Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Nadobudnutie tovaru z iného členského štátu v roku 2019

Dátum: Rubrika: Z praxe

Nadobudnutie tovaru za protihodnotu v tuzemsku z iného členského štátu Európskej únie je jedným z najčastejšie sa vyskytujúcich zdaniteľných obchodov, ktoré sú predmetom DPH v zmysle ustanovenia § 2 ods. 1 písm. c) zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“). Podrobne je tento typ zdaniteľného obchodu bližšie špecifikovaný v rámci § 11 a § 11a uvedeného právneho predpisu.

Na účely zákona o DPH sa nadobudnutím tovaru v tuzemsku z iného členského štátu rozumie nadobudnutie práva nakladať ako vlastník s hnuteľným hmotným majetkom odoslaným alebo prepraveným nadobúdateľovi dodávateľom alebo nadobúdateľom alebo na ich účet do tuzemska z iného členského štátu.

Poznámka:
Z dôvodu, že pojem finančný lízing, ktorý je dodaním tovaru v zmysle článku 14 ods. 1 písm. b) smernice Rady 2006/112/ES o dani z pridanej hodnoty (ďalej len „smernica o DPH“), má byť v členských štátoch vykladaný jednotne, nie je potrebné zachovanie pravidla, na základe ktorého poskytovateľ cezhraničného finančného lízingu prispôsobí zdaňovanie predmetného lízingu v závislosti od toho, ako sa táto transakcia posúdi podľa zákona o DPH platného v členskom štáte príjemcu (nájomcu). Zo zákona o DPH sa tak od 1. januára 2019 vypustili ustanovenia týkajúce sa zdanenia nadobudnutia tovaru v tuzemsku z iného členského štátu podľa § 11 ods. 1 zákona o DPH, ktorý je najprv predmetom nájmu a po skončení nájmu prejde vlastnícke právo k tovaru na nájomcu v závislosti od toho, ako štát dodávateľa posudzuje podľa zákona o DPH platného v štáte dodávateľa zdanenie finančného lízingu.

Nadobudnutie tovaru v tuzemsku z iného členského štátu je predmetom dane, ak:

  1. nadobúdateľom je ­zdaniteľná osoba konajúca v postavení zda­niteľnej osoby, právnická osoba, ktorá nie je zdaniteľnou osobou, alebo zahraničná osoba, ktorá je identifikovaná pre daň v inom členskom štáte, a
  2. dodávateľom je osoba identifikovaná pre daň v inom členskom štáte, ktorá dodala tovar za protihodnotu, okrem dodania tovaru s inštaláciou alebo montážou dodávateľom alebo na jeho účet a okrem dodania tovaru formou zásielkového predaja.

♦ Príklad č. 1:

Slovenský platiteľ nakupuje od českého dodávateľa plastové výrobky, pričom tento tovar je prepravený k odberateľovi na Slovensko. Obidva subjekty sú registrované pre DPH vo svojej krajine.

Český podnikateľský subjekt vyúčtuje cenu dodávky bez dane, pretože ide o intrakomunitárnu dodávku tovaru, ktorá je od dane oslobodená. Podmienkou je odoslanie alebo prepravenie predmetného tovaru na územie SR. Český dodávateľ musí uviesť na faktúre svoje identifikačné číslo pre daň a súčasne identifikačné číslo pre daň slovenského podnikateľa. Český dodávateľ teda neuplatní k predajnej cene tovaru DPH, pretože z jeho pohľadu ide o oslobodenú dodávku – intrakomunitárne dodanie tovaru.

Slovenský platiteľ tak uplatní DPH z intrakomunitárneho nadobudnutia tovaru, pričom použije sadzbu dane platnú v SR. Túto sumu dane slovenský platiteľ uvedie v daňovom priznaní ako daň na výstupe. Súčasne táto daň je aj daňou na vstupe, pri ktorej si slovenský odberateľ uplatní odpočítanie dane. Z uvedeného vyplýva, že platiteľ z intrakomunitárneho nadobudnutia tovaru vykáže v daňovom priznaní výsledný vzťah 0, ak môže odpočítať daň v plnej výške.

♦ Príklad č. 2:

Slovenský platiteľ DPH nadobudol tovar s inštaláciou od rakúskeho dodávateľa. Na faktúre bola uvedená suma 20 000 eur, ktorá zahŕňa dodávku tohto tovaru vrátane montáže.

Zdaniteľná osoba je povinná platiť daň pri tovare dodanom s inštaláciou, ktorý jej dodala zahraničná osoba z iného členského štátu alebo z tretieho štátu, ak ide o tovar s miestom dodania v SR (za predpokladu, že zahraničná osoba nie je registrovaná pre daň v SR). Keďže v danom prípade tovar je inštalovaný v SR, miestom dodania tovaru je SR. Slovenský platiteľ je teda povinný odviesť daň vo výške 20 %, ktorú vypočíta zo základu dane 20 000 eur (do základu dane pri dodaní tovaru v danom prípade sú zahrnuté aj súvisiace náklady na montáž). V daňovom priznaní však uvedené sumy neuvedie na riadkoch 7 a 8, ale na riadkoch 9 a 10.

Predmetom dane je aj nadobudnutie nového dopravného prostriedku za protihodnotu v tuzemsku z iného členského štátu každou osobou.

Nadobudnutie tovaru v tuzemsku z iného členského štátu nie je predmetom dane, ak:

  1. dodanie takého tovaru v tuzemsku by bolo oslobodené od dane podľa § 47 ods. 7 až 10 zákona o DPH,
  2. nadobúdateľom je zdaniteľná osoba, ktorá nie je platiteľom a ktorá nie je registrovaná pre daň podľa § 7 zákona o DPH, alebo právnická osoba, ktorá nie je zdaniteľnou osobou a ktorá nie je registrovaná pre daň podľa § 7 zákona o DPH, a súčasne celková hodnota nadobudnutého tovaru nedosiahla 14 000 eur za predchádzajúci kalendárny rok a ani v prebiehajúcom kalendárnom roku túto hodnotu nedosiahne. Uvedené sa však nevzťahuje na nadobudnutie tovaru, ktorý je predmetom spotrebnej dane, ak podľa osobitného predpisu povinnosť platiť spotrebnú daň v tuzemsku vzniká nadobúdateľovi.

Vo vzťahu k registrácii osoby podľa § 7a zákona o DPH, ktorá je registrovaná pre daň z dôvodu, že je príjemcom služby od zahraničnej osoby z iného členského štátu, pri ktorej je povinná platiť daň podľa § 69 ods. 3 zákona o DPH, alebo je registrovaná pre daň z dôvodu, že dodáva službu, pri ktorej je miesto dodania podľa § 15 ods. 1 zákona o DPH v inom členskom štáte a osobou povinnou platiť daň je príjemca služby, treba konštatovať, že spomínaný limit pre nadobudnutie tovaru ostáva zachovaný aj v prípade, že nadobúdateľ tovaru je registrovaný pre daň podľa § 7a zákona o DPH.

To znamená, že ak zdaniteľná osoba registrovaná pre daň podľa § 7a zákona o DPH nadobudla tovar z iného členského štátu s tým, že nepresiahla limit 14 000 eur, nie je povinná platiť daň z nadobudnutia tovaru v tuzemsku.

Uvedené neplatí, ak zdaniteľná osoba použije pri objednávaní tovaru z iného členského štátu identifikačné

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály