Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Mechanizmus prenosu daňovej povinnosti v stavebníctve na základe novely zákona o DPH

Dátum: Rubrika: Aktuálne

Od začiatku tohto roka musia platitelia DPH uplatňovať prenos daňovej povinnosti v stavebníctve. Tento príspevok je zameraný na vysvetlenie právneho rámca prenosu daňovej povinnosti v stavebníctve, ktorý by mohol aspoň čiastočne pomôcť platiteľom dane pri riešení praktických situácií vyplývajúcich z uplatňovania tohto osobitného režimu.

Základné informácie o právnej úprave prenosu daňovej povinnosti v stavebníctve

Podľa všeobecného pravidla je povinný priznať a platiť DPH dodávateľ tovaru alebo poskytovateľ služby. Mechanizmus prenesenia daňovej povinnosti predstavuje výnimku z tohto všeobecného pravidla a uplatňuje sa pri cezhraničných plneniach alebo sa uplatňuje za osobitných okolností v rámci členského štátu.

Prenos daňovej povinnosti znamená, že dodanie tovaru alebo poskytnutie služby namiesto dodávateľa zdaňuje DPH príjemca plnenia. Pokiaľ sa prenos daňovej povinnosti uplatňuje za osobitných podmienok v rámci členského štátu, označujeme tento prenos ako tzv. „tuzemský“ alebo „domáci“ prenos daňovej povinnosti“.

Prenos v sektore stavebníctva je tuzemským prenosom daňovej povinnosti, čo znamená, že sa uplatňuje výlučne na území členského štátu. Prenos daňovej povinnosti v stavebníctve zavedený od 1. januára 2016 je rozšírením už existujúcich výnimiek, ktoré sa v Slovenskej republike zavádzali postupne od roku 2009 a sú uvedené v § 69 ods. 12 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“), napr. prenos daňovej povinnosti pri dodaní kovového odpadu a šrotu, pri prevode emisných kvót skleníkových plynov, pri dodaní určitých poľnohospodárskych plodín. Novelou zákona o DPH č. 268/2015 Z. z. bol doplnený prenos daňovej povinnosti v stavebníctve do ustanovenia § 69 ods. 12 písm. j) cit. zákona.

Právny rámec prenosu daňovej povinnosti v stavebníctve v práve Európskej únie

Prenos daňovej povinnosti v sektore stavebníctva bol do zákona doplnený na základe článku 199 písm. a) smernice Rady 2006/112/ES o spoločnom systéme DPH (ďalej len „smernica o DPH“).

V rámci legislatívneho procesu bolo zavedenie prenosu daňovej povinnosti v stavebníctve deklarované ako opatrenie, ktorého cieľom je zmiernenie negatívneho dôsledku platobnej neschopnosti v sektore stavebníctva, ktorá postihovala najmä subdodávateľov stavebných prác, ktorým v dôsledku poskytnutia plnenia vznikla povinnosť odviesť DPH, aj keď nedostali úhradu za svoje výkony.

Ak však vychádzame zo zámeru smernice o DPH, tak článok 199 poskytuje členským štátom možnosť zaviesť mechanizmus prenesenia daňovej povinnosti ako jeden z nástrojov na elimináciu daňových únikov.

Aké podmienky musia byť splnené na prenos daňovej povinnosti

Prenos daňovej povinnosti pri poskytnutí stavebných prác, dodaní stavby, príp. časti stavby na základe zmluvy o dielo a pri určitých dodaniach tovarov s montážou alebo inštaláciou je podľa zákona povinným mechanizmom a musí sa uplatniť, ak sú splnené tieto dva predpoklady:

1. Poskytovateľ je platiteľ dane a príjemca je tiež platiteľ dane

Rovnako ako pri každom prenose daňovej povinnosti podľa § 69 ods. 12 zákona o DPH dodávateľ uplatní prenos daňovej povinnosti len vtedy, ak je platiteľom dane registrovaným podľa § 4, príp. § 4a, § 5 alebo § 6 zákona o DPH a príjemca je tiež platiteľom dane registrovaným podľa § 4, príp. § 4a, § 5 alebo § 6 zákona o DPH.

To znamená, že prenos pri poskytnutí stavebných prác sa uplatní aj medzi podnikateľmi, ktorí nemajú v Slovenskej republike sídlo, prevádzkareň, resp. bydlisko, pokiaľ ide o fyzickú osobu.

2. Dodané plnenie je s miestom dodania v tuzemsku

♦ Príklad č. 1:

Platiteľ dane so sídlom v Slovenskej republike (registrovaný podľa § 4 zákona o DPH) poskytne zatepľovacie práce na budove, ktorá sa nachádza v Bratislave. Objednávateľom prác je zahraničná obchodná spoločnosť, ktorá je registrovaná ako platiteľ dane podľa § 5 zákona o DPH (nemá v tuzemsku sídlo a ani prevádzkareň).

Splnenie podmienok:

V danom príklade sú splnené podmienky na prenos daňovej povinnosti podľa § 69 ods. 12 písm. j) zákona o DPH:

  • Poskytovateľ je platiteľ dane a príjemca je tiež platiteľ dane.
  • Miesto dodania stavebných prác je v tuzemsku, pretože zatepľovacie práce (43.29 CPA) sa vykonali na nehnuteľnosti nachádzajúcej sa v tuzemsku a podľa § 16 ods. 1 zákona o DPH ide o službu súvisiacu s nehnuteľnosťou, ktorej miesto je v tom členskom štáte, kde sa nachádza nehnuteľnosť.

Dodávateľ stavebných prác vyhotoví faktúru bez DPH. Na faktúre je povinný uviesť informáciu „prenesenie daňovej povinnosti“.

Zahraničná spoločnosť je povinná uplatniť DPH z prijatých stavebných prác.

♦ Príklad č. 2:

Platiteľ dane so sídlom v Slovenskej republike (registrovaný podľa § 4 zákona o DPH) poskytne zatepľovacie práce na budove, ktorá sa nachádza v Prahe. Objednávateľom prác je zahraničná obchodná spoločnosť, ktorá je registrovaná ako platiteľ dane podľa § 5 (nemá v tuzemsku sídlo a ani prevádzkareň).

Splnenie podmienok:

  • V danom príklade nie je splnená podmienka miesta dodania v tuzemsku. Stavebné práce sú poskytnuté s miestom dodania v Českej republike (kde sa nachádza nehnuteľnosť).
  • Dodávateľovi stavebných prác vzniká daňová povinnosť v Českej republike. Na prípadný prenos daňovej povinnosti sa vzťahuje český zákon, ktorý upravuje DPH.

Plnenia s prenosom daňovej povinnosti v stavebníctve

Podľa § 69 ods. 12 písm. j) zákona o DPH sa mechanizmus prenesenia daňovej povinnosti v stavebníctve uplatní na tieto tri druhy plnení:

  • dodanie stavebných prác,
  • dodanie stavby alebo časti stavby na základe zmluvy o dielo alebo inej obdobnej zmluvy,
  • dodanie tovaru s montážou alebo inštaláciou, ak montáž alebo inštalácia je stavebnou prácou.

Stavebné práce

Stavebné práce, na ktoré sa vzťahuje mechanizmus prenesenia daňovej povinnosti, nie sú priamo vymenované v zákone o DPH. Ide pomerne o rozsiahly rámec plnení a na ich vymedzenie zákonodarca ako najvhodnejší spôsob využil štatistickú klasifikáciu produktov podľa činností.

Zákon na účely prenosu daňovej povinnosti vymedzil stavebné práce pomocou osobitného predpisu, ktorým je Nariadenie Komisie (EÚ) č. 1209/2014 z 29. októbra 2014, ktorým sa mení nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 451/2008, ktorým sa zavádza nová štatistická klasifikácia produktov podľa činností (CPA) a ktorým sa zrušuje nariadenie Rady (EHS) č. 3696/93.

Mechanizmus prenosu daňovej povinnosti sa uplatní na stavebné práce uvedené v sekcii F, t. j. na práce uvedené v kódoch 41 až 43 uvedenej štatistickej klasifikácie (CPA).

Do sekcie F patria:

  • budovy a výstavba budov – kód 41 CPA,
  • stavby a práce na stavbe inžinierskych stavieb – kód 42 CPA,
  • špecializované stavebné práce – kód 43 CPA.

Vzhľadom na to, že štatistická klasifikácia je vydaná za účelom štatistických informácií, nemusí vždy pri praktickom použití na daňové účely dávať jednoznačnú odpoveď, či práce patria alebo nepatria pod mechanizmus prenosu daňovej povinnosti.

Z tohto dôvodu sú pre podnikateľov v stavebníctve pomôckou metodické usmernenia vydané Finančnou správou SR, ktoré poskytujú bližšie vysvetlenie o zatriedení jednotlivých stavebných prác s uvedením konkrétnych príkladov, ktoré práce patria, príp. nepatria do kódov 41 až 43 CPA (usmernenia sú zverejnené na webovom portáli Finančnej správy SR).

Platiteľ dane si najprv musí ­overiť, či daná služba, ktorú poskytuje, je zaradená v kóde 41 až 43 CPA. Zoznam konkrétnych prác, ktoré patria do kódov 41 – 43 CPA a ktoré sú uvedené v usmerneniach finančnej správy nie je vyčerpávajúci, a preto v prípade, ak podnikateľ nevie alebo má pochybnosti o tom, či ním poskytovaná stavebná práca patrí pod režim prenosu daňovej povinnosti, má možnosť požiadať o informáciu finančnú správu.

Dodávateľ by sa mal predtým, ako vyhotoví faktúru, najprv ubezpečiť, či skutočne ide o dodanie služby alebo o dodanie tovaru. Dodanie tovaru je charakterizované ako plnenie, pri ktorom dochádza k prevodu práva disponovať s tovarom ako vlastník.

Napríklad:

Dodanie liateho betónu, ktorý je dopravený na miesto určenia pomocou stroja alebo zariadenia, nie je možné považovať za dodanie stavebnej práce, ale za dodanie tovaru a dodávateľ musí fakturovať dodanie s DPH. Len v prípade, ak by bol dodávateľ súčasne zodpovedný aj za vykonanie betonárskych prác, išlo by o poskytnutie služby (vrátane materiálu), na ktorú sa vzťahuje prenos daňovej povinnosti (kód 43.99.4 CPA).

Dodanie stavby na základe zmluvy o dielo

Prenos daňovej povinnosti sa uplatní aj na stavby alebo časti stavby dodané na základe zmluvy o dielo alebo inej obdobnej zmluvy (napr. zmluva o výstavbe bytového domu), pokiaľ ide o dodanie stavby nachádzajúcej sa na území Slovenskej republiky.

Ide o prípady d

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály