Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Odpočítanie dane z pridanej hodnoty

Rubrika: Daň z pridanej hodnoty

Systém odpočítania dane z pridanej hodnoty má za cieľ zmierniť záťaž, ktorú pre zdaniteľnú osobu predstavuje daň z pridanej hodnoty splatná alebo zaplatená pri výkone ekonomickej činnosti. Spoločný systém dane z pridanej hodnoty v Európskej únii zabezpečuje úplnú daňovú neutralitu všetkých ekonomických činností bez ohľadu na ich účel alebo výsledky pod podmienkou, že tieto činnosti v zásade podliehajú dani z pridanej hodnoty. Právo na odpočítanie dane je jednou z hlavných charakteristík tejto dane. Zdaniteľná osoba, ktorá je platiteľom dane, je oprávnená na odpočítanie vstupnej dane, pokiaľ nadobudnuté tovary a služby sú použité na účely zdaniteľných transakcií. Ak sú tieto tovary a služby použité platiteľom dane pre transakcie, pri ktorých je daň odpočítateľná, a súčasne pre transakcie, pri ktorých daň nie je odpočítateľná, platiteľ dane môže odpočítať daň len pomerne v rozsahu použitia na transakcie, pri ktorých daň z pridanej hodnoty je odpočítateľná. Odpočítanie dane je upravené v § 49 až 55 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p.


Systém odpočítania dane z pridanej hodnoty má za cieľ zmierniť záťaž, ktorú pre zdaniteľnú osobu predstavuje daň z pridanej hodnoty splatná alebo zaplatená pri výkone ekonomickej činnosti. Spoločný systém dane z pridanej hodnoty v Európskej únii zabezpečuje úplnú daňovú neutralitu všetkých ekonomických činností bez ohľadu na ich účel alebo výsledky pod podmienkou, že tieto činnosti v zásade podliehajú dani z pridanej hodnoty. Právo na odpočítanie dane je jednou z hlavných charakteristík tejto dane. Zdaniteľná osoba, ktorá je platiteľom dane, je oprávnená na odpočítanie vstupnej dane, pokiaľ nadobudnuté tovary a služby sú použité na účely zdaniteľných transakcií. Ak sú tieto tovary a služby použité platiteľom dane pre transakcie, pri ktorých je daň odpočítateľná, a súčasne pre transakcie, pri ktorých daň nie je odpočítateľná, platiteľ dane môže odpočítať daň len pomerne v rozsahu použitia na transakcie, pri ktorých daň z pridanej hodnoty je odpočítateľná. Odpočítanie dane je upravené v § 49 až 55 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej „zákon o DPH“).
 

Odpočítanie dane


Právo odpočítať daň vzniká len osobe, ktorá je registrovaná ako platiteľ dane.
Jedine v prípade dodania nového dopravného prostriedku (§ 11 ods. 11 a 12 zákona o DPH) z tuzemska do iného členského štátu vzniká právo odpočítať daň každej osobe (§ 52 zákona o DPH).
 
Platiteľovi dane vzniká právo na odpočítanie dane dňom, ktorý je zhodný s dňom vzniku daňovej povinnosti (§ 49 ods. 1 zákona o DPH):
  • u dodávateľa tovarov alebo služieb alebo
  • u nadobúdateľa tovaru z iného členského štátu a príjemcu služby zo zahraničia, ak ide o tzv. samozdanenie, t. j. daňová povinnosť v týchto prípadoch nevzniká dodávateľovi, ale vzniká príjemcovi tovaru alebo služby.
Ide o základnú zásadu, ktorá spočíva v tom, že právo na vrátenie dane zo štátneho rozpoètu nemôže vzniknúť skôr, ako vznikne povinnosť odvodu dane do štátneho rozpoètu. Podmienky, ktoré musia byť splnené na uplatnenie tohto práva obsahuje § 51 zákona o DPH.
 
Podmienkou odpočítania vstupnej dane od dane, ktorú je platiteľ dane povinný platiť z tovarov a služieb, je použitie obstaraných tovarov a služieb na dodávky tovarov a služieb v rámci podnikania, pričom platiteľ dane môže odpočítať:
  • daň uplatnenú iným platiteľom dane (dodávateľom) v cene dodaného tovaru alebo služby,
  • daň uplatnenú platiteľom dane v rámci tzv. samozdanenia (daň uplatnenú platiteľom dane na služby prijaté od zahraničného dodávateľa –  § 69 ods. 2, 3 a 4 zákona o DPH, daň uplatnenú platiteľom dane na tovar dodaný s inštaláciou alebo montážou zahraničnou osobou – § 69 ods. 2 zákona o DPH, daň uplatnenú platiteľom dane ako druhým odberateľom v rámci trojstranného obchodu na tovar kúpený od prostrednej osoby – § 69 ods. 7 zákona o DPH, daň uplatnenú platiteľom dane pri kúpe elektriny alebo zemného plynu od zahraničnej osoby – § 69 ods. 9 zákona o DPH),
  • daň uplatnenú platiteľom dane pri nadobudnutí tovaru v tuzemsku z iného členského štátu,
  • daň zaplatenú v tuzemsku colnémuorgánu pri dovoze tovaru z tretích štátov.
Platiteľ dane nemôže odpočítať vstupnú daň, ak kúpené tovary alebo prijaté služby použije na vykonávanie dodávok tovarov a služieb, ktoré sú oslobodené od dane podľa § 28 až 41 zákona o DPH (výnimku tvoria poisťovacie a finančné služby poskytnuté zákazníkovi, ktorý nie je etablovaný na území Európskych spoločenstiev, a poisťovacie a finančné služby spojené s vývozom tovaru). Odpočítať daň v pomernej výške môže platiteľ dane, ktorý tovary a služby použije na svoje dodávky, pri ktorých môže odpočítať daň, a súčasne na dodávky, pri ktorých ju nemôže odpočítať. Pomerná výška odpočítania dane sa určí koeficientom podľa § 50 zákona o DPH.
 
Systém odpočítavania dane je založený na princípe vecného priraďovania každého kúpeného tovaru alebo prijatej služby k plneniam, dodávkam, ktoré platiteľ dane uskutočňuje, a to podľa toho, či jednotlivé
  • tovary a služby sú určené výlučne pre plnenia, ktoré podliehajú dani na výstupe, príp. sú určené na intrakomunitárne dodávky tovaru, vývoz tovaru do tretích štátov, to znamená na dodávky tovarov a služieb, ktoré sú oslobodené od dane s právom odpočítania dane, alebo
  • tovary a služby sú určené výlučne pre plnenia, ktoré sú oslobodené od dane podľa ust. § 28 až 41 zákona o DPH bez práva odpočítania vstupnej dane, alebo
  • tovary a služby sú určené súčasne pre plnenia s právom odpočítania vstupnej dane aj bez práva odpočítania vstupnej dane.
Ak platiteľ dane nadobudne hnuteľnú alebo nehnuteľnú vec, ktorá je odpisovaným majetkom, a pri nadobudnutí vie, že táto vec je určená na podnikateľské účely, ako aj na iné účely (na súkromnú spotrebu platiteľa dane alebo jeho zamestnancov alebo na ďalší iný účel ako na podnikanie), má možnosť postupovať dvojakým spôsobom. Môže si odpočítať daň v plnej výške, avšak z použitia majetku na iný účel ako na podnikanie musí odvádzať daň, čo vyplýva z § 9 ods. 2 zákona o DPH. Z dôvodu, aby podnikateľ nemusel používať tento administratívne náročný postup odvádzania dane za každé zdaňovacie obdobie, umožňuje sa platiteľovi dane, aby už pri kúpe majetku odpočítal daň len v rozsahu použitia majetku na podnikanie (§ 49 ods. 5 zákona o DPH).
 
Ak platiteľ dane príjme službu, ktorá je urèená na podnikateľské účely ako aj na iné účely, je povinný uplatniť odpočítanie dane iba v rozsahu použitia služby na podnikanie.
 
Zákaz odpočítania vstupnej dane platí pre kúpu a nájom osobného automobilu kategórie M1 vrátane príslušenstva, pre tovary a služby určené na pohostenie a zábavu a pre prechodné položky, ktoré nie sú súčasťou základu dane.
 
Príklad č. 1:
Platiteľ dane, ktorý sa dostal do finančných ťažkostí, sa rozhodol predať 95 % akcií spoločnosti X, ktoré vlastnil. Prostriedky získané z predaja akcií použil platiteľ dane na splatenie svojich dlhov. V súvislosti s predajom akcií prijal platiteľ dane tri služby od troch rôznych subjektov – finančné poradenstvo od banky, právne poradenstvo od právnika a účtovné poradenstvo od audítora. V takomto prípade platiteľ dane nie je oprávnený na odpočítanie vstupnej dane týkajúcej sa týchto troch služieb, pretože prijaté služby sú použité na predaj akcií, čo je transakcia oslobodená od dane bez práva na odpočítanie vstupnej dane. Daň nie je možné odpočítať, a to ani s ohľadom na skutočnosť, že konečným účelom bolo získať finančné prostriedky na činnosť firmy, ktorá podlieha dani.
 
Príklad č. 2:
Slovenský podnikateľ, platiteľ dane, si objedná prepravu tovaru z Talianska na Slovensko
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály