Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Oprava základu dane z pridanej hodnoty pri nevymožiteľnej pohľadávke

Dátum: Rubrika: Z praxe

Rok 2021 priniesol do zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) nový režim pre platiteľov DPH, vďaka ktorému môžu získať späť už odvedenú DPH z niektorých dodávok, ktoré im odberateľ preukázateľne neuhradil. Nová možnosť sa dokonca vzťahuje aj na pohľadávky spred roka 2021, zároveň však musí ísť o pohľadávky sapĺňajúce nové pravidlá. Na platiteľa DPH ako dodávateľa aj odberateľa sa zároveň vzťahujú nové povinnosti.

Oprava základu DPH v zmysle § 25 a § 53 zákona o DPH (doterajšia a stále existujúca úprava)

Do 31. decembra 2020 mal platiteľ DPH povinnosť opraviť základ DPH a príslušnú DPH z už realizovanej dodávky tovaru a služby a pri nadobudnutí tovaru v Slovenskej republike z iného členského štátu v prípadoch:
-
úplného alebo čiastočného zrušenia dodávky tovaru alebo služby,
-
úplného alebo čiastočného vrátenia dodávky tovaru,
-
dodatočného zníženia ceny tovaru alebo služby po vzniku daňovej povinnosti,
-
dodatočného zvýšenia ceny tovaru alebo služby.
V prípade, ak dodávateľ v zmysle § 25 zákona o DPH povinne opraví základ DPH a ide o jeho zníženie, odberateľ je v zmysle § 53 ods. 1 zákona o DPH povinný opraviť pôvodne odpočítanú DPH. Odberateľ zníženie odpočítanej DPH uvedie vo výkazoch za zdaňovacie obdobie, v ktorom dostal doklad o oprave základu DPH od dodávateľa alebo v období, v ktorom uplynulo 30 dní od skutočnosti, na základe ktorej mal dodávateľ znížiť základ DPH a predmetnú DPH (ak doklad nedostal).
V prípade, ak dodávateľ povinne opravil základ DPH a išlo o jeho zvýšenie, odberateľ má právo na zvýšenie pôvodne odpočítanej DPH, a to vo výkazoch za zdaňovacie obdobie, v ktorom dostal doklad o oprave základu DPH od dodávateľa (§ 53 ods. 2 zákona o DPH).
Dodávateľ nie je povinný opraviť základ DPH a príslušnú DPH pri dodatočnom znížení ceny po vzniku daňovej povinnosti voči inému platiteľovi, ak sa na takomto postupe obe strany písomne dohodli (§ 25 ods. 6 zákona o DPH).
Oprava základu DPH v zmysle § 25a zákona o DPH v prípade nevymožiteľnej pohľadávky
Platiteľ DPH má právo na opravu základu DPH a v praxi teda aj uplatnenej DPH na výstupe v prípade, ak sú splnené nasledujúce podmienky:
-
predmetná, resp. pôvodná opravovaná dodávka tovaru či služby podliehala výstupnej DPH na strane dodávateľa, to znamená, že tovar alebo služba boli vyfakturované za cenu vrátane DPH (v zmysle § 69 ods. 1 zákona o DPH),
-
odberateľ preukázateľne nerealizoval úhradu, v praxi buď nezaplatil celú sumu pohľadávky dodávateľa alebo zaplatil iba jej časť,
-
predmetná pohľadávka je tzv. "nevymožiteľná" podľa § 25a ods. 2 zákona o DPH.
Platiteľ DPH základ DPH a DPH pri nevymožiteľnej pohľadávke opraviť môže, no nemusí. V prípade, že sa toto právo rozhodne realizovať a odberateľ neskôr dlžnú pohľadávku uhradí, je povinný uskutočniť v poradí už druhú opravu predmetného základu DPH a DPH, v tomto prípade už povinne.
Naopak, jeho odberateľ je v prípade opravy základu DPH a DPH pri neuhradenej pohľadávke povinný opraviť odpočítanú DPH. V prípade druhej opravy po úhrade pohľadávky má na opätovné odpočítanie DPH právo.
Definície, podľa ktorých je pohľadávka nevymožiteľná
Pohľadávka vymáhaná v exekučnom konaní
Pohľadávka je vymáhaná v exekučnom konaní v zmysle zákona č. 233/1995 Z.z. o súdnych exekútoroch a exekučnej činnosti (Exekučný poriadok) a o zmene a doplnení ďalších zákonov v z. n. p. a v priebehu 12 mesiacov od začatia exekučného konania nebola uspokojená. Pohľadávka je na účely opravy základu DPH nevymožiteľná dňom, ktorý nasleduje po uplynutí 12 mesiacov od začatia exekučného konania, a v rozsahu, v akom nebola uspokojená.
Odberateľ sa nachádza v konkurznom konaní
V prípade, že sa odberateľ nachádza v konkurznom konaní v zmysle § 11 až § 107b zákona č. 7/2005 Z.z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len "zákon o konkurze a reštrukturalizácii") a:
-
Konkurzné konanie bolo zastavené pre nedostatok majetku. Pohľadávka je na účely opravy základu DPH nevymožiteľná dňom zverejnenia oznámenia o nadobudnutí právoplatnosti uznesenia o zastavení konkurzného konania pre nedostatok majetku v Obchodnom vestníku.
-
Konkurz bol zrušený pre nedostatok majetku. Pohľadávka je na účely opravy základu DPH nevymožiteľná dňom zverejnenia oznámenia o nadobudnutí právoplatnosti uznesenia o zrušení konkurzu pre nedostatok majetku v Obchodnom vestníku.
-
Na majetok odberateľa bol vyhlásený konkurz. Pohľadávka je na účely opravy základu DPH nevymožiteľná dňom a v rozsahu, v akom bola táto pohľadávka zistená v konkurznom konaní, do ktorého platiteľ DPH pohľadávku prihlásil. Ak platiteľ DPH v konkurznom konaní pohľadávku neprihlásil, pohľadávka je nevymožiteľná dňom zverejnenia oznámenia o nadobudnutí právoplatnosti uznesenia o zrušení konkurzu po splnení konečného rozvrhu výťažku v Obchodnom vestníku a v rozsahu, v akom platiteľ preukáže, že by jeho pohľadávka nebola uspokojená, ani ak by bola prihlásená, k tomuto dňu pohľadávka nesmie byť premlčaná.
Odberateľ - fyzická osoba sa nachádza v oddlžení
Ak sa odberateľ, ktorý je fyzickou osobou nachádza v oddlžení formou konkurzu alebo splátkovým kalendárom podľa zákona o konkurze a reštrukturalizácii a:
-
Konkurz bol skončený z dôvodu, že konkurzná podstata nepokryje náklady konkurzu. Pohľadávka je nevymožiteľnou dňom zverejnenia uznesenia o zrušení konkurzu z uvedeného dôvodu v Obchodnom vestníku.
-
Na majetok odberateľa - fyzickú osobu bol vyhlásený konkurz. Pohľadávka je nevymožiteľnou dňom a v rozsahu, v akom bola táto pohľadávka zistená v konkurznom konaní, do ktorého platiteľ DPH pohľadávku prihlásil. Ak platiteľ DPH v konkurznom konaní pohľadávku neprihlásil, pohľadávka je nevymožiteľná dňom zverejnenia uznesenia o zrušení konkurzu po splnení konečného rozvrhu výťažku v Obchodnom vestníku a v rozsahu, v akom platiteľ preukáže, že by jeho pohľadávka nebola uspokojená, ani ak by bola prihlásená, k tomuto dňu pohľadávka nesmie byť premlčaná.
-
Súd odberateľovi - fyzickej osobe určil splátkový kalendár. Pohľadávka sa stáva nevymožiteľnou dňom určenia splátkového kalendára, a to v rozsahu, v akom bola táto pohľadávka zahrnutá do splátkového kalendára.
Odberateľ - právnická osoba zanikol bez právneho nástupcu
Ak odberateľ - právnická osoba, zanikol bez právneho nástupcu, pohľadávka je na účely opravy základu DPH nevymožiteľná dňom zániku.
Odberateľ zomrel
Ak odberateľ zomrel a:
-
Súd zastavil konanie o dedičstve, ak táto osoba nezanechala žiadny majetok [§ 187 zákona č. 161/2015 Z.z. Civilný mimosporový poriadok v z. n. p. (ďalej len "Civilný mimosporový poriadok")] alebo zanechala majetok nepatrnej hodnoty a dôjde k likvidácii dedičstva (§ 188 Civilného mimosporového poriadku). Pohľadávka je na účely opravy základu DPH nevymožiteľná dňom nadobudnutia právoplatnosti uznesenia o zastavení konania o dedičstve.
-
Pohľadávka bola v lehote určenej súdom prihlásená v konaní o likvidácii dedičstva (§ 205 Civilného mimosporového poriadku). Pohľadávka je nevymožiteľná dňom, ktorý nasleduje po uplynutí lehoty na prihlásenie pohľadávok, a to v rozsahu, v akom bola prihlásená. Ak pohľadávka do konania o likvidácii dedičstva prihlásená nebola, nevymožiteľnou sa stáva dňom právoplatného skončenia likvidácie dedičstva, a to v rozsahu, v akom platiteľ preukáže, že by jeho pohľadávka nebola uspokojená, ani ak by bola prihlásená. K tomuto dňu pohľadávka nesmie byť premlčaná.
Od splatnosti uplynulo 12 mesi
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály