Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Miesto dodania a nadobudnutia tovaru (II.)

Dátum: Rubrika: Aktuálne Zo seriálu: Miesto dodania a nadobudnutia tovaru

Vo februárovom čísle časopisu sme priniesli prvú časť článku, ktorá bola zameraná na vysvetlenie problematiky správneho určenia miesta dodania tovaru. V tomto čísle sa podrobnejšie venujeme téme miesta nadobudnutia tovaru z iného členského štátu.

Pri uskutočnení obchodu s tovarom, ak dodávateľ je platiteľom DPH v jednom členskom štáte EÚ a odberateľ je platiteľom (alebo osobou registrovanou pre DPH) v inom členskom štáte, vzniká predmet dane z pridanej hodnoty tak v štáte dodávateľa, ako aj v štáte odberateľa. V zásade pri týchto obchodoch, nazývaných ako intrakomunitárne obchody, platí, že v štáte dodávateľa, kde sa nachádza miesto dodania, sa uplatní oslobodenie od dane (pozri I. časť článku Miesto dodania a nadobudnutia tovaru), v štáte odberateľa dochádza k uplatneniu DPH.

Podmienky nadobudnutia tovaru v SR, určenie miesta nadobudnutia tovaru a daňovej povinnosti pri nadobudnutí tovaru v SR sú upravené v ustanoveniach § 11, § 11a, § 17, § 20 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“).

Miesto nadobudnutia tovaru z iného členského štátu je vymedzené z hľadiska nadobúdateľa, ktorému vzniká povinnosť z tohto nadobudnutia priznať daň. Podľa základného princípu uvedeného v § 17 ods. 1 zákona o DPH je všeobecne miestom nadobudnutia tovaru to miesto, kde sa preprava tovaru k nadobúdateľovi skončí.

♦ Príklad č. 1:

Nadobudnutie tovaru v SR z Rakúska

Slovenská firma, ktorá je platiteľom DPH v SR, nadobudne tovar od firmy, ktorá je registrovaná ako platiteľ DPH v Rakúsku. Tovar je prepravený z Rakúska do SR.

Miesto nadobudnutia tovaru je v SR, kde bola preprava tovaru ukončená, a povinnosť priznať daň v SR má nadobúdateľ.

Špecifický postup sa uplatní v prípade, ak osoba, ktorá nadobúda tovar, oznámi dodávateľovi identifikačné číslo pre DPH (ďalej len „IČ DPH“) z iného členského štátu, než v ktorom je ukončená preprava tovaru. Aj v tomto prípade musí byť uplatnený základný princíp určenia miesta nadobudnutia tovaru v závislosti od toho, kde bola jeho preprava ukončená, ale zároveň je uplatnený aj princíp miesta určenia podľa IČ DPH nadobúdateľa, uvedený v § 17 ods. 2 zákona o DPH.

Aby nedošlo k dvojitému zdaneniu, ustanovenie § 17 ods. 3 zákona o DPH umožňuje, aby osoba, ktorá nadobúda tovar, preukázala, že nadobudnutie bolo predmetom DPH v členskom štáte ukončenia prepravy tovaru, na základe čoho môže vykonať opravu priznaného základu dane a príslušnej DPH v členskom štáte, ktorý vydal IČ DPH.

♦ Príklad č. 2:

Nadobudnutie tovaru v prevádzkarni slovenskej firmy v ČR

Slovenská firma (platiteľ DPH v SR) má prevádzkareň v Českej republike, kde je tiež platiteľom DPH. Tovar nadobúda od nemeckej firmy registrovanej v Nemecku pre DPH, pričom ho objedná pod slovenským IČ DPH, ale bude prepravený do jej prevádzkarne v ČR.

Slovenská firma by mala priznať daň v SR. Ak však preukáže, že vo väzbe na základné vymedzenie miesta nadobudnutia priznala daň v ČR, kam bol tovar skutočne prepravený, môže v SR znížiť základ dane a príslušnú daň.

Nadobudnutie tovaru ako predmet DPH v SR

Nadobudnutie tovaru z iného členského štátu EÚ je predmetom dane, pokiaľ je uskutočnené za odplatu, a to zdaniteľnou osobou, alebo právnickou osobou, ktorá nebola založená alebo zriadená za účelom podnikania. Nadobudnutím tovaru v SR z iného členského štátu sa podľa § 11 ods. 1 zákona o DPH rozumie nadobudnutie práva nakladať ako vlastník s hnuteľným hmotným majetkom, ktorý bol odoslaný alebo prepravený nadobúdateľovi dodávateľom alebo nadobúdateľom alebo na ich účet do tuzemska z iného členského štátu.

Nadobudnutie tovaru je predmetom dane, ak nadobúdateľom tovaru je zdaniteľná osoba, právnická osoba, ktorá nie je zdaniteľnou osobou, alebo zahraničná osoba, ktorá je identifikovaná pre daň v inom členskom štáte, a dodávateľom tovaru je osoba identifikovaná pre daň v inom členskom štáte, ktorá dodala tovar za protihodnotu okrem dodania tovaru s inštaláciou alebo montážou dodávateľom alebo na jeho účet a okrem dodania tovaru formou zásielkového predaja.

Nadobudnutie tovaru v SR z iného členského štátu je predmetom dane v SR v prípade, ak:

  • dodávateľ tovaru je osobou identifikovanou pre daň,
  • nadobúdateľ je osobou identifikovanou pre daň,
  • tovar bude fyzicky prepravený do SR z iného členského štátu,
  • nadobúdateľ získa právo nakladať s tovarom ako vlastník,
  • pôjde o odplatný obchodný vzťah.

♦ Príklad č. 3:

Nadobúdateľ tovaru v SR z iného členského štátu má faktúru, tovar nemá

Slovenský platiteľ kupuje tovar od nemeckého dodávateľa (platiteľa DPH) s dodacou podmienkou EX WORKS. Nemecký dodávateľ vyrobené výrobky uskladní vo svojom sklade a vyhotoví faktúru, v ten deň sú výrobky pripravené na odber. Slovenský platiteľ dostane faktúru, ale tovar ešte fyzicky nemá.

V prípade, ak tovar nebude prepravený do SR ani do lehoty na podanie daňového priznania za zdaňovacie obdobie, v ktorom bola vyhotovená faktúra (tým dňom bol tovar daný k dispozícii odberateľovi, ale on ho neprepravil), nedôjde k nadobudnutiu tovaru slovenským platiteľom v zdaňovacom období, v ktorom bola vyhotovená faktúra.

Za nadobudnutie tovaru za protihodnotu v SR z iného členského štátu sa považuje aj použitie tovaru zdaniteľnou osobou na účely jej podnikania, ktorý je ňou alebo na jej účet odoslaný alebo prepravený do SR z členského štátu, v ktorom zdaniteľná osoba v rámci svojho podnikania tento tovar vyrobila, vyťažila, spracovala, kúpila, nadobudla z iného členského štátu alebo doviezla z územia tretieho štátu, ak by sa premiestnenie tovaru z tuzemska do iného členského štátu považovalo za dodanie tovaru za protihodnotu (§ 8 ods. 4 zákona o DPH).

♦ Príklad č. 4:

Premiestnenie tovaru českým podnikateľom z ČR do SR

Český podnikateľ identifikovaný pre daň v ČR premiestni svoj tovar do skladu zriadeného na území SR, z ktorého bude realizovať dodávky tovaru v rámci SR a prípadne aj do zahraničia. Nakoľko český podnikateľ vykonáva v SR činnosť, ktorá je predmetom dane – dodanie tovaru, je v SR registrovaný pre DPH.

Premiestnenie tovaru z ČR bude v ČR oslobodené od dane a v SR český podnikateľ zdaní nadobudnutie tovaru sadzbou dane platnou v SR.

Ak zahraničná osoba, ktorá je identifikovaná pre daň v inom členskom štáte, nadobúda v SR tovar, ktorý bol do SR prepravený z iného členského štátu, a dodávateľom tovaru je osoba identifikovaná pre daň v inom členskom štáte, je nadobudnutie tovaru zahraničnou osobou v SR predmetom dane. Zahraničná osoba má v SR registračnú povinnosť z dôvodu, že v SR vykonáva činnosť, ktorá je predmetom dane – nadobudnutie tovaru podľa § 2 ods. 1 písm. c) zákona o DPH.

Ak sa zahraničná osoba nezaregistruje pre DPH v SR, nezbavuje ju to daňovej povinnosti z nadobudnutia tovaru v SR v lehote do 25 dní po skončení kalendárneho mesiaca, v ktorom jej daňová povinnosť vznikla. V takom prípade zahraničná osoba nemá nárok na odpočítanie dane uplatnenej z nadobudnutia tovaru v SR.

♦ Príklad č. 5:

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály