Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Existencia DPH prevádzkarne spoločnosti so sídlom v treťom štáte prostredníctvom jej dcérskej spoločnosti usadenej v členskom štáte EÚ

Dátum: Rubrika: Z Európskej únie

V tomto vydaní časopisu prinášame komentár k rozsudku Súdneho dvora EÚ k predbežnej otázke týkajúcej sa existencie DPH prevádzkarne spoločnosti so sídlom v treťom štáte prostredníctvom jej dcérskej spoločnosti usadenej v členskom štáte EÚ – C‑547/18 Dong Yang Electronics sp. z o.o. proti Dyrektor Izby Administracji Skarbowej we Wrocławiu.

Predmet sporu

Poľská spoločnosť Dong Yang Electronics sp. z o. o. (ďalej len „Dong Yang“) uzavrela s juhokó­rejskou spoločnosťou LG ­Display Co. Ltd. (ďalej len „LG Kórea“) zmluvu o poskytovaní služieb montáže dosiek s plošnými spojmi z materiálov a komponentov vo vlastníctve spoločnosti LG Kórea.

Materiály a komponenty potrebné na výrobu dosiek boli preclené a následne poskytnuté spoločnosti Dong Yang poľskou spoločnosťou LG Display Polska sp. z o.o. (ďalej len „LG Poľsko“) – dcérskou spoločnosťou spoločnosti LG Kórea.

Spoločnosť Dong Yang odovzdávala dosky spoločnosti LG Poľsko, ktorá disponuje vlastnými výrobnými prostriedkami a má odlišné DPH číslo od spoločnosti LG Kórea a ktorá ich na základe zmluvy so spoločnosťou LG Kórea používala na výrobu modulov TFT LCD. Tieto moduly, ktoré boli vo vlastníctve spoločnosti LG Kórea, boli dodávané spoločnosti LG Display Germany GmbH.

Spoločnosť Dong Yang fakturovala služby montáže dosiek spoločnosti LG Kórea, pričom ich považovala za nepodliehajúce DPH na poľskom území. Spoločnosť LG Kórea ubezpečila spoločnosť Dong Yang, že nemá DPH prevádzkareň v Poľsku a na poľskom území nezamestnáva zamestnancov ani nemá k dispozícii nehnuteľnosť či technické vybavenie.

Poľský správca dane sa domnieval, že služby montáže, ktoré spoločnosť Dong Yang poskytovala, mali miesto dodania v Poľsku, keďže spoločnosť LG Poľsko je DPH prevádzkarňou spoločnosti LG Kórea, a tak spoločnosti Dong Yang dorubil DPH.

Podľa správcu dane spoločnosť LG Kórea prostredníctvom uzatvorených zmluvných vzťahov využívala spoločnosť LG Poľsko ako svoju DPH prevádzkareň. Zastával tiež názor, že spoločnosť Dong Yang sa nemala len spoľahnúť na vyhlásenie spoločnosti LG Kórea, že nemá DPH prevádzkareň v Poľsku, ale mala skúma

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály