Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Návrh novely zákona o dani z pridanej hodnoty

Dátum: Rubrika: Aktuálne

Návrh novelizovaného zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) by mal nadobudnúť účinnosť 1. januára 2017. Národná rada SR má na programe v októbri 2016 rokovanie o vládnom návrhu (tlač číslo 183) novely zákona o DPH.

Zámerom novely zákona o dani z pridanej hodnoty je opätovná snaha vlády nastaviť účinnosť opatrenia týkajúceho sa priznávania dane pri dovoze tovaru z tretích štátov platiteľom dane v daňovom priznaní (tzv. samozdanenie dovozu tovaru). Novelou sa navrhuje zaviesť do zákona tzv. náhradu za zadržanie nadmerného odpočtu počas daňovej kontroly, čo je inštitút v prospech platiteľa dane.

Zavedenie prenosu daňovej povinnosti pri stavebných prácach od 1. januára 2016 spôsobilo v podnikateľskej praxi nemalé problémy najmä z dôvodu zvýšenej administratívnej náročnosti podnikateľských subjektov overovať správnosť zatriedenia poskytovaných plnení vo väzbe na klasifikáciu CPA. Novelou sa dopĺňa ustanovenie, ktoré by malo zabezpečiť väčšiu právnu istotu pri uplatňovaní prenosu daňovej povinnosti v stavebníctve. Zároveň sa novelou zákona má zjednotiť postup pre vrátenie DPH z tuzemska zahraničnej osobe, ktorá je registrovaná ako platiteľ a zároveň uskutočňuje v tuzemsku plnenia s prenesením daňovej povinnosti na odberateľa podľa § 69 ods. 12.

V ďalšom texte uvádzame vybrané témy pripravovanej novely zákona o DPH, v praxi je potrebné používať úplné schválené znenie zákona o DPH. Príslušné ustanovenia návrhu novely zákona o DPH uvádzame v znení (napr. § 69 ods. 17 návrhu zákona o DPH).

Ustanovenia pripravovanej novely zákona o DPH možno rozdeliť do týchto vecných celkov:

  • odložená účinnosť samozdanenie pri dovoze tovaru z tretích štátov;
  • doplnenie úpravy prenesenie daňovej povinnosti v stavebníctve;
  • náhrada za zadržanie nadmerného odpočtu počas daňovej kontroly;
  • úprava postupu zahraničnej osoby pri vrátení DPH.

Odložená účinnosť samozdanenia pri dovoze tovaru

Samozdanenie pri dovoze tovaru z tretích štátov bolo prijaté zákonom č. 331/2011 Z. z. a malo platiť od roku 2013. Opätovne sa však navrhuje odklad účinnosti zákona, avšak termín ustanovenia bude v závislosti od obdobia, kedy rozdiel medzi horným limitom dlhu verejnej správy ustanoveným na príslušný rozpočtový rok a aktuálnou výškou dlhu verejnej správy Slovenskej republiky, ktorú zverejní Európska komisia (Eurostat) v októbri, za tento príslušný rozpočtový rok bude väčší ako 11 percentuálnych bodov (§ 85l návrhu zákona o DPH). Z prechodných ustanovení vyplýva, že samozdanenie DPH pri dovoze bude aplikovateľné až o dva roky nasledujúce po roku, v kt

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály