Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Odpočítanie DPH pri vstupoch používaných na zdaňované aj oslobodené dodávky a na podnikateľské, ako aj nepodnikateľské účely

Dátum: Rubrika: Z praxe

Platiteľ DPH má možnosť od celkovej výstupnej DPH z jeho zdaniteľných obchodov odpočítať DPH zo vstupov použitých práve na tieto obchody. Ak v rámci svojej činnosti dodáva aj tovar či služby oslobodené od DPH, je povinný pri odpočítavaní DPH vstupy správne zatriediť k svojim dodávkam, prípadne vstupnú DPH v niektorých prípadoch upraviť koeficientom pre pomerné odpočítanie. Okrem toho však nemôže vždy odpočítať DPH zo vstupov, ak ich okrem podnikania používa aj na nepodnikateľské účely. Článok sa venuje pravidlám úpravy odpočítavanej DPH v uvedených situáciách vrátane ich kombinácií.

Platiteľ DPH a dodávky s možnosťou a bez možnosti odpočítania dane

Spoločnosť s ručením obmedzeným s jedným spoločníkom je od roku 2017 platiteľom DPH. Ako svoju činnosť vykonáva sprostredkovanie finančných produktov v rámci sprostredkovateľskej siete so sídlom v SR a poskytuje aj služby tvorby webových stránok na mieru pre slovenských aj českých klientov, prevažne podnikateľské subjekty. Vzhľadom na uplatnenie DPH (a možnosti odpočítania vstupnej DPH) ide o 2 rozdielne režimy:

  • Sprostredkovanie finančných produktov je oslobodené od DPH v zmysle § 39 zákona o DPH ako finančná služba. Pri dodávaní svojich služieb ani pri prijatí provízií na základe predajov v konkrétnom mesiaci platiteľ DPH neuplatňuje DPH ani nevystavuje faktúru (§ 72 ods. 7 zákona o DPH). Služby v úhrnnej sume uvádza v r. 15 daňového priznania k DPH, no v podávanom kontrolnom výkaze ich neuvádza. Z nákupov vstupov na túto činnosť si nemôže odpočítať DPH.
  • Tvorba webových stránok na mieru je službou podliehajúcou DPH. Dodávku týchto služieb klientom so sídlom v SR (zdaniteľným i nezdaniteľným osobám) fakturuje za cenu vrátane DPH a dodávky uvádza v daňovom priznaní (r. 3 + 4) a v kontrolnom výkaze (oddiel A.1). Dodávku týchto služieb klientom – zdaniteľným osobám so sídlom či miestom podnikania v Českej republike, ktorí majú pridelené české IČ DPH a pri objednávke ho oznámili, fakturuje v zmysle § 15 ods. 1 zákona o DPH s prenosom daňovej povinnosti bez slovenskej DPH, uvádza ich v súhrnnom výkaze, no neuvádza v kontrolnom výkaze. Dodávku týchto služieb klientom – zdaniteľným osobám so sídlom či miestom podnikania v Českej republike, ktorí nemajú pridelené české IČ DPH, resp. ho pri objednávke neoznámili, fakturuje za cenu vrátane slovenskej DPH (podľa § 15 ods. 2 zákona o DPH je miesto dodania služby v SR) a dodávky uvádza v daňovom priznaní (r. 3 + 4) a v kontrolnom výkaze (oddiel A.1). Z nákupov vstupov na všetky dodávky služieb tvorby webových stránok na mieru si môže odpočítať v plnej výške všetky uvedené obchody (s fakturáciou slovenskej DPH či s prenosom povinnosti preniesť DPH na odberateľa) totiž podliehajú DPH.

♦ Príklad č. 1:

Služba sprostredkovania finančných produktov

Spoločnosť vyúčtovala sprostredkovateľské provízie za svoju činnosť v júli 2018 v sume 2 000 eur bez DPH.

Služba nepodlieha DPH, spoločnosť nemá povinnosť vystaviť faktúru. Sumu 2 000 eur uviedla v r. 15 daňového priznania k DPH, v kontrolnom výkaze údaje z tejto transakcie neuviedla. Zo vstupov použitých na sprostredkovateľské služby si v daňovom priznaní k DPH nemôže odpočítať DPH v žiadnej miere.

♦ Príklad č. 2:

Webdizajnérska služba dodaná slovenskému odberateľovi, fakturovaná za cenu vrátane DPH

Spoločnosť vytvorila v júli 2018 webovú stránku na mieru slovenskému odberateľovi, podnikateľskému subjektu, ktorý nie je platiteľom DPH. Službu fakturovala v cene 3 000 eur + DPH v sadzbe 20 %, t. j. 600 eur. Dodávku uviedla v r. 3 a 4 daňového priznania k DPH za júl 2018, resp. II. štvrťrok 2018, a do oddielu A.1 kontrolného výkazu.

Zo vstupov použitých na tieto dodávky si v daňovom priznaní k DPH môže odpočítať DPH v plnej výške.

♦ Príklad č. 3:

Webdizajnérska služba dodaná českému odberateľovi, fakturovaná s prenosom daňovej povinnosti

Spoločnosť vytvorila v júli 2018 webovú stránku na mieru českému odberateľovi, podnikateľskému subjektu, ktorý pri objednávaní uviedol svoje IČ DPH pridelené v ČR. Službu fakturovala v cene 3 000 eur bez DPH, teda s prenosom daňovej povinnosti na českého odberateľa. Keďže miesto dodania služby je mimo SR, dodávku neuviedla v daňovom priznaní k DPH ani v kontrolnom výkaze. Uviedla ju v súhrnnom výkaze za júl 2018, resp. II. štvrťrok 2018.

Zo vstupov použitých na tieto dodávky si v daňovom priznaní k DPH môže odpočítať DPH v plnej výške.

♦ Príklad č. 4:

Webdizajnérska služba dodaná českému odberateľovi, fakturovaná za cenu vrátane DPH

Spoločnosť vytvorila v júli 2018 webovú stránku na mieru českému odberateľovi, podnikateľskému subjektu, ktorý pri objednávaní neuviedol svoje IČ DPH a podľa dostupných informácií ho ani nemá pridelené. Službu fakturovala v cene 3 000 eur + DPH v sadzbe 20 %, t. j. 600 eur. Dodávku uviedla v r. 3 a 4 daňového priznania k DPH za júl 2018, resp. II. štvrťrok 2018, a do oddielu A.1 kontrolného výkazu. Dodávku do súhrnného výkazu neuviedla.

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály