Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Likvidácia kovového odpadu a DPH

Dátum: Rubrika: Poradňa

Spoločnosť zaoberajúca sa kovoobrábaním chce predať kovový odpad (hliník, nerez, mosadz, oceľ) firme v Českej republike. Vlastným dopravným prostriedkom odpad vyvezie odberateľovi v tejto krajine. Potrebuje na to nejaké povolenie? Ako sa bude účtovať predaj odpadu u vývozcu?

Zobrazuje sa tento príjem v daňovom priznaní k DPH?

Z hľadiska zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej „zákon o DPH“) je predaj kovového odpadu zdaniteľnou osobou dodaním tovaru. Dodanie tovaru, kovového odpadu, sa uskutoční s prepravou (tzv. pohyblivá dodávka tovaru) do iného členského štátu EÚ, do Českej republiky, a možno predpokladať, že kupujúci je platiteľom dane z pridanej hodnoty v Českej republike.

Podľa § 13 ods. 1 písm. a) zákona o DPH je miestom dodania tovaru miesto, kde sa tovar nachádza v čase, keď sa začína jeho preprava. Preprava tovaru sa začne v tuzemsku, a preto je miestom dodania tovaru tuzemsko. Takéto dodanie tovaru je predmetom dane podľa § 2 ods. 1 písm. a) zákona o DPH. Pokiaľ je kupujúci, podnikateľ v Českej republike, platiteľom dane, je dodanie tovaru oslobodené od dane podľa § 43 ods. 1 zákona o DPH (ide o dodanie tovaru s prepravou do iného členského štátu EÚ a kupujúci má pridelené identifikačné číslo pre daň z pridanej hodnoty). Splnenie podmienok na oslobodenie od dane musí byť predávajúci schopný preukázať faktúrou pre odberateľa a dôkazmi o preprave tovaru mimo tuzemska vlastným dopravným prostriedkom podľa § 43

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály