Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Fakturácia stravných kupónov zahraničnej osobe s prevádzkarňou v Slovenskej republike

Dátum: Rubrika: Poradňa

Spoločnosť zaoberajúca sa predajom stravných kupónov fakturovala doteraz nominálnu hodnotu stravných kupónov vrátane služby sprostredkovania stravovania s 20 % daňou z pridanej hodnoty slovenskej organizačnej zložke českého odberateľa. Organizačná zložka je v Slovenskej republike registrovaná pre DPH podľa § 4 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o DPH“). Z českej materskej spoločnosti však prišla požiadavka, aby už nefakturovali ich slovenskej organizačnej zložke, ale priamo na českú materskú spoločnosť (matku), ktorá je registrovaná pre DPH v Českej republike (dodanie podľa § 15 ods. 1 s prenosom daňovej povinnosti). Bolo by z hľadiska DPH zákonné správne fakturovať priamo spoločnosti z Českej republiky bez DPH, aj keď je predpoklad, že má v Slovenskej republike organizačnú zložku (stálu prevádzkareň), resp., je slovenská spoločnosť povinná zo zákona obdobne pri všetkých svojich zahraničných partneroch, ktorým fakturuje s prenosom daňovej povinnosti, zisťovať, či majú v Slovenskej republike organizačnú zložku (stálu prevádzkareň) a či budú stravné kupóny využívať v rámci stálej prevádzkarne v Slovenskej republike?

Predmetom dane na účely zákona o DPH je poskytnutie (dodanie) služby za protihodnotu v tuzemsku uskutočnené zdaniteľnou osobou, ktorá koná v postavení zdaniteľnej osoby.
Podľa ustanovenia § 15 ods. 1 zákona o DPH miestom dodania služby zdaniteľnej osobe, ktorá koná v postavení zdaniteľnej osoby, je miesto, kde má táto osoba sídlo alebo miesto podnikania, a ak je služba dodaná prevádzkarni zdaniteľnej osoby, miestom dodania služby je miesto, kde má táto osoba prevádzkareň. Ak zdaniteľná osoba, ktorá j
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály