Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Jednotný digitálny trh – modernizácia DPH v oblasti cezhraničného elektronického obchodovania

Dátum: Rubrika: Z Európskej únie

Rada Európskej únie pre hospodárske a finančné záležitosti na svojom zasadnutí 5. decembra 2017 prijala balík opatrení (smernicu a dve nariadenia) v oblasti elektronického obchodovania.

Cieľ opatrení

Členské štáty sa dohodli na nových praktických opatreniach s cieľom podporiť digitálnu ekonomiku aj v oblasti DPH povinností, ktoré v súčasnosti výrazne zaťažujú malé podniky fungujúce online. Nové pravidlá by mali tiež pomôcť urýchliť rast internetových obchodov, najmä začínajúcich a malých a stredných podnikov, ako aj vyriešiť tri hlavné problémy:

  • Priemerné ročné náklady na dodržiavanie DPH povinností v jednom členskom štáte, v ktorom podnik uskutočňuje predaj svojim zákazníkom, dosahujú výšku 8 000 eur, čo je priveľa pre malé a stredné podniky. Navrhované opatrenia by mali tieto náklady znížiť o 95 %, t. j. mali by viesť k ročnej úspore pre podniky v celkovej výške 2,3 mld. eur.
  • Kvôli oslobodeniu od DPH pri dovoze malých zásielok, ako aj vysokej miere porušení sú EÚ predajcovia (internetoví, ako aj klasickí) vo veľkej nevýhode oproti predajcom
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály