Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Oprava nesprávneho daňového režimu pri prenesení daňovej povinnosti v sektore stavebníctvo

Dátum: Rubrika: Aktuálne

Zavedenie tuzemského samozdanenia pri dodaní stavebných prác platiteľom dane inému platiteľovi dane, ktoré je od 1. januára 2016 upravené v § 69 ods. 12 písm. j) zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty (ďalej len „zákon o DPH“), spôsobilo v podnikateľskom prostredí veľké množstvo nejasností a chýb. Tento článok je zameraný na opravy nesprávne aplikovaného daňového režimu pri tzv. tuzemskom reverscharge v stavebníctve.

Prenesenie daňovej povinnosti z dodávateľa na odberateľa je výnimkou zo všeobecného pravidla uplatňovania DPH. Podľa všeobecného pravidla je osobou povinnou platiť daň platiteľ dane, ktorý dodáva tovar alebo poskytuje službu (§ 69 ods. 1 zákona o DPH).

V prípade výnimky, ak sú predmetom dodania stavebné práce patriace do sekcie F klasifikácie CPA (za stavebnú prácu sa na tento účel považuje dodanie stavebných prác, ktoré patria do sekcie F klasifikácie CPA; dodanie stavby alebo jej časti na základe zmluvy o dielo alebo inej obdobnej zmluvy, ktoré patria do sekcie F klasifikácie CPA; dodanie tovaru s inštaláciou alebo montážou, ak inštalácia alebo montáž je stavebnou prácou, ktorá patrí do sekcie F klasifikácie CPA), ide o obchodný vzťah medzi dvomi platiteľmi dane v tuzemsku (t. j. sú registrovaní pre daň podľa § 4, § 4b, § 5, § 6 zákona o DPH) a miesto dodania je tuzemsko, uplatní sa § 69 ods. 12 písm. j) zákona o DPH – prenesenie daňovej povinnosti na odberateľa.

V tomto prípade dodávateľ neuplatňuje k cene dodávky DPH, ale uvedie na faktúre slovnú informáciu „prenesenie daňovej povinnosti“ [vyplýva to z § 74 ods. 1 písm. k) zákona o DPH]. Keďže toto ustanovenie nestanovuje platiteľovi dane uvádzať aj „paragraf“, na základe ktorého sa aplikuje prenos daňovej povinnosti, t. j. nemôže byť ani sankcionovaný za to, že na faktúre neuvedie paragraf k citovanej slovnej informácii.

Napriek tomu odporúčam uvádzať v texte informáciu v znení „prenesenie daňovej povinnosti podľa § 69 ods. 12 písm. j) zákona o DPH“, aby bolo pre odberateľa zrejmé, že ide práve o prenos v stavebníctve.

Odberateľ je osobou povinnou platiť daň na výstupe a ak má nárok, uplatní si odpočítanie dane v súlade so všeobecnými podmienkami odpočítania dane.

Oprava daňového režimu: Nesprávne fakturované stavebné práce s DPH, ktoré mali byť fakturované na iného platiteľa dane s prenesením daňovej povinnosti podľa § 69 ods. 12 písm. j) zákona o DPH

Dodávateľ (mesačný platiteľ dane) fakturoval v januári 2016 stavebné práce s DPH (plnenie v sekcii F klasifikácie CPA za predpokladu splnenia ostatných podmienok na prenos daňovej povinnosti), ktoré mali byť fakturované s prenesením daňovej povinnosti. Faktúra bola vystavená na základ dane 1 000 eur, DPH 200 eur, dátum dodania 14. január 2016.

V máji 2016 dodávateľ na základe správneho zatriedenia dodávky zistil, že plnenie patrí do sekcie F klasifikácie CPA a mal byť uplatnený prenos daňovej povinnosti na odberateľa. Opravnú faktúru vyhotovil 15. mája 2016 a doručil ju odberateľovi (mesačný platiteľ dane).

V praxi sa mnohokrát stalo, že dodávatelia (platitelia dane) napriek tomu, že mal byť povinne aplikovaný prenos daňovej povinnosti, fakturovali plnenie s DPH. Odberateľa tým vystavili riziku neoprávneného odpočítania dane, pretože ak mal byť aplikovaný režim „prenesenia daňovej povinnosti“, daň uvedená na faktúre od dodávateľa nie je nárokovateľná zo štátneho rozpočtu. A to aj napriek tomu, že dodávateľ túto daň uvedenú na faktúre musel zaplatiť, ako to vyplýva z § 69 ods. 5 zákona o DPH.

Upozornenie:
Podľa § 72 ods. 5 zákona o DPH za správnosť údajov vo faktúre a za včasnosť jej vyhotovenia zodpovedá dodávateľ tovaru alebo služby, a to aj v prípade, ak je faktúra vyhotovená odberateľom alebo treťou osobou.

Skutkový stav z hľadiska dodávateľa v zdaňovacom období január 2016

Dodávateľ v daňovom priznaní za 1/2016 odviedol daň na výstupe:

  • riadok 3: základ dane 1 000 eur,
  • riadok 4: daň 200 eur.

Zároveň dodávateľ toto plnenie vykázal v kontrolnom výkaze v časti A.1.

Upozorňujeme, že vo Finančnom spravodajcovi 2/2016 bolo vydané nové poučenie na vypĺňanie kontrolného výkazu č. MF/008578/2016-731

Riešenie pre dodávateľa po zistení chyby:

  • dodávateľ vyhotoví opravnú faktúru podľa § 71 ods. 2 zákona o DPH (len na základ dane pôvodného plnenia z príkladu 1 000 eur) a na faktúre uvedie informáciu „prenesenie daňovej povinnosti“ (nezabudnúť, že povinnou náležitosťou takejto faktúry je aj číslo pôvodnej faktúry);
  • na opravnej faktúre bude uvedený dátum pôvodného zdaniteľného plnenia (t. j. kedy boli stavebné práce dodané 14. 1. 2016). Dátum vystavenia, kedy bola opravná faktúra vyhotovená 15. 5. 2016;
  • odporúčam v texte na opravnej faktúre uviesť informáciu, napr. že z dôvodu nesprávneho zatriedenia stavebných prác malo plnenie podliehať preneseniu daňovej povinnosti;
  • dodávateľ podá dodatočné daňové priznanie za január 2016;
  • dodávateľ uvedie opravnú faktúru v riadnom kontrolnom výkaze za máj 2016, t. j. kedy vyhotoví opravnú faktúru, v časti C.1.

Skutkový stav z hľadiska dodávateľa v zdaňovacom období máj 2016

Dodávateľ opraví pôvodne odvedenú daň na výstupe, t. j. podá dodatočné daňové priznanie za zdaňovacie obdobie 1/2016:

  • riadok 3: základ dane (–) 1 000 eur, riadok 4: daň (–) 200 eur → v dodatočnom daňovom priznaní nebude uvedený ani základ dane, ani daň, znázornené ako zníženie pôvodného plnenia.

Dodávateľ uvedie opravnú faktúru v riadnom kontrolnom výkaze v zdaňovacom období 5/2016 v časti C.1 (–) základ dane 1 000 eur, (–) DPH 200 eur (ide o „vystornovanie zápisu“ z KV 1/2016 v časti A.1).

Pozn.: Uvedené je z dôvodu, že plnenie malo podliehať preneseniu daňovej povinnosti na odberateľa, a teda u dodávateľa toto plnenie nevstupuje do daňového priznania ani do kontrolného výkazu.

Skutkový stav z hľadiska odberateľa v zdaňovacom období január 2016

Odberateľ si v daňovom priznaní za 1/2016 uplatnil, „hoci neoprávnene“, nárok na odpočítanie dane:

  • riadok 21: daň 20
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály