Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Opatrovateľské služby a DPH

Dátum: Rubrika: Poradňa

Spoločnosť založená na Slovensku poskytuje službu na území iných členských štátov Európskej únie. Ide o opatrovanie ľudí v ich domácnostiach, nie v zdravotníckych zariadeniach. Ako klasifikovať opatrovateľské služby z hľadiska DPH? Kde je miesto dodania uvedených služieb a kto platí DPH v nasledovných prípadoch?

  1. Služby poskytuje slovenská spoločnosť, platiteľ DPH registrovaný na Slovensku, na území členských štátov Európskej únie (v Nemecku) konečnému spotrebiteľovi, ktorým je fyzická osoba – občan (Nemec).
  2. Služby poskytuje slovenská spoločnosť, platiteľ DPH registrovaný na Slovensku, na území členských štátov Európskej únie (v Nemecku) podnikateľovi – platiteľovi DPH v tomto členskom štáte (v Nemecku).
  3. Služby poskytuje slovenská spoločnosť, neplatiteľ DPH, na území členských štátov Európskej únie (Nemecko) konečnému spotrebiteľovi, ktorým je fyzická osoba – občan (Nemec).
  4. Služby poskytuje slovenská spoločnosť, neplatiteľ DPH, na území členských štátov Európskej únie (v Nemecku) podnikateľovi – platiteľovi DPH v tomto členskom štáte (v Nemecku).

Zo znenia otázky predpokladáme, že dodávateľom služby je subjekt, ktorý nemá neziskový charakter a ktorý v inom členskom štáte EÚ nemá stálu prevádzkareň. Odpoveď nerieši podmienky poskytovania opatrovateľskej činnosti v iných členských štátoch EÚ.

Ad 1)

Služba je dodan

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály