Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Odpočítanie DPH, ak dodávateľ neodviedol daň z dôvodu nepriaznivej finančnej situácie

Dátum: Rubrika: Z Európskej únie

Súdny dvor EÚ sa v rozsudku „HA.EN“ (C‑227/21) zaoberal otázkou, či má príjemca transakcie nárok na odpočítanie DPH, ak vedel alebo vedieť mal, že dodávateľ neodvedie daň z dôvodu nepriaznivej finančnej situácie.

Východisková situácia
Banka UAB "Medicinos Bankas" ("banka") poskytla úver spoločnosti UAB "Sonstines bustai" ("predávajúci") na činnosť v oblasti výstavby nehnuteľností. S cieľom zabezpečiť riadne plnenie tejto zmluvy predávajúci zriadil záložné právo k pozemku v meste Vilnius (Litva), na ktorom sa nachádzala rozostavaná budova.
Zmluvou o postúpení pohľadávky nadobudla spoločnosť HA.EN. za protihodnotu od banky, ktorá poskytla úver, všetky finančné pohľadávky vyplývajúce zo zmluvy o úvere uzatvorenej medzi touto bankou a predávajúcim, ako aj všetky práva zriadené na zabezpečenie plnenia záväzkov vrátane záložného práva. Pri uzavretí tejto zmluvy spoločnosť HA.EN. okrem iného potvrdila, že sa oboznámila s hospodárskou a finančnou situáciou, ako aj s právnym postavením predávajúceho, a potvrdila, že si je vedomá toho, že predávajúca je v platobnej neschopnosti a že voči nej bolo začaté insolvenčné konanie.
Banka zmluvou previedla na spoločnosť HA.EN. záložné právo zriadené k majetku predávajúceho. Na dotknutú nehnuteľnosť bola vyhlásená dražba, ale žiadny kupujúci neprejavil záujem o jej nadobudnutie. Keďže táto dražba nebola úspešná, spoločnosť HA.EN. uplatnila právo na prevzatie dotknutej nehnuteľnosti za vyvolávaciu cenu, čo viedlo k uspokojeniu časti jej pohľadávok.
Predávajúci vystavil faktúru, v ktorej uviedol, že vlastníctvo predmetnej nehnuteľnosti bolo prevedené na HA.EN. na základe uvedeného aktu za celkovú sumu 5 468 000 €, teda sumu 4 519 008,26 € zvýšenú o DPH vo výške 948 991,74 €.
Spoločnosť HA.EN. odpočítala DPH uvedenú na tejto faktúre vo svojom daňovom priznaní k DPH Predávajúci priznal daňovú povinnosť uvedenú na tejto faktúre ako splatnú DPH vo svojom daňovom priznaní, avšak nikdy ju nezaplatil do štátneho rozpočtu.
Na majetok predávajúceho bol následne vyhlásený konkurz. Spoločnosť HA.EN. požiadala daňový úrad o vrátenie nadmerného odpočtu DPH. Daňový úrad otvoril u spoločnosti HA.EN. daňovú kontrolu, na základe ktorej dospel k záveru, že uvedená spoločnosť tým, že uskutočnila predmetnú transakciu, hoci vedela alebo mala vedieť, že predávajúci do štátneho rozpočtu nezaplatí DPH, ktorá vznikla na základe tejto transakcie, nekonala v dobrej viere a dopustila sa zneužitia práva. Na základe tohto odôvodnenia daňový úrad zamietol spoločnosti HA.EN právo odpočítať túto DPH a vyrubil jej tiež úroky z omeškania a pokutu.
Prejudiciálna otázka
Súdny dvor EÚ sa zaoberal otázkou, či je vnútroštátna prax spočívajúca v tom, že pri predaji nehnuteľného majetku medzi zdaniteľnými osobami daňové orgány odmietnu kupujúcemu právo na odpočítanie DPH len z toho dôvodu, že vedel alebo mal vedieť, že predávajúci je vo finančných ťažkostiach, či dokonca v platobnej neschopnosti, a že táto okolnosť mohla mať za následok, že predávajúci nezaplatí alebo nebude schopný zaplatiť DPH do štátneho rozpočtu, v rozpore s
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály