Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Meranie hluku slovenskou spoločnosťou v Českej republike

Dátum: Rubrika: Poradňa

Slovenská spoločnosť s r. o., ktorá je platiteľ dane z pridanej hodnoty (DPH), poskytuje služby merania hluku v obci v Českej republike pre príspevkovú organizáciu obce (ide o verejnú zákazku), na základe meraní návrh protihlukových opatrení – výmena okien na rodinných domoch, protihluková stena..., ak hluk bude nad toleranciu. Aké sú postupy z hľadiska uplatňovania DPH? Ako sa má slovenská spoločnosť utvrdiť o tom, či odberateľ je, resp. nie je zdaniteľnou osobou, keďže ide o odberateľa z Českej republiky a je príspevkovou organizáciou obce. Môže slovenský dodávateľ žiadať potvrdenie o postavení príspevkovej organizácie od jej správcu dane?

Pravidlo miesta dodania služby vzťahujúcej sa na nehnuteľnosť sa uplatňuje bez ohľadu na to, či príjemcom služby vzťahujúcej sa na nehnuteľnosť je zdaniteľná osoba alebo osoba iná ako zdaniteľná osoba. Posúdenie postavenia príjemcu služby vzťahujúcej sa na nehnuteľnosť má význam v prípade určenia osoby povinnej platiť daň, ak službu vzťahujúcu sa na nehnuteľnosť s miestom dodania v tuzemsku poskytuje zahraničná osoba (a naopak).
Pri posudzovaní miesta dodania služieb vzťahujúcich sa na nehnuteľnosť najdôležitejšie kritérium je to, či vzťah medzi poskytnutou službou a nehnuteľnosťou je dostatočne úzky a priamy. V prípade poskytovanej služby - merania hluku - tento vzťah nie je dostatočne úzky a priamy, preto nejde o službu vzťahujúcu sa na nehnuteľnosť. Postup podľa § 16 ods. 1 zákona č.
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály