Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Najčastejšie chyby pri odpočítaní dane

Dátum: Rubrika: Z praxe

Mechanizmus zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) umožňuje platiteľovi dane z pridanej hodnoty odpočítať daň z tovarov a služieb nakúpených za účelom realizácie jeho zdaniteľných obchodov. Inštitút odpočítania dane zakladá princíp neutrality, ktorý umožňuje, aby platiteľ nebol zaťažený daňou, ktorú zaplatí v cenách tovarov a služieb, ktoré použije na uskutočnenie zdaniteľných obchodov. Zákon o DPH súčasne definuje, kedy si platiteľ dane nemôže odpočítať daň vôbec, resp. kedy si ju odpočíta v pomernej výške. Pri odpočítaní dane sa v praxi často aplikujú nesprávne postupy, na niektoré z nich poukazujeme v príspevku.

Základné princípy odpočítania dane

Odpočítanie dane si v súlade so zákonom o DPH môže uplatniť len platiteľ dane registrovaný podľa § 4, § 4a, § 5 alebo § 6. Zdaniteľná osoba registrovaná podľa § 7, príp. podľa § 7a zákona o DPH právo na odpočítanie dane nemá.

Výnimku z tohto pravidla tvorí:

  • príležitostné dodanie nového dopravného prostriedku z tuzemska do iného členského štátu osobou, ktorá nie je platiteľom dane, keď odpočítanie dane v súlade s § 52 zákona o DPH uplatňuje osoba, ktorá príležitostne dodá nový dopravný prostriedok z tuzemska do iného členského štátu, pričom právo na odpočítanie dane môže byť uplatnené len za mesiac, v ktorom bol nový dopravný prostriedok dodaný,
  • uplatnenie odpočítania dane tuzemskou, príp. zahraničnou osobou, ktorá si včas nesplnila registračnú povinnosť a ktorá si podľa § 55 ods. 3 a 4 zákona o DPH môže odpočítať daň za obdobie, v ktorom mala byť registrovaná ako platiteľ dane.

Odpočítanie dane z nakúpených tovarov a služieb je podmienené:

  • vznikom daňovej povinnosti pri ich dodaní; právo na odpočítanie dane z nakúpených tovarov a služieb vzniká platiteľovi v deň, kedy pri tomto tovare alebo službe vznikla daňová povinnosť (§ 49 ods. 1 zákona o DPH),
  • použitím nakúpených tovarov a služieb na dodanie zdaniteľných obchodov (tovarov a služieb) platiteľa (§ 49 ods. 2 zákona o DPH).

Pre vznik nároku na odpočítanie dane je podstatné, aby:

  • prijaté tovary a služby mali priamu a bezprostrednú väzbu na zdaniteľné plnenia,
  • výdavky, ktoré vznikli v súvislosti s ich obstaraním, boli súčasťou nákladov zdaniteľných transakcií,
  • nákladové zložky musia vo všeobecnosti vzniknúť predtým, ako platiteľ uskutočnil zdaniteľné plnenia, ku ktorým sa vzťahujú.

Pre odpočítanie dane je potrebná existencia priamej súvislosti medzi prijatými a poskytnutými plneniami. Odpočítanie dane však možno priznať aj v prípade, že takáto priama existencia absentuje. Podmienkou je, aby predmetné plnenie vstúpilo prostredníctvom režijných nákladov do ceny poskytovaných plnení, ktoré sú zdaniteľné (rozsudky SD EÚ C-408/98 Abbey National plc., C-465/03 Kretztechnik).

Zákon o DPH obmedzuje, príp. zakazuje odpočítanie dane u platiteľov, ktorí:

  • realizujú zdaniteľné obchody oslobodené od dane podľa § 28 – § 42 (§ 49 ods. 3 a 4 zákona o DPH),
  • nakúpené tovary a služby použijú aj na iný účel ako na podnikanie (§ 49 ods. 5 zákona o DPH).

Suma dane, ktorú si platiteľ dane môže odpočítať, je závislá od charakteru jeho činností. Čím vyšší objem zdaniteľných obchodov oslobodených od dane bez možnosti odpočítania dane platiteľ realizuje, tým je suma odpočítateľnej dane z tovarov a služieb, ktoré použije na ich dodanie, nižšia.

Platiteľ, ktorý uskutočňuje:

  • iba zdaniteľné obchody, ktoré podliehajú dani, príp. sú oslobodené od dane s nárokom na odpočítanie (neuskutočňuje zdaniteľné obchody podľa § 28 − § 42 zákona o DPH), si môže odpočítať daň v plnej výške,
  • iba zdaniteľné obchody oslobodené od dane podľa § 28 − § 42 zákona o DPH, nemá právo na odpočítanie dane vôbec,
  • kombináciu zdaniteľných plnení, t. j. uskutočňuje plnenia, pri realizácii ktorých má plné právo na odpočítanie dane a súčasne uskutočňuje dodanie tovarov a služieb, ktoré sú oslobodené od dane podľa § 28 − § 42 zákona o DPH, počíta pomernú výšku dane určenej na odpočítanie po prepočte koeficientom.

Osobitne sú v zákone o DPH definované tovary a služby, pri obstaraní ktorých si platiteľ dane daň odpočítať nemôže bez ohľadu na charakter jeho činnosti (§ 49 ods. 7 zákona o DPH). Týka sa to kúpy tovarov a služieb za účelom pohostenia a zábavy a prechodných položiek podľa § 22 ods. 3 zákona o DPH.

Na účely odpočítania dane vedie platiteľ dane evidenciu podľa § 70 zákona o DPH v členení na tovary a služby s plným právom na odpočítanie dane, s nulovým nárokom na odpočítanie dane, príp. s nárokom na odpočítanie dane v pomernej výške (po prepočte koeficientom podľa § 50 zákona o DPH).

Platiteľ môže odpočítať daň, ktorá je:

  • voči nemu uplatnená iným platiteľom v tuzemsku z tovarov a služieb, ktoré sú alebo majú byť platiteľovi dodané,
  • ním uplatnená z tovarov a služieb, pri ktorých je povinný platiť daň podľa § 69 ods. 2 až 4, 7 a 9 až 12 zákona o DPH (uplatňuje tzv. samozdanenie),
  • ním uplatnená pri nadobudnutí tovaru v tuzemsku z iného členského štátu podľa § 11 a § 11a zákona o DPH,
  • zaplatená colnému orgánu v tuzemsku pri dovoze tovaru.

Formálne podmienky na uplatnenie práva na odpočítanie dane definuje § 51 ods. 1 zákona o DPH, a to podľa jednotlivých typov daní, ktorú si platiteľ môže odpočítať.

Právo na odpočítanie dane podľa § 49 zákona o DPH môže platiteľ uplatniť, ak pri odpočítaní dane:

  • ktorú voči nemu uplatnil iný platiteľ dane v tuzemsku z dodaných tovarov a služieb [§ 49 ods. 2 písm. a)], má faktúru od platiteľa vyhotovenú podľa § 71,
  • uplatnenej platiteľom z tovarov a služieb, pri ktorých je povinný platiť daň podľa § 69 ods. 2 až 4, 7 a 9 až 12 [§ 49 ods. 2 písm. b)], je daň uvedená v záznamoch podľa § 70,
  • uplatnenej platiteľom dane pri nadobudnutí tovaru v tuzemsku z iného členského štátu podľa § 11 a § 11a [§ 49 ods. 2 písm. c)] má faktúru od dodávateľa z iného členského štátu,
  • zaplatenej colnému orgánu v tuzemsku pri dovoze tovaru [§ 49 ods. 2 písm. d)] má dovozný doklad potvrdený colným orgánom, v ktorom je platiteľ uvedený ako príjemca alebo dovozca.
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály