Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Nepeňažný vklad spoločnosti s ručením obmedzeným do základného imania

Dátum: Rubrika: Poradňa

Spoločnosť ABC, s. r. o., je platiteľom DPH a stane sa jedným zo spoločníkov novozaloženej spoločnosti ­NOVA, s. r. o., s nepeňažným vkladom do základného imania. Výška zapísaného nepeňažného vkladu bude 4 000 eur. Vkladom budú stavebné pozemky, ktoré boli ocenené znaleckým posudkom na hodnotu 50 000 eur, ich účtovná hodnota je 48 000 eur v účtovníctve ABC, s. r. o. Spoločnosť ABC, s. r. o., musí odviesť z výšky vkladu DPH.

  1. Odvedie spoločnosť DPH z výšky vkladu 4 000 eur, teda 800 eur, alebo suma 4 000 eur bude už vrátane DPH, keďže novozaložená spoločnosť NOVA, s. r. o., nie je platiteľom DPH?
  2. Bude mať možnosť spoločnosť NOVA, s. r. o., uplatniť si odpočet DPH pri registrácii, ak sa stane platiteľom dane?
  3. Bude u spoločnosti ABC, s. r. o., rozdiel medzi hodnotou vkladu 4 000 eur a účtovnou hodnotou 48 000 eur daňovým nákladom?
  4. Spoločnosť NOVA, s. r. o., nadobudne vkladom 4 000 eur pozemky v hodnote 50 000 eur, ich reálnu hodnotu bude viesť v podsúvahovej evidencii alebo musí daňovo upraviť základ dane z rozdielu?

Odpoveď na otázku č. 1:

Podľa zákona č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v z. n. p. (ďalej len „Obchodný zákonník“) pri založení spoločnosti nepeňažný vklad do spoločnosti a určenie peňažnej sumy, v akej sa nepeňažný vklad započítava na vklad spoločníka, sa musia uviesť v spoločenskej zmluve, zakladateľskej zmluve alebo v zakladateľskej listine, ak samotný Obchodný zákonník neustanovuje inak.

Hodnota nepeňažného vkladu sa určí znaleckým posudkom, ktorý musí obsahovať aj opis nepeňažného vkladu, spôsob jeho ocenenia, údaj o tom, či jeho hodnota zodpovedá hodnote prevzatého záväzku na vklad do spoločnosti.

Na účely zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) sú nepeňažné vklady do základného imania obchodnej spoločnosti predmetom dane. Nepriamo to vyplýva z ustanovenia § 10 zákona o DPH, podľa ktorého predmetom dane nie je nepeňažný vklad do obchodnej spoločnosti alebo družstva v prípade, ak ide o vloženie podniku alebo časti podniku tvoriacej samostatnú organizačnú zložku a ak nadobúdateľ je platiteľom alebo sa stáva platiteľom podľa § 4 ods. 6 zákona o DPH. To znamená, že ostatné nepeňažné vklady do obchodnej spoločnosti alebo družstva sú predmetom dane, pričom základ dane sa určí podľa § 22 zákona o DPH.

Zo znenia otázky predpokladáme, že medzi spoločnosťou ABC, s. r. o., a NOVA, s. r. o., je osobitný vzťah podľa § 22 ods. 9 zákona o DPH. V takomto prípade základom dane je trhová hodnota pozem

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály