Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Odpočítanie dane z pridanej hodnoty pri dovoze tovaru

Dátum: Rubrika: Z praxe

Na odpočítanie DPH pri dovoze tovaru sa vzťahuje podmienka zaplatenia dane správcovi dane, ktorým je pri dovoze colný orgán. Ďalšou nevyhnutnou podmienkou pre uplatnenie práva na odpočítanie dane je preukázanie dovozného dokladu potvrdeného colným orgánom, v ktorom je platiteľ uvedený ako príjemca alebo dovozca. V príspevku uvádzame dva prípady, posudzované Súdnym dvorom EÚ v rámci predložených prejudiciálnych otázok, kedy odpočítanie DPH uplatňované v súvislosti s dovozom tovaru nebolo priznané, pretože platiteľ, ktorý si odpočítanie dane uplatňoval, nemal k tovaru dispozičné právo.

Právny rámec - právo Únie

Nariadenie Rady (EHS) č. 2913/92 z 12. októbra 1992, ktorým sa ustanovuje Colný kódex spoločenstva (ďalej len "colný kódex Spoločenstva")
Článok 37 colného kódexu stanovuje, že tovar prepravený na colné územie spoločenstva podlieha colnému dohľadu od jeho vstupu na colné územia spoločenstva. Môže byť podrobený colným kontrolám v súlade s platnými predpismi.
Podľa článku 91 ods. 1 ­colného kódexu režim vonkajší tranzit umožňuje prepravu tovaru, ktorý nie je tovarom spoločenstva medzi dvoma miestami v rámci colného územia spoločenstva bez toho, aby tovar podliehal dovoznému clu alebo iným platbám alebo obchodnopolitickým opatreniam.
Článok 92 colného kódexu stanovuje, že:
1.
Režim vonkajšieho tranzitu končí a povinnosti držiteľa sú splnené, ak je tovar prepustený do určitého režimu a požadované dokumenty sú predložené colnému úradu určenia v súlade s ustanoveniami príslušného režimu.
. Colné úrady ukončia režim, ak majú možnosť sa presvedčiť na základe porovnania údajov, ktoré má k dispozícii úrad odoslania a tie, ktoré má k dispozícii colný úrad určenia, že sa režim skončil správne.
Podľa článku 96 ods. 1 colného kódexu:
Hlavným zodpovedným je držiteľ vonkajšieho tranzitného režimu spoločenstva. Je zodpovedný za:
a)
predloženie tovaru v stanovenej lehote colnému úradu určenia v nezmenenom stave a zároveň za dodržanie opatrení prijatých colnými orgánmi k identifikácii tovaru;
b)
dodržiavanie predpisov vzťahu­júcich sa na tranzitný režim spo­ločenstva.
Článok 203 colného kódexu stanovuje, že colný dlh pri dovoze vzniká nezákonným odňatím tovaru, ktorý podlieha dovoznému clu, spod colného dohľadu. Dlžníkom je osoba, ktorá odňala tovar spod colného dohľadu.
Podľa článku 204 ods. 1 colného kódexu colný dlh pri dovoze vzniká neplnením jednej z povinností vyplývajúcej z dočasného uskladnenia tovaru, ktorý podlieha dovoznému clu alebo z použitia colného režimu, do ktorého bol tento prepustený.
Nariadenia Komisie (EHS) č. 2454/93 z 2. júla 1993, ktorým sa vykonáva nariadenie č. 2913/92 (ďalej len "vykonávacie nariadenie")
Podľa článku 356 bod 3. vykonávacieho nariadenia v prípade, že sa tovar predloží na colnom úrade určenia po uplynutí lehoty predpísanej colným úradom odoslania a ak je toto nedodržanie lehoty spôsobené okolnosťami, ktoré sú vysvetlené k spokojnosti colného úradu určenia a nedajú sa pripísať na vrub prepravcu alebo hlavnej zodpovednej osoby, potom sa hlavná zodpovedná osoba považuje za takú, ktorá dodržala predpísanú lehotu.
Podľa článku 859, nasledujúce prípady sa považujú za neplnenie, ktoré nemá významný účinok na správnu prevádzku dočasného uskladnenia alebo príslušný colný režim, za predpokladu, že:
-
nepredstavujú pokus nezákonne odobrať tovar spod colného dohľadu,
-
nenaznačujú vedomú nedbanlivosť na strane príslušnej osoby,
-
všetky formality potrebné na zosúladenie situácie tovaru s právnym predpisom sú následne vykonané:
Podľa ods. 2 článku 859 v prípade tovaru uvedeného do režimu tranzit nedodržanie jednej z povinností, ktoré vznikajú pri uplatnení tohto režimu tam, kde sa splnia tieto podmienky:
a)
tovar, ktorý sa uviedol do režimu, sa na colnom úrade určenia predložil naozaj v neporušenom stave,
b)
colný úrad určenia dokázal zabezpečiť, aby sa tovaru predpísalo colne schválené zaobchádzanie alebo použitie alebo aby sa po ukončení tranzitnej operácie dočasne uskladnil,
c)
tam, kde sa nedodržala lehota, ktorá sa určila podľa článku 356, a neuplatňuje sa odsek 3 spomínaného článku, tovar sa na colnom úrade napriek tomu predložil v primeranom čase.
Smernica 2006/112/ES z 28. novembra 2006 o spoločnom systéme DPH (ďalej len "smernica o DPH")
Podľa článku 168 písm. e) smernice o DPH:
Pokiaľ ide o tovar a služby, ktoré sú použité na účely zdaniteľných transakcií zdaniteľnej osoby, táto má právo v členskom štáte, v ktorom uskutočňuje tieto transakcie, odpočítať z výšky DPH, ktorú je povinná zaplatiť, DPH splatnú alebo zaplatenú za tovar dovezený do tohto členského štátu.
Podľa článku 201 pri dovoze platí DPH osoba alebo osoby, ktoré určí alebo uzná za osoby povinné platiť daň členský štát dovozu.
Zákon č. 222/2004 Z.z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len "zákon o DPH")
Podľa § 49 ods. 2 písm. d) zákona o DPH platiteľ môže odpočítať od dane, ktorú je povinný platiť, daň z tovarov a služieb zaplatenú správcovi dane v tuzemsku pri dovoze tovaru.
Podľa § 51 ods. 1 písm. d) zákona o DPH právo na odpočítanie dane pri odpočítaní podľa § 49 ods. 2 písm. d) môže platiteľ uplatniť, ak má dovozný doklad potvrdený colným orgánom, v ktorom je platiteľ uvedený ako príjemca alebo dovozca.
Podľa § 69 ods. 8 zákona o DPH pri dovoze tovaru je povinná platiť daň osoba, ktorá je dlžníkom podľa colných predp
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály