Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Nárok na odpočet DPH z rekonštrukčných prác

Dátum: Rubrika: Poradňa

Spoločnosť – tuzemský platiteľ DPH (ďalej len „spoločnosť“) realizuje rekonštrukčné práce na nehnuteľnej kultúrnej pamiatke v tuzemsku, ktorú má vo vlastníctve. Nehnuteľnosť bola prvýkrát kolaudovaná v roku 1974 a mala pred začatím rekonštrukčných prác nulovú zostatkovú hodnotu (účtovnú aj daňovú). Spoločnosť budovu pred rekonštrukciou používala na plnenia oslobodené od dane (zdravotnícka činnosť), ale aj na plnenia zdanené (reštauračná činnosť, prenájom), tzn. pri odpočte DPH z niektorých plnení na vstupe uplatňovala plný odpočet, koeficient, alebo neuplatňovala odpočet podľa charakteru plnení.

Po ukončení technického zhodnotenia (modernizácii) a úspešnej kolaudácii rekonštrukčných prác chce spoločnosť budovu predať inej spoločnosti (platiteľovi DPH), ktorá je tuzemskou závislou osobou. Dodanie stavby sa spoločnosť rozhodla zdaniť podľa § 38 ods. 1 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“).

  1. Je splnená časová podmienka podľa § 38 ods. 1 zákona o DPH a dochádza k prenosu daňovej povinnosti na kupujúceho podľa § 69 ods. 12 citovaného zákona?
  2. Má spoločnosť (predajca) nárok na plný odpočet DPH z rekonštrukčných prác (realizovaných dodávateľskou firmou – tuzemským platiteľom DPH), ak sa rozhodla predaj stavby zdaniť podľa bodu a) a ak počas rekonštrukčných prác budovu nevyužívala, tzn. nedochádzalo k žiadnym plneniam (zdaniteľným ani oslobodeným)?

Ad a)

Podľa § 38 ods. 1 zákona o DPH oslobodené od dane je dodanie stavby alebo jej časti vrátane dodania stavebného pozemku, na ktorom stavba stojí, ak je dodanie uskutočnené po piatich rokoch od prvej kolaudácie stavby alebo jej časti, na základe ktorej bolo povolené užívanie stavby alebo jej časti alebo po pi

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály