Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Mimoriadne daňové priznanie k DPH

Dátum: Rubrika: Poradňa

Zamestnávateľ mal byť platiteľom DPH od júna 2016, no stal sa ním až od 30. novembra 2019. Za obdobie od júna 2016 do 30. novembra 2019 vystupoval ako subdodávateľ medzi odberateľom, platiteľom DPH, kde si mal uplatniť prenos daňovej povinnosti, no nefakturoval ho. Dodávateľom zemných prác boli neplatitelia DPH. Ako má zamestnávateľ postupovať pri podávaní daňového priznania za obdobie od júna 2016 do konca novembra 2019?

Podľa § 69 ods. 12 písm. j) zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) platiteľ, ktorý je príjemcom plnenia od iného platiteľa, je povinný platiť daň vzťahujúcu sa na dodanie stavebných prác vrátane dodania stavby alebo jej časti podľa § 8 ods. 1 písm. b), ktoré patria do sekcie F klasifikácie produktov podľa činností (CPA) a dodanie tovaru s inštaláciou alebo montážou, ak inštalácia alebo montáž patrí do sekcie F CPA.

V otázke sa uvádza, že firma, ktorá mala mať postavenie platiteľa DPH, prijala faktúru za zemné práce od neplatiteľa. Keďže dodávateľom zemných prác bol neplatiteľ DPH, na odber

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály