Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Novela zákona o dani z pridanej hodnoty

Dátum: Rubrika: Daň z pridanej hodnoty

Národná rada SR schválila zákon č. 344/2020 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. s účinnosťou od 1. 1. 2021, resp. 1. 7. 2021 (www.nrsr.sk; tlač 198). Táto rešerš prináša stručný prehľad vybraných zmien, v praxi je potrebné používať úplné znenie zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“).

Novela prináša najmä pravidlá vyplývajúce zo zmien smernice Rady 2006/112/ES o spoločnom systéme DPH (zoznam preberaných smerníc je v prílohe 6 zákona); všetky smernice sú dostupné aj v slovenskom preklade na webovom sídle Európskej únie (www.eur-lex.europa.eu).
Zmeny s účinnosťou od 1. januára 2021
Dodávateľ môže
znížiť základ dane
pri dodaní tovaru alebo služby, ak mu odberateľ nezaplatil a jeho
pohľadávka sa stala nevymožiteľná (§ 25a ods. 1)
. Pohľadávka sa stane nevymožiteľnou, ak nastane niektorý z taxatívne vymenovaných prípadov v nadväznosti napríklad na exekúciu, konkurz, oddlženie, reštrukturalizáciu, zánik bez právneho nástupcu ( ).
Nevymožiteľnou pohľadávkou sa stane aj
limitná pohľadávka do 300 €
vrátane dane, a to po uplynutí časového testu 12 mesiacov od splatnosti pohľadávky, ak platiteľ preukáže, že vykonal akýkoľvek úkon (napr. upomienku), ktorý smeruje k získaniu úhrady pohľadávky ( ).
Zníženie základu dane
(oddanenie) sa uvedie najskôr v daňovom priznaní za zdaňovacie obdobie, v ktorom sa pohľadávka
stala nevymožiteľnou
; pôvodný základ dane sa nemôže znížiť o sumu, ktorú platiteľ prijal po tom, ako sa pohľadávka stala nevymožiteľnou - inak povedané, už oddanená suma prijatá dodatočne sa opätovne zdaní. Pritom predaj pohľadávky sa považuje za úhradu predanej pohľadávky ( ).
Platiteľ
nemôže
vykonať zníženie základu dane pri nevymožiteľnej pohľadávke, v týchto prípadoch - ak odberateľ bol osobou, ktorá má osobitný vzťah k platiteľovi (závislá osoba), alebo dodanie bolo po tom, ako na odberateľa bol vyhlásený konkurz alebo podľa okolností vedel, vedieť mal alebo vedieť mohol, že odberateľ pohľadávku nezaplatí (§ 25a ods. 4).
Právo platiteľa znížiť základ dane pri nevymožiteľnej pohľadávke
zaniká uplynutím 3 rokov
od posledného dňa lehoty na podanie daňového priznania za zdaňovacie obdobie, v ktorom bol tovar alebo služba dodaná; do tejto lehoty sa nezahŕňa napríklad doba počas exekučného, konkurzného alebo reštrukturalizačného konania ( ).
Platiteľ (dodávateľ), ktorý si uplatnil
zníženie základu dane
z dôvodu nevymožiteľnej pohľadávky voči existujúcej zdaniteľnej osobe - je povinný o tom vyhotoviť a odoslať opravný doklad, ktorý musí, okrem iného, obsahovať aj slovnú informáciu "oprava základu dane podľa § 25a" (§ 25a ods. 7 až 13); tento opravný doklad sa nepovažuje za faktúru (§ 71 ods. 2).
Opravu základu dane z dôvodu nevymožiteľnej pohľadávky
vedie v záznamoch
[ ] a vykáže v kontrolnom výkaze [ ]. Na druhej strane, si platiteľ (odberateľ) na základe tohto opravného dokladu vykoná
opravu odpočítanej dane
( ), pričom to eviduje v záznamoch [ ] a vykáže v kontrolnom výkaze [ ].
Odoslanie alebo prepravu tovaru
pri vývoze
do tretích krajín pri ústnom colnom vyhlásení možno preukázať aj inými dokladmi ako písomným colným vyhlásením, a to napríklad
dokladom o zaplatení
( ).
Zrušuje sa opatrenie MF SR č. MF/0146
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály