Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Fakturácie odškodnení a rôznych náhrad vo vzťahu k DPH

Dátum: Rubrika: Z praxe

Na posúdenie toho, či konkrétna transakcia je predmetom DPH, je nevyhnutné zohľadniť jej hospodársku realitu, ktorá je základným kritériom na uplatnenie spoločného systému DPH v zmysle smernice Rady 2006/112/ES o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty (ďalej len "smernica o DPH"). V prípade fakturovaných súm za neuskutočnenú, resp. nevyužitú službu, alebo jej skoršie ukončenie zo strany zákazníka nie je podstatné, ako je fakturovaná suma nazvaná - či ako náhrada škody, ušlý zisk, pokuta, prípadne ináč - podstatná je ekonomická podstata a dôvod úhrady vyplývajúci zo zmluvného vzťahu.

Z ekonomického hľadiska, ak suma požadovaná od zákazníka napríklad z dôvodu nedodržania minimálnej doby viazanosti zabezpečí poskytovateľovi služby pevný príjem vo forme zmluvne stanovenej minimálnej odplaty, je táto odplata považovaná za integrálnu súčasť celkovej ceny za poskytovanie služieb. Predčasné ukončenie zmluvy z dôvodu, za ktorý zákazník zodpovedá, nemení ekonomickú realitu vzťahu medzi poskytovateľom služby a jej zákazníkom.
Suma, ktorú si poskytovateľ služby ponechá z dôvodu, že zákazník dohodnutú službu nevyužil, nemá nahradiť škodu, ale je odmenou za to, že poskytovateľ služby umožnil svojmu klientovi mať prospech zo splnenia záväzkov vyplývajúcich zo zmluvy. Neexistencia nároku na vrátenie ceny za službu svedčí o tom, že nevznikla žiadna škoda.

Právny základ - posúdenie plnenia ako predmetu DPH

Článok 2 ods. 1 písm. c) smernice o DPH stanovuje, že "poskytovanie služieb za protihodnotu na území členského štátu zdaniteľnou osobou, ktorá koná ako taká", podlieha DPH.
Článok 9 ods. 1 tejto smernice stanovuje, že zdaniteľná osoba je každá osoba, ktorá nezávisle a na akomkoľvek mieste vykonáva ekonomickú činnosť, odhliadnuc od účelu alebo výsledkov tejto činnosti.
Ekonomická činnosť je každá činnosť výrobcov, obchodníkov alebo osôb poskytujúcich služby vrátane ťažobných a poľnohospodárskych činností a činností pri výkone slobodných povolaní. Ekonomickou činnosťou je predovšetkým využívanie hmotného alebo nehmotného majetku na účely získania príjmu na pokračujúcom základe. Podľa článku 24 uvedenej smernice poskytovaním služieb je každá transakcia, ktorá nie je dodaním tovaru.
Uvedené články smernice o DPH boli premietnuté do ustanovení § 2 ods. 1 písm. b), § 3 ods. 1 a 2, § 9 ods. 1 zákona č. 222/2004 Z.z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len "zákon o DPH").

Z judikatúry SD EÚ

Kúpená, ale nevyužitá letenka

Spojené veci C-250/14 a C-289/14, Air France-KLM, predtým Air France a Hop!-Brit Air SAS, predtým Brit Air

• Skutkový stav vo veci C-250/14
Air France-KLM, ktorá sa v roku 2004 stala právnou nástupkyňou spoločnosti Air France, je spoločnosťou usadenou vo Francúzsku, ktorá vykonáva leteckú prepravu. V rámci tejto činnosti poskytuje Air France-KLM služby leteckej prepravy cestujúcich na francúzskom území. Keďže tieto lety sú predmetom DPH, letenky na ne sa predávajú za ceny zahrňujúce túto daň.
Air France neuhradila do štátneho rozpočtu DPH vybranú z ceny predaja vystavených leteniek, ktoré cestujúci jej vnútroštátnych letov nevyužili. Ide jednak o nevymeniteľné letenky, ktoré prepadli z dôvodu, že cestujúci sa nedostavili na nástup do lietadla, ako aj o vymeniteľné letenky, ktoré neboli využité v lehote ich platnosti.
Podľa daňového úradu sumy zodpovedajúce týmto vystaveným a nevyužitým letenkám mali byť predmetom DPH so zníženou sadzbou, ktorá je uplatniteľná na služby leteckej prepravy cestujúcich poskytované vo Francúzsku.
Z dôvodu pochybnosti o tom, či nevyužitá letenka podlieha DPH, boli položené Súdnemu dvoru EÚ
prejudiciálne otázky:
-
Majú sa ustanovenia článku 2 bodu 1 a článku 10 ods. 2 šiestej smernice (smernica Rady 77/388/EHS) vykladať v tom zmysle, že vystavenie letenky možno považovať za uskutočnenie služby prepravy a že sumy, ktoré si letecká spoločnosť ponechá, ak letenku jej majiteľ nevyužil a letenka prepadla, podliehajú DPH?
-
V prípade kladnej odpovede má byť vybraná daň odvedená do štátneho rozpočtu už v okamihu zaplatenia ceny, aj keď je možné, že sa cesta neuskutoční z dôvodov na strane klienta?
• Skutkový stav vo veci C-289/14
Brit Air, ktorej právnou nástupkyňou sa stala Hop!-Brit Air SAS, poskytovala služby leteckej prepravy cestujúcich v rámci zmluvy o franchisingu uzavretej so spoločnosťou Air France-KLM, ktorá bola poverená predajom a správou leteniek na linky prevádzkované spoločnosťou Brit Air v rámci franchisingu.
Air France-KLM prijímala platby ceny leteniek a následne ich za každého prepraveného cestujúceho prevádzala spoločnosti Brit Air. Za predané letenky, ktoré neboli použité z dôvodu neprítomnosti cestujúceho v čase nástupu alebo z dôvodu, že platnosť letenky uplynula, platila Air France-KLM spoločnosti Brit Air ročnú paušálnu náhradu vypočítanú ako percentuálny podiel (2 %) ročného obratu (vrátane DPH) dosiahnutého na linkách prevádzkovaných vo franchisingu. Brit Air neuplatnila na túto sumu DPH.
Nakoľko vznikli pochybnosti o tom, či sumy uhradené leteckou prepravnou spoločnosťou inému podniku rovnakej povahy za predaj nevyužitých leteniek podliehajú DPH, boli položené Súdnemu dvoru
prejudiciálne otázky:
-
Majú sa ustanovenia článku 2 bodu 1 a článku 10 ods. 2 [šiestej smernice a zmenenej a doplnenej šiestej smernice] vykladať v tom zmysle, že paušálna suma vypočítaná ako percentuálny podiel ročného obratu dosiahnutého na linkách prevádzkovaných vo franchisingu a uhradená leteckou spoločnosťou, ktorá vystavovala na účet inej spoločnosti letenky, ktoré prepadli, predstavuje nezdaniteľnú náhradu zaplatenú tejto spoločnosti, nahrádzajúcu spôsobenú nahraditeľnú škodu z dôvodu zbytočnej mobilizácie jej prepravných prostriedkov alebo sumu zodpovedajúcu príjmom z vystavených a prepadnutých leteniek?
-
V prípade, ak má tá
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály