Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Opakované a čiastkové plnenia – vznik daňovej povinnosti

Dátum: Rubrika: Z praxe

Komplexne je problematika vzniku daňovej povinnosti k DPH pri dodaní tovaru a služby obsiahnutá v rámci ustanovenia § 19 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“). Vo všeobecnosti je potrebné na úvod pripomenúť, že daňová povinnosť podľa § 19 zákona o DPH vzniká z dôvodu dodania tovaru, dodania služby alebo z dôvodu prijatia platby pred dodaním tovaru alebo služby, ak ide o dodanie s miestom dodania v tuzemsku.

Daňová povinnosť znamená, že štátu vzniká právo žiadať daň z pridanej hodnoty od osôb, ktorým takúto povinnosť zákon o DPH ustanovuje. Povinnosť platiť DPH vzniká nielen osobám registrovaným pre daň podľa § 4 až § 7a zákona o DPH, ale aj zdaniteľným osobám neregistrovaným pre daň a iným osobám, ktoré nie sú zdaniteľnou osobou, ­napr. fyzickým osobám – občanom, ak sú tieto osoby povinné platiť daň podľa § 69 zákona o DPH.

Určenie dňa, ktorým sa považuje tovar alebo služba za dodanú, je dôležitá nielen pre určenie dňa vzniku daňovej povinnosti, ale od tohto dňa sa odvíja aj plnenie iných povinností vyplývajúcich zo zákona o DPH (napr. lehota na vyhotovenie faktúry, uvedenie uskutočneného zdaniteľného obchodu do daňového priznania alebo súhrnného výkazu a pod.).

Všeobecne platí, že daňová povinnosť pri dodaní tovaru vzniká dňom dodania tovaru. Dodaním tovaru sa rozumie prevod práva nakladať s hmotným majetkom ako vlastník, ak zákon o DPH neustanovuje inak.

Hmotným majetkom sú hnuteľné a nehnuteľné veci, ako aj dodanie elektriny, plynu, vody, tepla, chladu a podobné nehmotné veci a bankovky a mince, ak sa predávajú na zberateľské účely za inú cenu, ako je ich nominálna hodnota, alebo za inú cenu, ako je prepočet ich nominálnej hodnoty na eurá referenčným výmenným kurzom určeným a vyhláseným Európskou centrálnou bankou alebo Národnou bankou Slovenska v deň predchádzajúci dňu predaja bankoviek a mincí.

Deň dodania tovaru zákon o DPH stanovuje podľa toho, o aký druh tovaru ide, t. j. či ide o hnuteľnú vec, nehnuteľnosť alebo stavbu, resp. jej časť.

Daňová povinnosť pri dodaní služby vzniká dňom dodania služby. Dňom dodania služby sa rozumie deň, keď je služba poskytnutá, prípadne keď je jej poskytnutie ukončené. V podstate moment vzniku daňovej povinnosti je totožný s momentom ukončenia poskytovania služby. Dodaním služby je každé plnenie, ktoré nie je dodaním tovaru vrátane plnení uvedených v § 9 zákona o DPH.

Čiastkové a opakované dodanie tovaru alebo služby

Špecifiká problematiky vzniku daňovej povinnosti pri dodaní tovaru alebo služby, ak sa dodanie tovaru alebo služby uskutočňuje čiastkovo alebo opakovane počas trvania zmluvy sú obsiahnuté v rámci ustanovenia § 19 ods. 3 zákona o DPH.

Za čiastkové dodanie tovaru alebo služby sa považuje také dodanie tovaru alebo služby, ktoré predstavuje časť celkového plnenia, na ktoré je uzavretá zmluva. V praxi sa s čiastkovými plneniami možno najčastejšie stretnúť v oblasti stavebníctva, a to napríklad v prípadoch, keď je stavba zhotovovaná na základe zmluvy o dielo a je odovzdávaná po určitých dohodnutých etapách v zmysle istého stupňa dokončenia. Čiastkové dodanie služby sa vyskytuje napríklad aj v oblasti poradenstva, keď sú v zmluve dohodnuté čiastkové etapy a k nim naviazané čiastkové platby.

Opakovane dodávané tovary alebo služby predstavujú dodanie rovnakého druhu tovaru alebo služby v opakovaných dohodnutých lehotách. S takýmto režimom dodania tovaru sú spojené najčastejšie dodávky elektrickej energie, vody, tepla, plynu a pod. Pri službách ide o opakovane dodávané služby najčastejšie v prípadoch prenájmu hnuteľnej alebo nehnuteľnej veci, resp. opakovane dodávaných službách dlhodobejšieho charakteru (právne služby, poradenské služby, účtovné služby a pod.).

V zásade platí, že ak sa dodanie tovaru alebo služby uskutočňuje čiastkovo alebo opakovane, považuje sa tovar alebo služba za dodanú najneskôr posledným dňom obdobia, na ktoré sa platba za opakovane alebo čiastkovo dodávaný tovar alebo službu vzťahuje okrem zákonom o DPH ustanovených piatich prípadov, pre ktoré je ustanovený osobitný režim.

V kontexte spomínaných výnimiek treba upozorniť na skutočnosť, že deň dodania sa podľa prvej vety ustanovenia § 19 ods. 3 zákona o DPH určuje len v prípade, ak je dohodnutá platba za čiastkovo alebo opakovane dodávaný tovar alebo službu za obdobie kratšie ako 12 kalendárnych mesiacov.

Z uvedeného je teda zrejmé, že ak sa dodanie tovaru alebo služby uskutočňuje čiastkovo alebo opakovane, môže byť deň dodania tovaru alebo služby aj skorší deň, ako je posledný deň obdobia, na ktoré sa platba za opakované dodanie vzťahuje. V takom prípade by mal byť deň dodania zrejmý z faktúry ako dátum dodania služby alebo tovaru.

♦ Príklad č. 1:

Spoločnosť ABC, s. r. o., mesačný platiteľ DPH, prenajala kancelárske priestory spoločnosti XYZ, s. r. o., na obdobie od 1. júla 2019 do 31. decembra 2021. Z uzavretej zmluvy o prenájme vyplýva, že spoločnosť XYZ, s. r. o., má zaplatiť za prenájom vždy do 15 dní po skončení každého kalendárneho štvrťroka. Kedy vzniká spoločnosti ABC, s. r. o., daňová povinnosť k DPH?

V predmetnom prípade ide o opakovane poskytované služby so štvrťročným obdobím. Daňová povinnosť k DPH v zásade vzniká dňom dodania služby. V zmysle prvej vety ustanovenia § 19 ods. 3 zákona o DPH je dňom dodania služby najneskôr posledný deň obdobia, na ktoré sa platba za opakovane dodávanú službu vzťahuje. Je tak zrejmé, že dňom dodania je vždy posledný deň každého kalendárneho štvrťroka (30. september 2019, 31. december 2019, 31. marec 2020 atď.).

♦ Príklad č. 2:

Spoločnosť ABC, s. r. o., mesačný platiteľ DPH, prenajala kancelárske priestory spoločnosti XYZ, s. r. o., na obdobie od 1. júla 2019 do 31. decembra 2020. Spoločnosť ABC, s. r. o.,uvedie na faktúre za každý kalendárny štvrťrok ako deň dodania služby posledný deň kalendárneho mesiaca predchádzajúceho mesiacu uzatvárajúceho kalendárny štvrťrok, t. j. za 3. štvrťrok 2019 uvedie ako deň dodania služby 31. august 2019, za 4. štvrťrok 2019 uvedie ako deň dodania služby 30. november 2019 atď. Kedy vzniká spoločnosti ABC, s. r. o., daňová povinnosť k DPH? 

Daňová povinnosť k DPH v zásade vzniká dňom dodania služby. V zmysle prvej vety ustanovenia § 19 ods. 3 zákona o DPH

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály