Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Navýšenie hodnoty lízingu

Dátum: Rubrika: Poradňa

Spoločnosť vlastnila budovu. Vzhľadom na to, že potrebovala finančné prostriedky, uzatvorila s lízingovou spoločnosťou zmluvu o spätnom lízingu na túto budovu. Hodnota budovy bola cca 1,3 mil. eur. Lízingová spoločnosť bola ochotná urobiť relízing len na sumu 950 000 eur. Po dvoch rokoch riadneho splácania lízingu a po dohode s lízingovou spoločnosťou lízingová spoločnosť je ochotná navýšiť hodnotu leasingovej sumy o 200 000 eur. Lízingová spoločnosť pošle na účet spoločnosti 200 000 eur.

Urobí sa v tomto prípade prepočet lízingových splátok alebo sa navýšia lízingové splátky, alebo sa predĺži doba trvania lízingu? Aký to má dopad na výsledok hospodárenia spoločnosti a na samotné účtovníctvo spoločnosti? Čo treba zaúčtovať, čo treba prepočítať? Ako správne zaúčtovať sumu 200 000 eur? Bude sa tu účtovať aj o DPH? Bude treba uplatniť k sume 200 000 eur aj zákonnú DPH, resp. dôjde k prenosu daňovej povinnosti na lízingovú spoločnosť? Budova je do 5 rokov od prvej kolaudácie. Odpisy budovy za mesiace 1-10/2017 ostávajú aj účtovne, aj daňovo v pôvodnej výške a už za mesiace 11-12/2017 budú aj účtovne, aj daňovo v novej výške?

V danom prípade je zrejmé, že dôjde k úprave zmluvy o spätnom lízingu. Iba od dohody s bankou a tejto zmluvy bude závisieť, či sa navýšia lízingové splátky alebo sa predĺži doba trvania lízingu. Od toho bude závisieť samotný dopad na hospodárenie spoločnosti.

Ak predpokladáme, že dôjde k navýšeniu „kúpnej ceny“ o 200 000 eur, táto suma zvýši hodnotu predmetu lízingu,

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály