Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Oneskorená registrácia pre DPH

Rubrika: Z praxe

Zákon č. 222/2004 o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) ukladá niektoré povinnosti aj neplatiteľom DPH. Podnikatelia, ktorí nie sú platiteľmi DPH, by mali priebežne sledovať svoje výnosy z dôvodu dosiahnutia výšky obratu pre povinnú registráciu pre DPH. Ak svojmu účtovníctvu príliš pozornosti v priebehu roku nevenujú, môže sa im v praxi stať, že po čase zistia, že mali podať žiadosť o registráciu pre DPH.

Žiadosť je podnikateľ povinný podať, ak jeho obrat za 12 predchádzajúcich po sebe nasledujúcich mesiacov prekročil hranicu 49 790 eur. Do obratu sa na účely registrácie pre DPH započítavajú len príjmy (výnosy) bez dane z dodávaných tovarov a služieb, pri ktorých je miesto dodania zdaniteľného obchodu v tuzemsku.

Ak podnikateľ poskytuje služby alebo predáva tovar, ktorého miestom dodania je iný štát ako Slovensko, potom takto dosiahnuté výnosy sa do sumy obratu nezahŕňajú. Do obratu sa nezapočítavajú ani príjmy (výnosy) z plnení, ktoré sú oslobodené od dane, či príjmy dosiahnuté v súvislosti s postúpením pohľadávky.

Žiadosť sa podáva do 20. dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom bol dosiahnutý obrat. Ak podnikateľ dosiahol obrat napríklad vo februári, je povinný požiadať daňový úrad o registráciu pre DPH najneskôr do 20. marca.

Ako má podnikateľ postupovať, keď zistí, že zmeškal zákonnú lehotu na povinnú registráciu pre DPH? Dôležité je čo najskôr podať žiadosť o registráciu pre DPH. Žiadosť o registráciu pre DPH sa podáva prostredníctvom tlačiva Žiadosť o registráciu, oznámenie zmien a zrušenie registrácie na daň z príjmov a daň z pridanej hodnoty.

Výpočet obdobia oneskorenia

Oneskorenie na podanie žiadosti je viac ako 30 dní

Ak zdaniteľnej osobe vznikla povinnosť podať žiadosť o registráciu pre daň a túto žiadosť nepodala, resp. ju podala oneskorene a toto oneskorenie je viac ako 30 dní, zákon o DPH v § 69 ods. 13, § 55 ods. 3, § 78 ods. 9 a § 85f ods. 1 upravuje povinnosti a práva tejto zdaniteľnej osoby za obdobie, v ktorom mala byť platiteľom DPH.

Obdobím, v ktorom zdaniteľná osoba, ktorá si nesplnila povinnosť a nepodala včas žiadosť o registráciu, mala byť platiteľom dane, sa rozumie obdobie, ktoré začína 31. dňom po dni, keď osoba bola povinná najneskôr podať žiadosť o registráciu pre DPH, a končí dňom, ktorý predchádza dňu registrácie za platiteľa dane. Vymedzenie obdobia pri zohľadnení 30-dňového oneskorenia sa vzťahuje len na tuzemské zdaniteľné osoby, t. j. osoby, ktoré majú sídlo, prevádzkareň, alebo bydlisko v SR.

Pre zahraničnú zdaniteľnú osobu, ktorá mala mať postavenie platiteľa dane, ale nesplnila povinnosť podať žiadosť o registráciu pre daň alebo podala žiadosť o registráciu pre daň oneskorene, vymedzuje obdobie, v ktorom mala byť platiteľom dane, ustanovenie § 55 ods. 4 zákona o DPH. Obdobie sa začína dňom, kedy zahraničná osoba uskutočnila prvý zdaniteľný obchod v tuzemsku, z ktorého by jej vznikla povinnosť platiť DPH, keby bola mala postavenie platiteľa dane, a končí dňom, ktorý predchádza dňu registrácie za platiteľa dane. Zdaniteľným obchodom je v tomto prípade potrebné rozumieť dodanie tovaru alebo služby s miestom dodania v tuzemsku, z ktorého by zahraničnej osobe vznikla povinnosť platiť DPH, vrátane vývozu tovaru a dodania tovaru do iného členského štátu a nadobudnutia tovaru v tuzemsku z iného členského štátu.

Oneskorenie na podanie žiadosti je menej ako 30 dní

Ak zdaniteľná osoba podá žiadosť o registráciu oneskorene, avšak v 30-dňovej lehote, správca dane zaregistruje zdaniteľnú osobu pre DPH. Zdaniteľná osoba sa stáva platiteľom DPH dňom registrácie uvedeným správcom dane.

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály