Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Miesto dodania zdaniteľných obchodov

Dátum: Rubrika: Aktuálne

Predmetom dane podľa zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) je dodanie tovaru, dodanie služby, nadobudnutie tovaru v tuzemsku z iného členského štátu a dovoz tovaru. Tieto obchody podliehajú režimu zákona o DPH za predpokladu, že miesto ich dodania je v tuzemsku. Správne určenie miesta dodania zdaniteľných obchodov je u dodávateľa, ale aj u odberateľa predpokladom správneho uplatnenia jednotlivých ustanovení zákona o DPH.

Miesto dodania tovaru

Miesto dodania tovaru podľa § 13 zákona o DPH je podmienené jednak dodacími podmienkami konkrétneho zdaniteľného obchodu, predovšetkým, či ide o dodanie tovaru s prepravou, bez prepravy, príp. o dodanie tovaru s montážou a inštaláciou, a pri cezhraničných transakciách aj postavením odberateľa (zdaniteľná, nezdaniteľná osoba).

  • Ak je dodanie tovaru dohodnutéodoslaním alebo prepravou, miesto jeho dodania je tam, kde sa preprava tovaru osobe, ktorej má byť tovar dodaný, začína.

♦ Príklad č. 1:
Platiteľ dane dodáva tovar zdaniteľnej osobe z Poľska. Prepravu tovaru do iného členského štátu zabezpečuje odberateľ. Miesto dodania tovaru je v tuzemsku. Platiteľ dane uplatní v tuzemsku režim DPH v závislosti od postavenia kupujúceho:

  • ak kupujúci má v inom členskom štáte pridelené IČ DPH, uplatní dodávateľ oslobodenie od dane pri dodaní tovaru do iného členského štátu podľa § 43 zákona o DPH, hodnotu dodávaného tovaru uvedie v daňovom priznaní a súhrnnom výkaze, oslobodenie od dane je povinný preukázať v súlade s § 43 ods. 5 zákona o DPH;
  • ak kupujúci v inom členskom štáte nie je osobou identifikovanou pre daň (nemá pridelené IČ DPH), dodávateľ nemôže uplatniť oslobodenie od dane podľa § 43 zákona o DPH; k cene dodávaného tovaru uplatní dodávateľ daň v tuzemsku.
  • Ak kupujúci v IČŠ nemá pridelené IČ DPH a tovar prepravuje dodávateľ, alebo iná osoba na jeho účet, dodáva platiteľ dane tovar formou zásielkového predaja a miesto jeho dodania je:
    • v tuzemsku, ak platiteľ dane nedosiahol v príslušnom kalendárnom roku hodnotu určenú pre zásielkový predaj členského štátu, do ktorého sa tovar touto formou dodáva, alebo ak sa dodávateľ v tomto členskom štáte pre zásielkový predaj neregistroval dobrovoľne (dodanie tovaru podlieha dani v tuzemsku),
    • v inom členskom štáte, ak platiteľ dane prekročí limit pre zásielkový predaj stanovený členským štátom, do ktorého tovar dodáva, alebo sa dodávateľ registroval v tomto členskom štáte dobrovoľne (dodanie tovaru podlieha dani v tomto členskom štáte).

♦ Príklad č. 2:
Slovenský platiteľ dane predal tovar ukrajinskému podnikateľovi. Tovar bol z tuzemska prepravený do skladu českého podnikateľa v ČR. Ukrajinský podnikateľ nie je identifikovaný pre daň v žiadnom z členských štátov EÚ.

Ak je dodávka tovaru v rámci zmluvného vzťahu medzi slovenským a ukrajinským podnikateľom dohodnutá s prepravou (pohyblivá dodávka) a prepravu tovaru vykoná dodávateľ, rea­lizuje slovenský platiteľ zásielkový predaj. Miesto dodania tovaru formou zásielkového predaja sa určí v závislosti od limitu stanoveného v ČR pre zásielkový predaj (1 140 000 CZK alebo ekvivalent 43 420 eur), príp. podľa toho, či sa slovenský platiteľ v ČR dobrovoľne zaregistroval pre zásielkový predaj. Predpokladajme, že slovenský platiteľ dane dodaním tovaru ukrajinskému podnikateľovi limit pre zásielkový predaj v ČR neprekročil, ani sa neregistroval dobrovoľne v tomto členskom štáte, preto miestom dodania tovaru formou zásielkového predaja je tuzemsko. Slovenský platiteľ uplatní k cene tovaru daň v tuzemsku (v prípade, ak by slovenský podnikateľ limit pre zásielkový predaj v ČR prekročil, podlieha dodanie tovaru formou zásielkového predaja dani v ČR).

  • Ak je dodanie tovaru bez prepravy, miesto jeho dodania sa určí podľa miesta, kde sa tovar nachádza v čase jeho dodania. Správne uplatňovať toto pravidlo je dôležité predovšetkým pri tzv. reťazových obchodoch, keď sa na dodaní tovaru zúčastňuje reťazec dodávateľov a odberateľov, pričom prepravu tovaru je možné priradiť iba jednej dodávke (pohyblivá dodávka).

♦ Príklad č. 3:
Rakúska firma AT dodala tovar priamo českému odberateľovi CZ. Tovar bol fakturovaný takto:

  • rakúska firma AT fakturovala tovar platiteľovi dane – slovenskej firme SK1,
  • slovenská firma SK1 fakturovala tovar platiteľovi dane – slovenskej firme SK2,
  • platiteľ dane – slovenská firma SK2 fakturoval tovar českému odberateľovi CZ.

Každý z účastníkov obchodu je registrovaný pre daň vo svojom členskom štáte, spoločnosti SK1 a SK2 sú registrované v tuzemsku aj v ČR. Preprava tovaru bola zabezpečená v rámci zmluvného vzťahu medzi rakúskou spoločnosťou AT a slovenskou spoločnosťou SK1 (pohyblivá dodávka).

Na obchode sa zúčastňujú štyri spoločnosti, preto nie je možné v danom prípade uplatniť mechanizmus trojstranného obchodu. Rakúska firma AT dodanie tovaru do ČR spoločnosti SK1, ktorá je v tomto členskom štáte identifikovaná pre daň a tovar si objednala pod IČ prideleným v ČR, dodala v režime oslobodenia od dane; dodanie tovaru uviedla firma AT v Rakúsku v daňovom priznaní aj súhrnnom výkaze (uviedla IČ DPH pridelené spoločnosti SK1 v ČR). Firma SK1, registrovaná pre daň aj v ČR, nadobudla tovar na území tohto členského štátu a následne v tomto členskom štáte dodala tovar bez prepravy tuzemskej firme SK2. Aj firma SK2 je povinná sa v ČR registrovať pre daň, pretože kúpila v tomto členskom štáte tovar, ktorý následne ďalej bez prepravy dodala na území ČR.

Spoločnosť SK1 zdaní v ČR nadobudnutie tovaru (uplatní tzv. „samozdanenie“) a uplatní si odpočítanie dane. Predaj tovaru spoločnosti SK2 zdaní českou daňou. Tieto transakcie (zdanenie nadobudnutia tovaru, odpočítanie dane, dodanie tovaru v ČR) uvedie spoločnosť SK1 v daňovom priznaní DPH podanom v ČR.

Spoločnosť SK2, ktorá kúpila tovar v ČR (dodanie bez prepravy, miesto dodania je ČR), je v tomto členskom štáte registrovaná pre daň, má právo odpočítať daň, ktorú pri dodaní tovaru v ČR uplatnila spoločnosť SK1. Ďalší predaj tohto tovaru (rovnako bez prepravy) českému odberateľovi CZ podlieha dani v ČR. Rovnako spoločnosť SK2 je povinná podať v ČR daňové priznanie, v ktorom si odpočíta daň a zdaní predaj tovaru v ČR.

Slovenská spoločnosť SK1 aj spoločnosť SK2, registrované pre daň v tuzemsku aj v ČR, v danom prípade údaje o nadobudnutí a dodaní tovaru s miestom dodania v ČR v daňovom priznaní v tuzemsku neuvádzajú, ich hodnotu uvedú v záznamoch podľa § 70 zákona o DPH.

Poznámka:
Ak by si spoločnosti SK1 a SK2 nesplnili registračnú povinnosť v členskom štáte, kde je miesto dodania tovaru v ČR, nevyhnú sa v súvislosti s uplatnením režimu DPH nesprávnemu postupu. Napr. spoločnosť SK1, ktorá by si tovar objednala pod slovenským IČ DPH, by bola povinná:

  • uplatniť tzv. „samozdanenie“ v tuzemsku (§ 17 ods. 2 zákona o DPH), ale nemala by právo na odpočítanie dane, nakoľko následne tovar nepredáva na území tuzemska, ale v inom členskom štáte (rozsudky C-536/08 a C-539/08),
  • predaj tovaru firmou SK1 na území ČR slovenskej firme SK2 by nepodliehal dani v tuzemsku, ale v ČR, kde je miesto jeho dodania; ak by spoločnosť SK1fakturovala tova
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály