Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Od 1. apríla 2016 je v platnosti nový vzor kontrolného výkazu

Dátum: Rubrika: Aktuálne

Od 1. januára 2014 bol v rámci novely zákona o DPH zavedený kontrolný výkaz k DPH, ktorý slúži ako nástroj v boji proti daňovým podvodom. Kontrolný výkaz musí podávať platiteľ DPH za každé zdaňovacie obdobie (t. j. kalendárny mesiac alebo štvrťrok), za ktoré je povinný podať aj daňové priznanie. S účinnosťou od 1. apríla 2016 je v platnosti nový formulár kontrolného výkazu. Daňová poradkyňa spoločnosti Accace vysvetľuje, aké zmeny prináša nový vzor kontrolného výkazu a prečo boli zmeny prijaté.

Kontrolný výkaz bol zavedený ako nástroj na zníženie únikov na DPH. Slúži na spárovanie vzájomných operácií medzi daňovníkmi a pomáha tak obmedziť daňové úniky spôsobené nezahrnutím daňovej povinnosti u dodávateľa pri uplatnení nároku na odpočet DPH u odberateľa. Daňovníci uvádzajú v kontrolnom výkaze podrobné údaje o daňovej povinnosti a odpočtoch DPH.

V časti B.3. sa uvádzajú informácie zo zjednodušených faktúr, t. j. napríklad z bločkov z ERP, parkovacích lístkov, cestovných lístkov a iných. Tieto informácie sa do 31. marca 2016 uvádzali kumulatívne za zdaňovacie obdobie, pričom sa neuvádzali identifikačné údaje dodávateľa, ako je to pri riadnych faktúrach. Znamená to, že v časti B.3. sa vykazovala len celková suma základov dane, c

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály