Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Nesprávne uplatnená DPH pri dodaní tovaru v rámci reťazového obchodu

Dátum: Rubrika: Z Európskej únie

V tomto vydaní časopisu prinášame komentár k rozsudku Súdneho dvora EÚ k predbežným otázkam týkajúcim sa možnosti odpočítať nesprávne uplatnenú DPH pri dodaní tovaru v rámci reťazového obchodu – C-628/16 Kreuzmayr GmbH proti Finanzamt Linz.

Predmet sporu

Nemecká spoločnosť BP Marketing GmbH, registrovaná na účely DPH v Nemecku (ďalej len „BP Marketing“), predala ropné produkty spoločnosti BIDI Ltd, registrovanej na účely DPH v Rakúsku (ďalej len „BIDI“). Po prijatí zálohy BP Marketing poskytla spoločnosti BIDI čísla a doklady potrebné na prevzatie týchto produktov. BIDI sa voči BP Marketing zaviazala, že zabezpečí prepravu týchto tovarov z Nemecka do Rakúska.

Spoločnosť BIDI bez toho, aby o tom informovala BP Marketing, tento tovar predala spoločnosti Kreuzmayr GmbH (ďalej len „Kreuzmayr“) a poskytla jej čísla a doklady potrebné na prevzatie tovaru, ktoré získala od BP Marketing. BIDI sa so spoločnosťou Kreuzmayr dohodla, že Kreuzmayr zabezpečí alebo vykoná prepravu ropných produktov z Nemecka do Rakúska. Kreuzmayr tento tovar prevzala prostredníctvom svojich zamestnancov alebo poverených prepravcov.

Tieto transakcie, ktoré sa uskutočnili v období od apríla do októbra 2007, možno znázorniť nasledovne:

BP Marketing sa domnievala, že dodania spoločnosti BIDI predstavujú dodania v rámci Spoločenstva oslobodené od DPH. Na druhej strane, spoločnosť BIDI vo faktúrach vystavených spoločnosti Kreuzmayr uplatnila rakúsku DPH, ktorú Kreuzmayr zaplatila a odpočítala za rok 2008.

V rámci občianskoprávneho konania medzi spoločnosťami BP Marketing a BIDI sa BP Marketing dozvedela, že BIDI poverila Kreuzmayr prepravou týchto tovarov. Spoločnosť BP Marketing túto informáciu poskytla nemeckým daňovým orgánom, ktoré jej následne vyrubili DPH za dodanie tohto tovaru.

Rakúsky daňový úrad najskôr spoločnosti Kreuzmayr uznal odpočítanie DPH na vstupe. Počas daňovej kontroly však zistil, že BIDI DPH uvedenú vo faktúrach nepriznala ani neodviedla, o čom Kreuzmayr nevedela. BIDI svoj postup odôvodnila tým, že faktúry za dodania pre Kreuzmayr boli vystavené v Nemecku, a preto boli tieto dodania oslobodené od DPH a nepodliehali DPH v Rakúsku.

Na základe tejto kontroly BIDI zaslala spoločnosti Kreuzmayr opravené faktúry bez DPH, avšak – údajne omylom – spoloč

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály