Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Nemožnosť odpočítania DPH – faktúra s DPH vystavená neplatiteľom

Dátum: Rubrika: Z praxe

V tomto vydaní časopisu prinášame súdne rozhodnutie, ktoré sa zaoberá otázkou nemožnosti odpočítania DPH pri faktúre s DPH vystavenej neplatiteľom DPH. Ďalšie súdne rozhodnutia vo veciach daňového práva, ktoré sudcovia Najvyššieho súdu Slovenskej republiky vydali a použili ako interpretačné pomôcky pri súdnom prieskume zákonnosti rozhodnutí Finančného riaditeľstva SR, sú obsahom publikácie „Judikatúra vo veciach daňového práva“.

Súdne rozhodnutie bolo vydané pod spisovou značkou:

  • 3 Sžf 53/2010 [E. Zubaj c/a Daňové riaditeľstvo SR].

Ak sa daň stala splatnou len z dôvodu uvedenia na faktúre vystavenej neplatiteľom, právo na odpočet dane nie je možné uplatniť.

Odpočítanie dane je možné len medzi platiteľmi dane navzájom, pričom pri zdaniteľných osobách, ktoré nie sú platiteľmi dane, odpočítanie nie je možné.

Z odôvodnenia:

Najvyšší súd potvrdil rozsudok krajského súdu. Napadnutým rozsudkom Krajský súd v Žiline zamietol žalobu žalobcu o preskúmanie zákonnosti rozhodnutia žalovaného z 9. 10. 2009, ktorým žalovaný podľa § 48 ods. 5 zákona č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov v z. n. p. (ďalej len „zákon č. 511/1992 Zb.“) potvrdil prvostupňové rozhodnutie daňového úradu z 29. 6. 2009, ktorým správca dane podľa § 44 ods. 6 písm. b) bod 1 zákona č. 511/1992 Zb. vyrubil žalobcovi ako daňovému subjektu rozdiel dane z pridanej hodnoty za zdaňovacie obdobie IV. štvrťrok 2007 vo výške 15 062,27 € s odôvodnením, že v danom prípade nebola splnená podmienka pre uplatnenie odpočítania dane podľa § 49 ods. 2 písm. a) zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“), keď daň voči žalobcovi nebola uplatnená platiteľom dane z pridanej hodnoty, keď správca dane zistil, že v čase vykonania predmetných prác a vystavenia faktúr dodávateľ T., spol. s r. o., nebol registrovaný ako platiteľ DPH.

Krajský súd mal z obsahu správneho spisu preukázané, že pri daňovej kontrole na daň z pridanej hodnoty za zdaňovacie obdobie IV. štvrťrok 2007 vykonávanej u žalobcu prvostupňovým správnym orgánom správcom dane 25. 5. 2009 bolo zistené, že žalobca v rozpore s § 49 ods. 2 písm. a) a § 51 ods. 1 písm. a) zákona o DPH v predmetom zdaňovacom období odpočítal DPH z faktúr od dodávateľa T., spol. s r. o., keďže uvedená spoločnosť v kontrolovanom období nebola platiteľom DPH, pričom v zmysle § 81 ods. 5 zákona o DPH mala stanovené posledné zdaňovacie obdobie december 2006. Uvedené skutočnosti potvrdil na základe dožiadania daňový úrad. Na základe uvedenej kontroly vydal prvostupňový správny orgán dodatočný platobný výmer z 29. 6. 2009 na daň z pridanej hodnoty a vyrubil žalobcovi rozdiel dane z pridanej hodnoty za zdaňovacie obdobie IV. štvrťrok 2007 vo výške 15 062,27 €. Proti predmetnému platobnému výmeru podal žalobca odvolanie, ktoré odôvodnil tým, že správca dane neuznal žalobcovi uplatnenie práva na odpočet z došlých faktúr označených v účtovníctve ako záväzok č. 40 od dodávateľa spoločnosť P., s. r. o., v sume 491 217,7

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály