Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Faktúry od eBay a ich úhrada cez PayPal

Dátum: Rubrika: Poradňa

Dostávame mesačné faktúry za služby od eBay vždy ku koncu mesiaca. Suma faktúry je napríklad 500 USD. Faktúru zaúčtujem, prevediem vymeranie DPH (samozdanenie). Spoločnosť eBay si k 15. dňu nasledujúceho mesiaca zinkasuje z nášho PayPal účtu úhradu za faktúru, avšak nie v plnej výške, ale o niečo menej, napr. 490 USD. Toto sa opakuje každý mesiac. K sume, o ktorú uhradíme menej, nemám žiadny doklad od eBay, lebo nevystavujú žiadny dobropis. Na nasledujúcej faktúre je uvedené: „Account summary“: Previous balance... 500 USD, Payment received... 490 USD.

Čo máme urobiť s rozdielom 10 USD? Mám si vystaviť sám interný doklad – dobropis, ale aké číslo dokladu – faktúry by som potom mal zadať do kontrolného výkazu k DPH, keď od spoločnosti eBay nemám žiadny doklad. Alebo to mám zaúčtovať napr. medzi ostatné finančné výnosy, a teda DPH k uvedenej sume 10 USD neúčtujem?

Zo znenia otázky možno predpokladať, že záväzok v nezinkasovanej sume 10 USD odberateľ už nebude uhrádzať. Záväzok teda v tejto sume de facto zanik

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály