Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Opravné faktúry v kontrolnom výkaze

Dátum: Rubrika: Z praxe

Zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) v § 78a ods. 2 písm. c) ustanovuje, že v kontrolnom výkaze sa uvádzajú aj údaje z každej faktúry, ktorá mení pôvodnú faktúru, t. j. z opravnej faktúry. V článku sa podrobnejšie zameriame na opravné faktúry a spôsob vykazovania údajov z nich v kontrolnom výkaze k DPH.

Opravnou faktúrou sa chápe každý doklad alebo oznámenie, ktoré mení pôvodnú faktúru a osobitne a jednoznačne sa na ňu vzťahuje, pričom táto faktúra musí obsahovať poradové číslo pôvodnej faktúry a údaje, ktoré sa menia.

♦ Príklad č. 1:

Treba uviesť v kontrolnom výkaze aj také údaje z opravnej faktúry, na základe ktorých nedochádza k oprave základu dane?

Zákon o DPH v rámci § 78a neustanovuje odlišné vykazovanie údajov z opravnej faktúry vyhotovenej na základe opravy základu dane podľa § 25 zákona o DPH alebo z opravnej faktúry vyhotovenej na základe zistenia, že v pôvodnej faktúre sú uvedené nesprávne údaje. To znamená, že v kontrolnom výkaze treba uviesť údaje zo všetkých opravných faktúr, ktoré menia pôvodnú faktúru, a to aj v prípade, ak nedochádza k oprave základu dane podľa § 25 ods. 1 zákona o DPH.

V každom prípade je však nutné rozlišovať, či ide:

  1. o uvedenie údajov z opravných faktúr v kontrolnom výkaze za príslušné zdaňovacie obdobie alebo
  2. o podanie dodatočného kontrolného výkazu z dôvodu, že údaje z vyhotovenej alebo prijatej faktúry boli v kontrolnom výkaze uvedené nesprávne.

Kým v prvom prípade platiteľ dane uvádza údaje z vyhotovenej alebo prijatej opravnej faktúry v kontrolnom výkaze za príslušné zdaňovacie obdobie, dodatočný kontrolný výkaz sa podáva v prípadoch, keď platiteľ dane v podanom kontrolnom výkaze uviedol nesprávne údaje z vyhotovenej alebo prijatej faktúry alebo v kontrolnom výkaze uviedol údaje, ktoré sa netýkajú príslušného zdaňovacieho obdobia, prípadne neuviedol údaje, ktoré v kontrolnom výkaze mali byť za príslušné zdaňovacie obdobie uvedené.

Údaje z opravných faktúr sa v kontrolnom výkaze vykazujú samostatne v časti C, pričom v časti C.1. sa uvádzajú údaje z vyhotovenej opravnej faktúry dodávateľom tovaru alebo služieb a v časti C.2. sa uvádzajú údaje z prijatej opravnej faktúry príjemcom plnenia.

Uvedenie údajov z opravných faktúr preto automaticky nezakladá dôvod na podanie dodatočného kontrolného výkazu. Podanie dodatočného kontrolného výkazu v prípade opravných faktúr možno vzťahovať napríklad na také prípady, keď v časti C.1. alebo C.2. kontrolného výkazu nie sú pôvodne uvedené údaje z vyhotovenej, resp. prijatej opravnej faktúry správne.

Nadväzujúc na uvedené v zmysle § 78a ods. 7 zákona o DPH platí, že z opravnej faktúry podľa § 71 ods. 2 zákona o DPH sa v kontrolnom výkaze uvádzajú nasledujúce údaje:

  • identifikačné číslo pre daň odberateľa alebo dodávateľa, pod ktorým tovar alebo služba bola alebo má byť dodaná,
  • poradové číslo faktúry alebo číselná identifikácia dokladu podľa § 78a ods. 3 zákona o DPH, ak tento doklad číselnú identifikáciu obsahuje,
  • poradové číslo pôvodnej faktúry,
  • rozdiel základu dane a sumy dane v eurách, len ak sa táto hodnota mení,
  • sadzba dane, len ak sa táto hodnota mení,
  • rozdiel v sume odpočítanej dane v eurách, len ak sa táto hodnota mení,
  • druh a množstvo tovaru, ak je faktúra vyhotovená na dodanie tovaru, z ktorého je povinný platiť daň príjemca plnenia podľa § 69 ods. 12 písm. h) a i) zákona o DPH, len ak sa tento údaj mení,
  • prvé štyri číslice číselného kódu podľa spoločného colného sadzobníka a množstvo tovaru, ak je faktúra vyhotovená na dodanie tovaru, z ktorého je povinný platiť daň príjemca plnenia podľa § 69 ods. 12 písm. f) a g) zákona o DPH, len ak sa tento údaj mení.

Uvádzanie údajov z opravných faktúr

V časti C.1. kontrolného výkazu platiteľ dane (dodávateľ) uvádza údaje z každej vyhotovenej opravnej faktúry, ktorú vyhotovil k faktúre o dodaní tovarov a služieb, okrem údajov z opravnej faktúry vyhotovenej k faktúre, ktorá sa uvádza v časti D kontrolného výkazu. V časti C.1. kontrolného výkazu treba uviesť údaje z opravných faktúr vyhotovených k faktúram uvedeným v časti A.1. a A.2. kontrolného výkazu.

♦ Príklad č. 2:

Kde v rámci kontrolného výkazu treba uviesť údaje z opravnej faktúry k dokladu z ERP?

Ak doklad vyhotovený elektronickou registračnou pokladnicou disponuje všetkými náležitosťami faktúry v zmysle § 74 ods. 1 zákona o DPH a platiteľ dane je povinný vyhotoviť faktúru pre svojho zákazníka, potom sa takýto doklad považuje za riadnu faktúru a údaje z takejto faktúry platiteľ dane uvádza v časti A.1. kontrolného výkazu (prípadne aj v časti D.1., ak údaje z takéhoto dokladu nevie vylúčiť z celkového obratu evidovaného ERP). Ak platiteľ dane vyhotoví opravnú faktúru k takto vyhotovenej faktúre, údaje z opravnej faktúry uvádza v časti C.1. kontrolného výkazu.

Ak však platiteľ dane vyhotoví opravnú faktúru k dokladu vyhotovenému prostredníctvom ERP, ktorý sa uvádza v časti D.1. kontrolného výkazu, údaje z opravne

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály