Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Komentár k novele zákona o DPH (I.)

Dátum: Rubrika: Aktuálne Zo seriálu: Komentár k novele zákona o DPH

Dňa 20. decembra 2018 bol v Zbierke zákonov Slovenskej republiky vyhlásený zákon č. 369/2018 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon č. 369/2018 Z. z.“, resp. „novela zákona o DPH“). Zákon č. 369/2018 Z. z. nadobudol účinnosť 1. januára 2019 okrem bodov 7 a 17 (úprava týkajúca sa uplatňovania pravidiel DPH pri použití poukazu), ktoré nadobúdajú účinnosť 1. októbra 2019, a bodu 23 (oslobodenie od dane pri zdaniteľných obchodoch spojených s medzinárodným obchodom), ktorý nadobúda účinnosť 1. januára 2020. V tomto čísle časopisu prinášame 1. časť komentára k novele zákona o DPH.

Novela zákona o DPH prináša viacero podstatných zmien a doplnení, ktoré vyplývajú:

  • z transpozičnej povinnosti SR, spočívajúcej v prevzatí dvoch smerníc, ktorými sa mení smernica Rady 2006/112/ES o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty (ďalej len „smernica o DPH“) do zákona o DPH,
  • z titulu odbúrania identifikovanej administratívnej záťaže, ktorú pravidlá DPH neraz pre podnikateľov znamenajú,
  • z titulu nastavenia pravidiel DPH, ktorých primárnym účelom je zabezpečenie čo najpresnejšieho výberu dane a eliminácia identifikovaných zneužívaní pravidiel DPH.

Novela zákona o DPH je nielen obsahovo rozsiahla, ale aj technicky náročná. Toto konštatovanie platí nielen z dôvodu, že sa ňou zavádzajú úplne nové pravidlá do fungovania spoločného systému DPH (poukazy).

Taktiež je potrebné poukázať na skutočnosť, že podstatným spôsobom zasahuje do existujúcich pravidiel stanovených zákonom o DPH (najmä zmeny v oblasti oslobodenia dodania stavieb a nájmu nehnuteľností od dane) či zavádza nové pravidlá (najmä úprava odpočítanej dane pri zmene rozsahu použitia hnuteľného investičného majetku na podnikanie a na iný účel ako na podnikanie). Okrem uvedených zmien a doplnení dochádza v zákone o DPH k zavedeniu, doplneniu či vypusteniu aj iných pravidiel.

Jednotlivé zmeny a doplnenia, ktoré od 1. januára 2019 do zákona o DPH prináša zákon č. 369/2018 Z. z., sú na účely komentára spracované v tematických okruhoch.

1. Zmeny a doplnenia v oblasti registrácie pre daň

V oblasti registrácie pre daň dochádza k 1. januáru 2019 k dvom zásadným zmenám. V prvom rade sa zo zákona vypúšťa inštitút zábezpeky na daň (§ 4c zákona o DPH), v dôsledku čoho sa bude uplatňovať už výlučne jediná lehota na registráciu v tuzemsku usadenej zdaniteľnej osoby za platiteľa dane. V druhom rade zavedením novej definície pojmu „obrat“ dochádza k zjednoteniu pravidiel pre jeho počítanie ako podmienky pre povinnú registráciu zdaniteľnej osoby za platiteľa dane (§ 4 ods. 7 zákona o DPH) a uplatňovanie iných pravidiel v zákone o DPH (§ 50 a § 77 zákona o DPH).

1.1 Vypustenie inštitútu zábezpeky na daň a s tým súvisiace zmeny

Zábezpeka na daň, upravená v § 4c zákona o DPH, bola do zákona o DPH doplnená s účinnosťou od 1. októbra 2012 zákonom č. 246/2012 Z. z. v rámci prvého balíčka protipodvodných opatrení, stanovených v materiáli „Akčný plán boja proti daňovým podvodom na roky 2012 – 2016“, ktorý schválila vláda SR uznesením vlády č. 235/2012.

Účelom tohto opatrenia bolo sprísniť podmienky registrácie za platiteľa dane pre rizikových žiadateľov o registráciu pre daň, ktorí vlastnili alebo riadili spoločnosti, ktoré majú alebo mali nedoplatky na DPH, respektíve ktorých registrácia pre daň bola zrušená daňovým úradom (ďalej aj „DÚ“) z úradnej moci.

Sprísnenie spočívalo v uložení povinnosti pre takéhoto rizikového žiadateľa o registráciu zložiť zábezpeku na daň vo výške od 1 000 eur do 500 000 eur, a to buď peňažnými prostriedkami na účet daňového úradu, alebo vo forme bankovej záruky bez výhrad. Zo zloženej zábezpeky na daň následne správca dane uspokojoval prípadne vzniknuté nedoplatky na DPH, ktoré platiteľ spôsobil nezaplatením vlastnej daňovej povinnosti.

Ak platiteľ nespôsobil nedoplatok na DPH v období 12 mesiacov odo dňa zloženia zábezpeky v plnej výške, respektíve spôsobil nedoplatok/nedoplatky v nižšej výške, ako bola suma určenej zábezpeky, daňový úrad túto zábezpeku, respektíve jej nepoužitú časť vrátil daňovému subjektu do 30 dní odo dňa uplynutia 12 mesiacov odo dňa zloženia zábezpeky peňažnými prostriedkami v plnej výške.

V prípade, že si žiadateľ o registráciu, ktorému bola uložená povinnosť zložiť zábezpeku na daň, túto povinnosť vôbec či sčasti nesplnil, správca dane dlžnú sumu vymáhal v daňovom exekučnom konaní. Ustanovenie § 4c sa taktiež, pri splnení zákonných podmienok, primerane uplatňovalo aj na tzv. registrácie zo zákona (pozri § 4 ods. 4 zákona o DPH), respektíve na prípady zmeny registrácie platiteľa z § 5 alebo § 6 zákona o DPH na registráciu podľa § 4.

Ukázalo sa však, že tento inštitút v boji proti daňovým podvodom postupom času strácal na významnosti a navyše do zákona o DPH boli od zavedenia zábezpeky na daň doplnené ďalšie inštitúty, ktorými finančná správa efektívne bojuje proti podvodom v oblasti DPH (predovšetkým kontrolný výkaz).

Z uvedeného dôvodu sa celý inštitút zo zákona vypúšťa, čo znamená, že na žiadateľa o registráciu za platiteľa dane podľa § 4, ktorý podá žiadosť o registráciu po 31. decembri 2018, respektíve v prípadoch, kedy sa osoba po 31. decembri 2018 stáva platiteľom zo zákona, či osoba, ktorej je po tomto dátume zmenená registrácia z registrácie podľa § 5 alebo § 6 zákona o DPH na registráciu podľa § 4 zákona o DPH, sa nebude vzťahovať povinnosť zložiť zábezpeku na daň bez ohľadu na mieru rizika vzniku nedoplatku na DPH u týchto osôb.

V súvislosti s vypustením § 4c zo zákona o DPH je potrebné poukázať na prechodné ustanovenie k tejto úprave, konkrétne na § 85kg ods. 2 zákona o DPH. Na základe posledného citovaného ustanovenia dochádza k zrušeniu všetkých rozhodnutí, ktorými bola rizikovým žiadateľom o registráciu pre daň uložená povinnosť zložiť zábezpeku na daň a títo spomínanú povinnosť do 31. 12. 2018 vôbec, respektíve sčasti nesplnili, a to priamo zo zákona.

Na základe uvedeného tak dochádza k naplneniu dôvodu na zastavenie prebiehajúcich daňových exekučných konaní, v ktorých správca dane vymáhal nezloženú zábezpeku na daň, respektíve jej časť, a to z dôvodu zrušenia exekučného titulu podľa § 96 ods. 1 písm. a) zákona č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „daňový poriadok“).

Uvedené prechodné ustanovenie taktiež ukladá povinnosť daňovým úradom vrátiť platiteľom sumu zábezpeky na daň zloženú finančnými prostriedkami vo výške, v akej nebola použitá na úhradu nedoplatkov na DPH vzniknutých do 31. decembra 2018, ak od jej zloženia v plnej výške ku dňu vypustenia § 4c zo zákona o DPH ešte neuplynulo 12 mesiacov.

Taktiež platiteľom, ktorí peňažnú zábezpeku nezložili finančnými prostriedkami v celej stanovenej sume v rozhodnutí vydanom podľa § 4c zákona o DPH do 31. decembra 2018, daňový úrad vráti túto peňažnú čiastku vo výške, v akej ju nepoužil na úhradu nedoplatkov na DPH vzniknutých do 31. decembra 2018.

Ustanovenie § 85kg ods. 2 zákona o DPH stanovuje, že tieto čiastky budú platiteľom vrátené do 28. februára 2019, pričom pred samotným vrátením sa primerane uplatní postup podľa § 79 ods. 1 daňového poriadku, t. j. správca dane prípadne použije tieto prostriedky spôsobom stanoveným v § 55 ods. 6 a 7 daňového poriadku.

Je potrebné ešte poznamenať, že ak platiteľ zložil zábezpeku na daň v plnej výške a nespôsobil nedoplatky na DPH vo výške zloženej zábezpeky na daň, pričom 12-mesačné obdobie od jej zloženia uplynulo pred vypustením ustanovenia § 4c zo zákona o DPH, avšak 30-dňová lehota na vrátenie zábezpeky uplynie až po 31. decembri 2018, daňový úrad pri vrátení tejto sumy postupuje podľa § 4c ods. 7 zákona o DPH účinného do 31. decembra 2018.

♦ Príklad č. 1:

Spoločnosti A bola rozhodnutím DÚ uložená povinnosť zložiť zábezpeku na daň vo výške 10 000 eur v lehote do 22. 5. 2018. Spoločnosť A zložila na účet DÚ zábezpeku v plnej výške 20. 5. 2018. Do 31. 12. 2018 spoločnosť A vykazovala vlastné daňové povinnosti, ktoré riadne uhrádzala. Dňom 1. 1. 2019 dochádza k vypusteniu § 4c zo zákona o DPH.

Správca dane neeviduje ku dňu 27. 2. 2019 žiadne daňové pohľadávky a ani nedoplatky na daniach. Zábezpeku vráti spoločnosti A najneskôr do 28. 2. 2019.

♦ Príklad č. 2:

Spoločnosti B bola rozhodnutím DÚ uložená povinnosť zložiť zábezpeku na daň vo výške 10 000 eur v lehote do 22. 12. 2017. Spoločnosť B zložila na účet DÚ zábezpeku v plnej výške 19. 12. 2017. Počas 12-mesačného obdobia (t. j. do 19. 12. 2018) spoločnosť B vykazovala vlastné daňové povinnosti, ktoré riadne uhrádzala.

V tomto prípade správca dane postupuje podľa ustanovenia § 4c ods. 7 zákona o DPH účinného do 31. decembra 2018 a zábezpeku na daň vráti do 19. 1. 2019. Pred vrátením správca dane primerane uplatní postup podľa § 79 ods. 1 daňového poriadku.

S vypustením inštitútu zábezpeky na daň zo zákona o DPH súvisí ešte vypustenie 60-dňovej lehoty z ustanovenia § 4 ods. 3 zákona o DPH na registráciu žiadateľa za platiteľa, ktoré sa viazalo výlučne na situáciu, kedy bol žiadateľ o registráciu povinný zložiť zábezpeku na daň.

Od 1. januára tak zákon o DPH v prípade, že ide o registráciu na základe žiadosti tuzemskej zdaniteľnej osoby, stanovuje jedinú lehotu, v ktorej je ju daňový úrad povinný zaregistrovať, a to 21 dní odo dňa doručenia žiadosti o registráciu.

1.2 Nová definícia obratu na účely povinnej registrácie za platiteľa dane podľa § 4 ods. 1 zákona o DPH

K ďalšej zmene v oblasti registrácie pre daň dochádza pri definovaní obratu, predovšetkým na účely povinnej registrácie pre daň podľa § 4 ods. 1 zákona o DPH. Podľa § 4 ods. 7 zákona o DPH účinného do konca roku 2018 bolo počítanie obratu závislé od skutočnosti, v akej účtovnej sústave účtovali zdaniteľné osoby.

Keď zdaniteľné osoby účtujú v sústave jednoduchého účtovníctva (ďalej len „JÚ“), zahŕňali do obratu príjmy z dodaných tovarov a služieb v tuzemsku, zatiaľ čo zdaniteľné osoby, ktoré účtujú v sústave podvojného účtovníctva (ďalej len „PÚ“), zahŕňali do obratu výnosy z týchto zdaniteľných transakcií. Uvedené pravidlo tak nielenže vytváralo nerovnaké podmienky, ale navyše nebolo úplne v súlade so znením článku 288 smernice o DPH.

Zmena účinná od 1. januára 2019 spočíva v zosúladení definície obratu na účely zákona o DPH so znením smernice o DPH, keď sa pojmy „výnosy“ a „príjmy“ nahradili pojmom „hodnota dodaných tovarov a služieb“. Uvedené znamená, že do obratu sa od roku 2019 zahŕňa reálna hodnota dodaných tovarov a poskytnutých služieb.

Pojem „hodnota“ v tomto ustanovení je potrebné chápať vo význame protihodnoty za dodávaný tovar a služby, keďže len transakcie uskutočnené za protihodnotu v tuzemsku predstavujú predmet dane [pozri § 2 ods. 1 písm. a) a b) zákona o DPH].

Od 1. januára 2019 sa teda do obratu nezahŕňa v prípade zdaniteľných osôb účtujúcich v sústave JÚ prijatá preddavková platba na budúce dodanie tovaru alebo poskytnutie služby; táto hodnota sa do obratu zahrnie v čase uskutočnenia zdaniteľnej dodávky bez ohľadu na to, kedy sa z nej dosiahne príjem.

Naďalej platí, že hodnota dodaných tovarov a poskytnutí služieb, ktoré sú oslobodené od dane podľa § 28 až § 36 a podľa § 40 až § 42, hodnota poisťovacích služieb (§ 37) a finančných služieb (§ 39), ktoré sú poskytnuté ako doplnkové služby pri dodaní tovaru alebo služby, a hodnota príležitostne dodaného hmotného majetku okrem zásob a hodnota príležitostne dodaného nehmotného majetku sa do obratu nezahŕňa.

♦ Príklad č. 3:

Zdaniteľná fyzická osoba registrovaná pre DPH podľa § 7a:

  • dodala 10. 1. 2019 tovar v tuzemsku v hodnote 20 000 eur,
  • dodala 20. 1. 2019 poradenskú službu nemeckému podnikateľovi so sídlom v Mníchove v hodnote 10 000 eur (transakcia sa nezahŕňa do obratu, lebo nie je poskytnutá v SR),
  • dodala 20. 2. 2019 službu slovenskému podnikateľovi v hodnote 10 000 eur,
  • prijala 20. 2. 2019 platbu na budúce dodanie služby od slovenského podnikateľa v hodnote 15 000 eur (transakcia sa od 1. 1. 2019 nezahŕňa do obratu),
  • dodala 1. 3. 2019 ako 1. odberateľ v ČR tovar českému podnikateľovi v hodnote 20 000 eur (transakcia sa nezahŕňa do obratu, lebo nie je poskytnutá v SR),
  • dodala 1. 4. 2019 tovar v tuzemsku v hodnote 20 000 eur.

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály