Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Odpočítanie DPH z majetku pri registrácii za platiteľa DPH

Dátum: Rubrika: Z praxe

Pri registrácii za platiteľa DPH je možné spätne a jednorazovo odpočítať daň z niektorých vstupov, ktoré daný podnikateľský subjekt obstaral ešte predtým, ako sa stal platiteľom DPH. V článku uvádzame niektoré situácie súvisiace s kúpou firemných automobilov a iného majetku pri rôznych formách financovania – kúpou, finančným či operatívnym lízingom, alebo úverom.

Podnikateľský subjekt sa stal platiteľom DPH v zmysle § 4 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) 1. februára 2017. Jeho prvým zdaňovacím obdobím je február 2017 – podľa § 77 ods. 1 a 2 zákona o DPH je zdaňovacím obdobím „nového“ platiteľa DPH kalendárny mesiac, po splnení obratovej a časovej podmienky sa neskôr môže dobrovoľne rozhodnúť pre zmenu na kalendárny štvrťrok. Za toto prvé zdaňovacie obdobie je povinný podať daňové priznanie k DPH a vo väčšine prípadov v praxi aj kontrolný výkaz.

V prvom daňovom priznaní k DPH si môže odpočítať:

  1. DPH zo vstupov, pri ktorých vznikla daňová povinnosť v priebehu februára 2017, a to za podmienok uvedených v § 49 až § 51 zákona o DPH, a
  2. jednorazovo (§ 55) aj DPH vzťahujúcu sa k tovarom a službám, ktoré obstaral ešte ako platiteľ DPH a zároveň:
    • tieto tovary a služby neboli zahrnuté do daňových výdavkov podľa zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „zákon o dani z príjmov“) v kalendárnych rokoch predchádzajúcich roku registrácie za platiteľa DPH. Táto podmienka sa nevzťahuje na zásoby: platiteľ DPH si môže odpočítať DPH zo zásob, ktoré má ku dňu registrácie za platiteľa DPH na sklade,
    • v prípade odpisovaného majetku treba DPH vzťahujúcu sa k jeho kúpe znížiť o sumu zodpovedajúcu pomeru medzi už uplatnenými daňovými odpismi a celkovou vstupnou cenou.

S účinnosťou od 1. januára 2016 došlo k zmene v súvislosti s možnosťou odpočítať DPH z prijatých zdaniteľných transakcií uskutočnených pred registráciou za platiteľa DPH: pôvodný výraz „majetok“ bol nahradený spojením „tovary a služby“, čím sa pre platiteľov registrovaných po účinnosti zmeny rozšírila možnosť odpočítať si DPH aj zo spätne nakúpených služieb (za ostatných podmienok stanovených v § 49 až § 51 a v § 55 zákona o DPH).

Odpočítanie DPH pri automobile obstaraného kúpou v rokoch predchádzajúcich registrácii

Platiteľ DPH kúpil osobný automobil v novembri 2015 v cene 24 000 eur (daňový základ 20 000 eur + DPH 4 000 eur), automobil zaradil do obchodného majetku spoločnosti. Ako osoba, ktorá nebola platiteľom DPH, zaradila do odpisovania automobil vo vstupnej cene vrátane DPH 24 000 eur (pre zjednodušenie predpokladajme, že kúpna cena sa rovná vstupnej cene v zmysle § 25 zákona o dani z príjmov). K 31. decembru 2015 odpísal daňovo sumu 1 000 eur a k 31. decembru 2016 sumu 6 000 eur.

V prvom daňovom priznaní k DPH

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály