Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Odpočet DPH pri automobile používanom aj na súkromné účely

Dátum:

Spoločnosť si pri obstaraní firemného automobilu uplatnila nárok na odpočítanie DPH vo výške 80 % z celkovej DPH na základe predpokladaného použitia automobilu na podnikateľské účely. Neuplatnená daň vo výške 20 % z celkovej DPH bola z dôvodu použitia automobilu na súkromné účely. Pri kontrole používania automobilu sa zistilo, že v prípade jeho používania na súkromné účely došlo pri dvoch zamestnancoch k presiahnutiu pomeru používania automobilu na 24 % namiesto 20 %.
 
Existuje nejaká hranica odchýlky, ktorá platí pre úpravu uplatneného odpočítania DPH? Napr. v Českej republike platí, že pokiaľ sa odchyľuje pôvodný odhad od skutočnosti o viac ako 10 %, musí sa výška odpočtu upraviť; do 10 % sa upravovať nemusí. Je potrebné upraviť uplatnený odpočet podľa prílohy č. 1 zákona o DPH pri automobile, pri ktorom ešte neuplynulo 5 rokov od jeho obstarania?ublike sa pri uplatňovaní DPH postupuje podľa zákona č. 222/2004 Z.z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len "zákon o DPH").
 
V Slovenskej repPríloha č. 1 zákona o DPH podrobne rieši úpravu odpočítanej dane pri investičnom majetku, ak platiteľ v období nasledujúcom po zdaňovacom období, v ktorom nadobudol investičný majetok alebo ho vytvoril na vlastné náklady, zmení účel jeho použitia. Túto povinnosť platiteľovi ukladá § 54 zákona o DPH. Keďže pohonné látky nie sú investičným majetkom, na prípad uvedený v otázke sa nevzťahuje príloha č. 1 zákona o DPH.
Pri uplatňovaní zákona o DPH je po
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály