Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Miesto dodania a nadobudnutia tovaru (I.)

Dátum: Rubrika: Aktuálne Zo seriálu: Miesto dodania a nadobudnutia tovaru

Správne uplatnenie princípov určenia miesta dodania a nadobudnutia tovaru má zásadný význam pri uplatnení dane z pridanej hodnoty. Z článku sa dozviete, ako treba postupovať pri určení miesta dodania tovaru v rôznych situáciách.

Pre správne uplatnenie dane z pridanej hodnoty má zásadný význam určenie miesta zdaniteľného obchodu. Podľa toho, kde sa nachádza miesto dodania alebo miesto nadobudnutia tovaru, sa určí, či zdaniteľný obchod:

  • je predmetom dane v SR, t. j. či DPH bude odvedená do slovenského štátneho rozpočtu, alebo či
  • je predmetom dane v inom členskom štátu EÚ, t. j. či bude DPH odvedená do štátneho rozpočtu iného členského štátu, alebo
  • nie je predmetom dane v žiadnom z členských štátov EÚ.

Princípy určenia miesta dodania tovaru a miesta nadobudnutia tovaru podľa smernice Rady 2006/112/ES o spoločnom systéme DPH (ďalej len „DPH smernica“), hlava V, kapitola 1 a 2, boli transponované do zákonov o DPH všetkých členských štátov EÚ. V slovenskom zákone č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) je určenie miesta dodania tovaru upravené v ustanoveniach § 13 a § 14, určenie miesta nadobudnutia tovaru z iného členského štátu je predmetom úpravy v § 17.

Pod intrakomunitárnym obcho­dom sa rozumie tovarový obchod medzi osobami identifikovanými pre DPH v rôznych členských štátoch EÚ, pričom na strane dodávateľa ­dochádza k intrakomunitárnemu dodaniu tovaru (miesto dodania tovaru je v členskom štáte dodávateľa), ktoré je oslobodené od dane, a na strane odberateľa dochádza k intrakomunitárnemu nadobudnutiu tovaru (miesto nadobudnutia tovaru je v členskom štáte odberateľa), ktoré je zdaňované.

V systéme uplatňovania DPH v členských štátoch EÚ platí základný princíp výberu dane z pridanej hodnoty členským štátom určenia. Tento princíp zdaňovania tovaru v štáte určenia sa uplatňuje pri splnení určitých podmienok a znamená zdanenie tovaru v tom členskom štáte, v ktorom sa skončí odoslanie alebo preprava tovaru.

Miesto dodania tovaru

Určenie miesta dodania tovaru závisí od spôsobu, akým je tovar dodávaný kupujúcemu. V prípade, ak dodanie tovaru nie je spojené s jeho prepravou, alebo odoslaním, ale kupujúci si ho prevezme priamo u predávajúceho, miesto dodania tovaru podľa § 13 ods. 1 písm. c) zákona o DPH je to miesto, kde došlo k prevzatiu tovaru kupujúcim.

Na účely DPH je tovarom v zmysle § 8 ods. 1 písm. a) zákona o DPH aj nehnuteľnosť. Pri prevode nehnuteľnosti je potom miestom dodania štát, v ktorom sa nehnuteľnosť nachádza.

♦ Príklad č. 1:

Predaj nehnuteľnosti

Český podnikateľ predá slovenskému podnikateľovi nehnuteľnosť nachádzajúcu sa v ČR. Ako sa určí miesto dodania nehnuteľnosti?

Miestom dodania tovaru (nehnuteľnosti) je miesto, kde sa táto nehnuteľnosť nachádza, t. j. v ČR.

Ak je dodanie tovaru spojené s jeho odoslaním, alebo prepravou, podľa § 13 ods. 1 písm. a) zákona o DPH miestom dodania tovaru je to miesto, kde sa tovar nachádza v čase, keď sa preprava alebo odosielanie začína uskutočňovať.

♦ Príklad č. 2:

Predaj tovaru s prepravou

Predávajúci z Bratislavy uskutočňuje dodanie tovaru podnikateľovi do Rakúska prostredníctvom železničnej dopravy. Kde bude miesto dodania tovaru?

Miestom dodania tovaru je SR, lebo pri dodaní tovaru spojenom s prepravou je miestom dodania miesto, kde sa tovar nachádza v čase, keď sa preprava alebo odosielanie začína uskutočňovať. Z uvedeného dôvodu dodanie tovaru bude predmetom dane v zmysle slovenského zákona o DPH.

Osobitným spôsobom sa určí miesto dodania tovaru v prípade, ak je jeho dodanie spojené s montážou alebo inštaláciou. V takom prípade je miestom dodania to miesto, kde je tovar zmontovaný, alebo inštalovaný [§ 13 ods. 1 písm. b) zákona o DPH].

♦ Príklad č. 3:

Dodanie technologického zariadenia s montážou v ČR

Slovenský podnikateľ dodáva technologické zariadenie českému podnikateľovi. Montáž technologického zariadenia je uskutočnená vo výrobnej hale podnikateľa v ČR. Ako sa určí miesto dodania tovaru?

Miestom dodania tovaru je ČR, čo znamená, že dodanie nie je predmetom dane v zmysle slovenského zákona o DPH, ale je predmetom dane v zmysle českého zákona o DPH.

♦ Príklad č. 4:

Inštalácia tovaru v prevádzke v SR

Rakúsky podnikateľ dodáva tovar slovenskému podnikateľovi, pričom má vykonať i jeho inštaláciu v mieste jeho prevádzky v SR. Je miestom dodania tovaru SR alebo Rakúsko?

Miestom dodania tovaru je SR, dodanie je predmetom dane podľa slovenského zákona o DPH.

♦ Príklad č. 5:

Montáž tovaru mimo štátu predávajúceho a kupujúceho

Slovenský podnikateľ si objednal dodanie tovaru s vykonaním montáže u iného slovenského podnikateľa – platiteľa DPH. Miesto, kde sa má montáž vykonať, sa nachádza v ČR. Kde je miesto dodania tovaru?

Miestom dodania tovaru je ČR napriek tomu, že dodávateľ i odberateľ sú zo SR.

Dodanie tovaru do iného členského štátu

Podľa § 2 ods. 1 písm. a) zákona o DPH predmetom dane je dodanie tovaru za protihodnotu v SR uskutočnené zdaniteľnou osobou. Dodanie tovaru zo SR do iného členského štátu je predmetom dane podľa slovenského zákona o DPH vtedy, ak miesto dodania tovaru je v SR. Za podmienok zákonom stanovených v § 43 ods. 5 zákona o DPH je dodanie tovaru do iného členského štátu oslobodené od dane.

Za dodanie tovaru za protihodnotu sa podľa § 8 ods. 3 zákona o DPH považuje aj bezodplatné dodanie tovaru za podmienky, ak pri kúpe alebo vytvorení tohto tovaru vlastnou činnosťou bola daň úplne alebo čiastočne odpočítateľná. Ak platiteľ dane dodá bezodplatne tovar do iného členského štátu osobe identifikovanej pre daň a daň pri tomto tovare bola čiastočne alebo úplne odpočítateľná, nesplní podmienky na oslobodenie od dane podľa § 43 zákona o DPH.

Aby dodanie tovaru do iného členského štátu mohlo byť oslobodené od dane, musí byť vyhotovená faktúra a musí ísť o odplatný obchodný vzťah medzi dodávateľom a odberateľom. Bezodplatné dodanie tovaru do iného členského štátu osobe identifikovanej pre daň podlieha dani. Základom dane je cena, za ktorú bol tovar platiteľom nadobudnutý vrátane súvisiacich nákladov, resp. náklady na vytvorenie tovaru vlastnou činnosťou.

♦ Príklad č. 6:

Darovanie počítača do ČR

Platiteľ dane kúpil počítač v hodnote 1 600 eur, ktorý používal na účely podnikania v SR. Pri kúpe si odpočítal DPH. Neskôr sa rozhodol počítač darovať škole v ČR, ktorá nie je osobou identifikovanou pre daň v ČR.

V danom prípade nedošlo k predaju tovaru, ale k jeho darovaniu. Slovenský platiteľ dane je povinný odviesť daň zo základu, ktorým je cena,

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály