Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Odpočítanie dane pri registrácii

Dátum: Rubrika: Z praxe

Zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) vymedzuje okruh osôb, ktoré majú registračnú povinnosť. Registrovať sa v tuzemsku pre daň podľa podmienok definovaných zákonom o DPH sú povinné tuzemské aj zahraničné osoby. Práva a povinnosti, ktoré registráciou tieto osoby nadobúdajú, sa podľa jednotlivých typov registrácie odlišujú, pričom nie každou registráciou nadobúda registrovaná osoba postavenie platiteľa dane. Právo na odpočítanie dane v súlade s podmienkami definovanými v § 55 ods. 3 zákona o DPH má aj zda­niteľná osoba, ktorá sa omešká s registráciou.

Registračnú povinnosť tuzemských zdaniteľných osôb definuje zákon o DPH v ustanoveniach § 4, § 4b (registrácia zdaniteľných osôb prepojených ekonomicky, finančne a organizačne tvoriacich skupinu), § 7 a § 7a.

Registrácia podľa § 7 zákona o DPH je registrácia zdaniteľnej osoby, ktorá nie je platiteľom, alebo právnickej osoby, ktorá nie je zdaniteľnou osobou, ak nadobúda v tuzemsku tovar z iného členského štátu.

Podľa tohto ustanovenia zákona o DPH sa pred dosiahnutím limitu pre nadobudnutie tovaru v tuzemsku z iného členského štátu 14 000 eur za kalendárny rok, príp. dobrovoľne (bez ohľadu na limit) registrujú zdaniteľné osoby, tzv. nadobúdatelia, ktoré sú podľa § 69 ods. 6 zákona o DPH povinné platiť v tuzemsku daň z tovaru nadobudnutého z iného členského štátu.

Registračnú povinnosť podľa § 7a zákona o DPH majú zdaniteľné osoby, ktoré dodávajú a prijímajú služby s miestom dodania podľa § 15 ods. 1 zákona o DPH do/z iného členského štátu EÚ.

Zdaniteľné osoby registrované podľa § 7 a § 7a zákona o DPH majú určité zákonom vymedzené povinnosti (podanie daňového priznania, zaplatenie dane, podanie súhrnného výkazu), právo na odpočítanie dane v súlade s § 49 – § 51 zákona o DPH však nemajú.

Postavenie platiteľa dane so všetkými právami a povinnosťami získava tuzemská zdaniteľná osoba registráciou podľa § 4 zákona o DPH, ktorú cit. ustanovenie zákona o DPH definuje ako registráciu povinnú, dobrovoľnú alebo zákonnú.

Odpočítanie dane z tovarov a služieb pri registrácii

S registráciou povinnou, dobrovoľnou aj zákonnou úzko súvisí právo platiteľa dane odpočítať daň z tovarov a služieb, ktoré nadobudol alebo prijal ako zdaniteľná osoba v období pred registráciou.

Novoregistrovaný platiteľ dane si môže odpočítať pri registrácii daň z tovarov a služieb, ktoré:

  • nadobudol v postavení zdaniteľnej osoby pred registráciou za platiteľa DPH a ktoré
  • neboli zahrnuté do daňových výdavkov podľa zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „zákon o dani z príjmov“) v kalendárnych rokoch predchádzajúcich kalendárnemu roku, v ktorom sa stal platiteľom, okrem zásob.

Platiteľ dane má právo uplatniť odpočítanie dane podľa § 55 ods. 1 zákona o DPH aj zo služieb súvisiacich so založením spoločnosti, aj z faktúry vyhotovenej pred registráciou a identifikáciou tejto spoločnosti na mená spoločníkov (rozsudok C-280/10).

Pri registrácii si platiteľ odpočíta daň v sadzbe dane platnej v čase obstarania majetku.

Zákon umožňuje pri registrácii odpočítanie dane:

  • z tovarov a služieb, ktoré prijal od iného platiteľa DPH v tuzemsku,
  • pri nadobudnutí tovaru v tuzemsku z iného členského štátu, pri ktorom bol povinný platiť daň,
  • ktorú uplatnil pri tovaroch a službách, pri ktorých bol povinný platiť v tuzemsku daň,
  • pri dovoze tovaru, ktorú zaplatil správcovi dane.

Pri odpočítaní dane z tovarov a služieb pri registrácii platia všeobecné pravidlá podľa § 49 – § 51 zákona o DPH. Platiteľ nemôže odpočítať daň, ak tovary a služby nepoužije na dodávky tovarov a služieb ako platiteľ.

Ak platiteľ tovary a služby nadobudnuté pred registráciou použije:

  • iba na dodanie tovarov a služieb, ktoré podliehajú dani, príp. sú oslobodené od dane s možnosťou odpočítania dane, môže si pri registrácii odpočítať daň v plnej výške,
  • výlučne na dodanie tovarov a služieb, ktoré sú oslobodené od dane podľa § 28 – § 42 zákona o DPH, nemá právo na odpočítanie dane vôbec,
  • na činnosti zdaňované s možnosťou odpočítania dane aj na činnosti, pri ktorých právo odpočítať daň nemá, odpočíta si daň v pomernej výške podľa § 50 zákona o DPH (prepočet koeficientom).

Platiteľ dane si nemôže pri registrácii odpočítať daň z tovarov a služieb nakúpených za účelom pohostenia a zábavy.

Sumu odpočítanej dane z tovarov a služieb pri registrácii uvádza platiteľ dane v riadku 29 daňového priznania k DPH. V kontrolnom výkaze daň odpočítanú z tovarov a služieb pri registrácii platiteľ dane neuvádza.

Odpočítanie dane zo služieb a tovarov, ktoré nepredstavujú majetok

Od 1. januára 2016 umožňuje zákon o DPH odpočítanie dane aj zo služieb a rovnako aj z tovarov, ktoré nepredstavujú majetok (napr. elektrická energia). Odpočítanie dane pri registrácii z týchto tovarov a služieb zákon o DPH v období do 31. decembra 2015 neumožňoval (zákon definoval možnosť odpočítania dane z majetku).

Podmienkou odpočítania dane je, aby platiteľ dane tovary a služby nadobudol pred registráciou v postavení zdaniteľnej osoby (ako podnikateľský subjekt) a použil ich na dodanie tovarov a služieb ako platiteľ.

♦ Príklad č. 1:

Obchodná spoločnosť, ktorej predmetom podnikania je poskytovanie právnych služieb, vznikla 1. februára 2018 a platiteľom dane sa stala 1. apríla 2018. Za obdobie február 2018 až marec 2018 platila obchodná spoločnosť paušálne poplatky za elektrickú energiu mesačne v sume 240 eur s DPH a prijala poradenské služby od platiteľa dane v sume 1 800 eur s DPH. V období do registrácie spoločnosť n

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály