Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Komentár k novele zákona o DPH (IV.)

Dátum: Rubrika: Aktuálne Zo seriálu: Komentár k novele zákona o DPH

V marcovom čísle časopisu sme priniesli komentár k oslobodeniu od dane pri zdaniteľných obchodoch spojených s medzinárodným obchodom a k zmene spôsobu určenia základu dane pri bezodplatnom dodaní určitého tovaru, ktoré sa považuje za dodanie za protihodnotu. V tomto čísle časopisu nájdete dokončenie komentára k novela zákona o DPH, ktorá je účinná od 1. januára 2020.

5.3 Doplnenie pravidiel úpravy odpočítanej dane pri hnuteľnom hmotnom majetku, pri obstaraní ktorého bola odpočítaná daň v pomernej výške podľa § 49 ods. 5 zákona o DPH

Od 1. januára 2019 sú v § 54d zavedené nové pravidlá upravujúce uplatňovanie DPH pri zmene rozsahu použitia investičného majetku uvedeného v § 54 ods. 2 písm. a) zákona o DPH (hnuteľný investičný majetok), pri kúpe ktorého bolo uplatnené právo na odpočítanie dane pomerne v rozsahu jeho použitia na podnikanie (§ 49 ods. 5 prvá veta zákona o DPH).

Ich účelom je korigovať výšku pomerného odpočítania dane či už v prospech alebo na ťarchu štátneho rozpočtu v prípade, ak počas obdobia na úpravu odpočítanej dane dôjde k zmene rozsahu použitia tohto hnuteľného investičného majetku na podnikanie a na iný účel ako na podnikanie.

V predmetnom § 54d však absentovala úprava, ako zaobchádzať vo vzťahu k odpočítanej dani v prípadoch, ak platiteľ v priebehu plynutia obdobia na úpravu odpočítanej dane tento hnuteľný investičný majetok predá. Na tieto účely sa využil mechanizmus známy z úpravy odpočítanej dane podľa § 54a ods. 4 zákona o DPH a od 1. januára 2020 aj vo vzťahu k hnuteľnému investičnému majetku platí, že ak platiteľ tento dodá v priebehu päťročného obdobia na úpravu odpočítanej dane s uplatnením DPH alebo s oslobodením od dane s možnosťou odpočítania dane (§ 43 alebo § 47 zákona o DPH), bude sa predpokladať, akoby do konca tohto obdobia používal majetok v celom rozsahu na účely zdaňovanej ekonomickej činnosti.

5.4 K § 69 ods. 2 zákona o DPH

Ustanovenie § 69 ods. 2 zákona o DPH stanovuje pravidlo, podľa ktorého ak zahraničná osoba uskutočňuje v tuzemsku dodanie služieb iných ako služieb s miestom dodania v tuzemsku podľa § 15 ods. 1 zákona o DPH a dodanie tovaru, pričom príjemcom týchto zdaniteľných plnení je zdaniteľná osoba usadená v tuzemsku, je táto druhá osoba povinná platiť daň z dodávky. Mechanizmom prenesenia daňovej povinnosti sa tak sleduje na jednej strane lepšia vymožiteľnosť splatnej dane, na druhej strane odbúranie administratívnej záťaže pre zahraničné osoby.

V znení účinnom do 31. decembra 2019 toto ustanovenie obsahovalo jedinú výnimku z uplatnenia mechanizmu prenesenia daňovej povinnosti pri dodaní tovaru v tuzemsku zahraničnou osobou, konkrétne že prenesenie daňovej povinnosti sa nevzťahuje v prípade dodania tovaru zahraničnou osobou v tuzemsku usadenej zdaniteľnej osobe, avšak neregistrovanej pre daň, ak sa na toto dodanie vzťahujú pravidlá pre zásielkový predaj.

Od 1. januára 2020 dochádza k rozšíreniu výnimiek o tie dodania tovaru uvedeného v prílohe č. 9 k zákonu o DPH, ktoré sa uskutočnia v niektorom z príslušných skladov, avšak na ich dodania nie je možné podľa § 48c od

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály