Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Obec a nadobúdanie tovarov z členských štátov Európskej únie

Dátum: Rubrika: Z praxe

Pojmom „nadobudnutie tovaru“ sa rozumie nákup tovaru z iného členského štátu. Nadobudnutie tovaru v Slovenskej republike je predmetom zdanenia daňou z pridanej hodnoty (ďalej len „DPH“) podľa § 2 ods. 1 písm. c) zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“). Nadobúdateľom tovarov z iných členských štátov Európskej únie môže byť aj obec. V príspevku uvádzame prípady, kedy sa obec môže alebo musí registrovať pre DPH na účely registrácie z titulu nadobúdania tovarov.

Nadobudnutie tovaru z iného členského štátu

Nadobudnutím tovaru v Slovenskej republike z iného členského štátu Európskej únie sa rozumie nadobudnutie práva nakladať ako vlastník s hnuteľným hmotným majetkom odoslaným alebo prepraveným nadobúdateľovi dodávateľom alebo samotným nadobúdateľom, alebo na ich účet do tuzemska z iného členského štátu.

Nadobúdateľom tovaru z iného členského štátu môže byť nielen zdaniteľná osoba, ale aj právnická nezdaniteľná osoba, t. j. aj obec v prípade, keď nevykonáva podnikateľskú činnosť.

Zdaniteľné osoby (podnikatelia), ktoré nakupujú tovar na účely svojho podnikania v Slovenskej republike z iných členských štátov, môžu byť osoby, ktoré:

  • majú postavenie platiteľa dane – osoby registrované podľa § 4 zákona o DPH,
  • nemajú postavenie platiteľa dane – osoby registrované podľa § 7 alebo § 7a zákona o DPH.

Rozdiel medzi uvedenými osobami pri nadobudnutí tovaru v Slovenskej republike z iného členského štátu je v tom, že zatiaľ čo platiteľ pri nadobudnutí tovaru okrem povinnosti zdaniť tento tovar v Slovenskej republike má právo aj na odpočítanie priznanej DPH, neplatiteľ má síce povinnosť vykonať v Slovenskej republike zdanenie tovaru, ale nemá právo

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály