Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Kontrolný výkaz k dani z pridanej hodnoty

Dátum: Rubrika: Aktuálne

Povinnosť zaviesť kontrolný výkaz k dani z pridanej hodnoty (ďalej len „kontrolný výkaz“) vyplynula Ministerstvu financií SR z Akčného plánu boja proti daňovým podvodom na roky 2012 − 2016, ktorý bol prijatý uznesením vlády č. 235/2012. Vzor kontrolného výkazu sa ustanovuje opatrením Ministerstva financií Slovenskej republiky č. MF/19057/2013-73 na základe § 78a zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) v znení zákona č. 360/2013 Z. z. a tvorí jeho prílohu.

Poučenie na vyplnenie kontrolného výkazu, ako aj jeho vzor boli uverejnené vo Finančnom spravodajcovi č. 11/2013.

Oznámením Ministerstva financií Slovenskej republiky č. MF/24656/2013-73 o vydaní poučenia na vyplnenie kontrolného výkazu k dani z pridanej hodnoty bolo zverejnené poučenie, ktoré tvorí prílohu tohto oznámenia.

Upozornenie:
Dňa 15. 11. 2013 bolo poučenie doplnené. Ak ste si stiahli poučenie pred týmto dátumom (bolo zverejnené na stránke www.drsr.sk), je potrebné vytlačiť si „aktualizované poučenie“. Pomôcka: finálna verzia poučenia má na prvej strane v otázke „Kto, kedy a ako podáva kontrolný výkaz“ uvedeného aj platiteľa podľa § 4a zákona o DPH, čo v pôvodnom poučení nebolo.

Dňa 19. 12. 2013 bolo zverejnené oznámenie Ministerstva financií Slovenskej republiky č. MF/28300/ 2013-73 o vydaní dodatku č. 1 k poučeniu na vyplnenie kontrolného výkazu k dani z pridanej hodnoty.

Kontrolný výkaz obsahuje informácie o obchodných transakciách platiteľov dane, ktoré sa budú predkladať v elektronickej podobe. Podmienkou zavedenia kontrolného výkazu je elektronická komunikácia medzi Finančnou správou Slovenskej republiky a platiteľmi dane.

Cieľ zavedenia kontrolného výkazu

  • zabezpečiť údaje pre finančnú správu, aby mohli krížovo skontrolovať vzájomne obchodujúcich platiteľov dane;
  • v prípade nezrovnalostí uskutočniť cielenú daňovú kontrolu;
  • odhaliť tuzemské a cezhraničné karuselové podvody;
  • vytvoriť predpoklad na automatické generovanie daňového priznania finančnou správou z údajov z predloženého kontrolného výkazu;
  • skontrolovať plnenie daňových povinností pri iných daniach, napr. daň z príjmu, spotrebné dane;
  • preventívne pôsobiť proti zámernému uvádzaniu nepravdivých údajov (machinácie s faktúrami, vystavené faktúry nezaradené do účtovníctva, doklady z ERP vydané neplatiteľovi DPH, zneužívané na uplatňovanie odpočtu DPH platiteľom, dvakrát uplatnené odpočty z tej istej faktúry a podobne).

Dátum zavedenia kontrolného výkazu

Kontrolný výkaz k dani z pridanej hodnoty sa prvýkrát použije za prvé zdaňovacie obdobie kalendárneho roka 2014. Platiteľ dane je povinný podať kontrolný výkaz do 25 dní po skončení zdaňovacieho obdobia.

Platiteľ DPH za mesačné zdaniteľné obdobie podá prvý kontrolný výkaz za január 2014 v lehote do 25. februára 2014. V prípade, ak podá daňové priznanie pred 25. dňom po skončení zdaňovacieho obdobia, je povinný podať kontrolný výkaz v deň podania daňového priznania.

Ak podá platiteľ DPH daňové priznanie za január 2014 napríklad 18. 2. 2014, je povinný podať kontrolný výkaz v ten istý deň, t. j. 18. 2. 2014.

Platiteľ DPH za štvrťročné zdaniteľné obdobie podá prvý kontrolný výkaz za 1. kvartál 2014 v lehote do 25. apríla 2014. V prípade, ak podá daňové priznanie pred 25. dňom po skončení zdaňovacieho obdobia, je povinný podať kontrolný výkaz v deň podania daňového priznania.

Spôsob podania kontrolného výkazu

Kontrolný výkaz môže byť podaný len elektronickými prostriedkami (podpísaný ZEP alebo písomná dohoda so správcom dane obsahujúca náležitosti elektronického doručovania) vo formáte XML.

Kto podáva kontrolný výkaz

Každý platiteľ dane registrovaný podľa § 4, § 4a, § 5 a § 6 zákona o DPH za každé zdaňovacie obdobie, za ktoré je povinný podať daňové priznanie k DPH.

Kedy nie je povinnosť podať kontrolný výkaz

  • Ak nie je povinnosť podať daňové priznanie (napr. platiteľ dane podľa § 5 alebo § 6 zákona o DPH − zahraničný podnikateľ nemajúci v tuzemsku sídlo, miesto podnikania ani prevádzkareň má povinnosť podať daňové priznanie iba za také zdaňovacie obdobie, v ktorom mu vznikla daňová povinnosť alebo právo na odpočítanie dane).
  • Ak je povinnosť podať daňové priznanie, ale jeho obsahom sú len údaje o plneniach podľa:
    • § 43 zákona o DPH − intrakomunitárne dodanie tovaru do iného členského štátu, alebo;
    • § 45 zákona o DPH − dodanie tovarov v rámci trojstranného obchodu (platiteľ dane je druhým dodávateľom v trojstrannom obchode), alebo;
    • § 47 zákona o DPH − vývoz tovaru;

a zároveň platiteľ dane neuvádza v daňovom priznaní údaje o odpočítaní dane, výnimkou je odpočítanie dane pri dovoze podľa § 49 ods. 2 zákona o DPH.

  • Platiteľ dane registrovaný podľa § 4 zákona o DPH, ktorý podáva tzv. nulové daňové priznanie, t. j. nedodal žiadne tovary a služby s miestom dodania v tuzemsku a zároveň si neuplatňuje odpočítanie dane z prijatých tovarov a služieb na vstupe.

Transakcie uvádzané v kontrolnom výkaze

Podľa dôvodovej správy budú platitelia povinní uvádzať vo výkaze tie údaje, ktoré neuvádzajú už v iných typoch výkazov, ako napr. v colnom vyhlásení pri vývoze tovarov do tretích štátov, súhrnnom výkaze pri intrakomunitárnych dodaniach tovarov do iného členského štátu.

Platitelia dane budú v kontrolnom výkaze uvádzať detailné informácie na základe vyhotovených alebo prijatých faktúr alebo iných z dokladov (napr. zmlúv) o transakciách, z ktorých majú povinnosť platiť daň v Slovenskej republike, alebo si uplatňujú odpočítanie dane.

  1. Údaje z vyhotovených faktúr, ktoré je platiteľ povinný vyhotoviť podľa § 71 až § 75 zákona o DPH (výstup).
  2. Údaje z prijatých faktúr (vstup).
  3. Údaje z vyhotovených a prijatých opravných faktúr podľa § 71 ods. 2 zákona o DPH (opravné faktúry, dobrobisy, ťarchopisy).
  4. Údaje o dodaní tovarov a služieb iných ako uvedených v časti A., z ktorých je platiteľ dane osobou povinnou platiť daň.

Pozn.: Podrobné informácie k obsahu jednotlivých častí kontrolného výkazu sú popísané v“ Poučení na vyplnenie kontrolného výkazu“.

Údaje uvádzané v kontrolnom výkaze

  • identifikačné číslo pre daň odberateľa alebo dodávateľa;
  • poradové číslo faktúry alebo číselná identifikácia dokladu, číselné znaky vrátane písmen a iných znakov bez medzier (napr. 1-A/2014);
  • dátum dodania tovaru ­alebo služby alebo dátum prijatia platby, uvádza sa 8-miestne číslo bez medzier a znakov, vo formáte deň mesiac rok (DDMMRRRR);
  • základ dane a suma dane v €, uvádza sa základ dane a suma dane v € uvedený na faktúre v členení podľa sadzieb dane (t. j. pri rôznych sadzbách dane na jednej faktúre sa uvádza v 2 riadkoch kontrolného výkazu). Základ dane a suma dane sa uvádza na 2 desatinné miesta;
  • sadzba dane, uvádza sa základná sadzba 20 % alebo znížená sadzba 10 %;
  • číselný kód Spoločného colného sadzobníka, uvádza sa len pri prenesení daňovej povinnosti na príjemcu plnenia podľa
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály