Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Oslobodenie neobchodného tovaru od DPH pri dovoze pre občanov

Dátum: Rubrika: Z praxe

V predchádzajúcich číslach nášho časopisu sme vám postupne priniesli seriál článkov zameraných na problematiku oslobodenia od dane. V dnešnom čísle uverejňujeme posledný článok venovaný tejto téme.

Tovar dovážaný osobami z tretích krajín, či už v osobnej batožine alebo doručený subjektu vo forme zásielky, ktorý je dovážaný príležitostne a ktorý je vzhľadom na svoju povahu určený na súkromnú, osobnú, resp. rodinnú potrebu osôb, ktoré ho prevážajú, alebo ktorý je jasne určený na darovanie, možno oslobodiť od platieb uplatňovaných pri dovoze tovaru, t. j. od cla, od spotrebnej dane, v prípade, ak ide o tovar, ktorý takejto dani podlieha, a od DPH.

Neobchodným dovozom sa rozumie dovoz tovaru, ak je tovar určený na osobnú spotrebu cestujúceho alebo osobnú spotrebu jeho domácnosti, alebo ak je určený ako dar, súčasne ak povaha a množstvo tovaru nevzbudzuje podozrenie, že tovar sa dováža na obchodné účely a dovoz sa uskutočňuje príležitostne. V tomto prípade sa aplikuje oslobodenie podľa § 48a zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“), ktorý definuje prípady, kedy je dovoz tovaru oslobodený od DPH.

Osobnou batožinou sa rozumie batožina, ktorú môže cestujúci pri ukončení svojej cesty predložiť colnému orgánu, a tiež batožina, ktorú môže cestujúci predložiť tomuto colnému orgánu neskôr, za predpokladu, že táto batožina bola na začiatku jeho cesty zaregistrovaná ako príručná batožina spoločnosťou, ktorá je zodpovedná za jeho prepravu. Batožinou sa rozumie aj dovoz pohonných látok, ktoré sa nachádzajú v bežnej nádrži motorového dopravného prostriedku, a pohonných látok v prenosnej nádrži, ktorých objem nepresahuje 10 litrov.

Prepojenie oslobodenia tovaru od cla a DPH pri dovoze tovaru je upravené aj v prílohe č. 3 vyhlášky MF SR

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály