Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Európske zoskupenie územnej spolupráce a DPH

Dátum: Rubrika: Poradňa

Slovenské európske zoskupenie územnej spolupráce s ručením obmedzením (slovenská nezisková organizácia so sídlom na Slovensku), ktorého členmi sú mestá Komárno, Hurbanovo, maďarské mesto Tata, vzniklo s cieľom realizácie projektov za účelom spoločného rozvoja a uľahčenia života obyvateľov na území zoskupenia. Je uvedená nezisková organizácia zdaniteľnou osobou alebo sa považuje za organizáciu založenú vo verejnom záujme ako orgán verejnej moci a nie je zdaniteľnou osobou (vzťahuje sa na ňu § 3 ods. 4 zákona o DPH)? Uvedená nezisková organizácia je registrovaná podľa § 7a zákona o DPH.

Neziskovej organizácii sú fakturované klasické služby netto (služby podľa § 15 zákona o DPH) od zahraničných EÚ subjektov, ktoré majú zahraničné IČ DPH (napr. CZ, DE, HU), ako aj od zahraničných EÚ subjektov, ktoré nemajú zahraničné IČ DPH, na faktúre je uvedené, že ide o zahraničnú nemeckú neziskovú organizáciu, a preto nemajú VAT číslo. Otázkou je, či slovenská nezisková organizácia je osobou povinnou platiť DPH z týchto služieb podľa § 69 ods. 3 zákona o DPH.

Zdaniteľnou osobou je každá osoba, ktorá vykonáva nezávisle akúkoľvek ekonomickú činnosť podľa § 3 ods. 2 zákona o DPH. To sa vzťahuje aj na európske

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály