Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Elektronicky dodávané vzdelávacie služby a ich zdaňovanie slovenskými podnikateľskými subjektmi

Dátum: Rubrika: Z praxe

Vzdelávanie prostredníctvom internetu je jedným z moderných a pomerne rýchlo rastúcich podnikateľských odvetví. Predmetom tohto článku je prípadová štúdia slovenskej spoločnosti, ktorá dodáva automatizované on-line kurzy širokej verejnostirámci aj mimo Slovenskej republiky.

Pravidlá, možné situácie a postup z hľadiska DPH sú rozobraté z 2 aspektov (hľadísk):

  • slovenský dodávateľ ako zdaniteľná osoba registrovaná v zmysle § 7a zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“),
  • ako platiteľ DPH.

Spoločnosť LearningByDoing, s. r. o., so sídlom v SR poskytuje vzdelávacie služby prostredníctvom internetu. Jej základným a jediným produktom je on-line kurz o internetovom marketingu, ktorý poskytuje na svojej webovej stránke. Účastníkom kurzu môže byť ktokoľvek, kto uhradí požadovanú cenu kurzu – po pridelení prihlasovacích údajov sa môže kedykoľvek prihlásiť do svojho konta na webovej stránke a vzdelávať sa prostredníctvom série videoseminárov, resp. lekcií. Videosemináre sú pripravené vopred a zasielané automaticky v naplánovaných časových intervaloch po dobu 12 týždňov od zaplatenia. Po ukončení série 12-tich videí má účastník k dispozícii celý obsah kurzu k doživotnému užívaniu.

Zákazníkom tejto služby môže byť ktokoľvek – vzdelávacie kurzy sú však v slovenskom jazyku a predaj a súvisiaca komunikácia je cielená na slovenský a český trh, potenciálnymi zákazníkmi sú teda osoby so sídlom v Slovenskej a Českej republike. Vzhľadom na obsah kurzu ide najmä o zdaniteľné osoby, vykonávajúce podnikateľskú činnosť. S cieľom pripraviť, či motivovať sa na budúce podnikanie však kurzy kupujú aj účastníci, ktorí nie sú zdaniteľnými osobami.

Spoločnosť LearningByDoing, s. r. o.,nie je platiteľom DPH. Vzhľadom na zámer poskytovať služby odberateľom z ČR sa ešte pred spustením predaja zaregistrovala pre DPH v zmysle § 7a zákona o DPH a bolo je teda pridelené slovenské IČ DPH.

Elektronicky dodávané vzdelávacie služby – charakteristika z hľadiska DPH

On-line kurz ako vzdelávacia služba napĺňa hneď niekoľko definícií uvedených v zákone o DPH:

  • vzdelávacia služba – definovaná v § 16 ods. 3 zákona o DPH, ktoré stanovuje osobitné pravidlo pre miesto dodania (okrem iného) vzdelávacích služieb zdaniteľnou osobou pre nezdaniteľnú osobu, ako aj miesto dodania služby súvisiacej so vstupom na vzdelávacie podujatie pre zdaniteľnú osobu aj nezdaniteľnú osobu, 
  • služba dodávaná elektronickými prostriedkami – definovaná v § 16 ods. 18 zákona o DPH, okrem iného ako „vyučovanie na diaľku“. Podrobnejšiu definíciu uvádza vykonávacie nariadenie Rady (EÚ) č. 282/2011 z 15. marca 2011, ktorým sa ustanovujú vykonávacie opatrenia smernice 2006/112/ES o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty (ďalej len „nariadenie Rady č. 282/2011“) v Čl. 7 bode 2 a v prílohe č. 1 bod 5 písm. a), podľa ktorých medzi elektronicky poskytované služby patrí aj „automatizované vyučovanie na diaľku závislé od internetu alebo podobnej elektronickej siete, poskytovanie ktorého si nevyžaduje žiaden alebo iba obmedzený ľudský zásah vrátane virtuálnych učební okrem prípadov, ak sa internet alebo podobná elektronická sieť používajú ako nástroj komunikácie medzi učiteľom a študentom“. Zároveň však Čl. 7 bod 3 písm. j) cit. nariadenia upresňuje, že elektronicky poskytovanou službou nie sú „vzdelávacie služby, ak učiteľ poskytuje obsah kurzu cez internet alebo elektronickú sieť (t. j. prostredníctvom spojenia na diaľku)“. Pri posudzovaní vzdelávacej služby poskytovanej prostredníctvom internetu je teda potrebné rozlíšiť, či:
  1. obsah kurzu poskytuje lektor naživo a internet je len komunikačným kanálom,
  2. ide o automatizované vzdelávanie – t. j. účastník kurzu či „webinára“ dostáva po zaplatení právo sa samovzdelávať prostredníctvom poskytnutého obsahu, ktorý dostáva podľa vopred naprogramovaného harmonogramu.

Skúmaný produkt spoločnosti LearningByDoing, s. r. o., spĺňa charakteristiku druhého bodu – na účely zákona o DPH a určenia miesta dodania služby je teda „službou dodávanou elektronickými prostriedkami“.

Určenie miesta dodania služby

Definícia „vyučovania na diaľku“ ako služby dodávanej elektronickými prostriedkami sa vzťahuje k pravidlu pre určenie miesta dodania služieb (uvedeného v § 16 ods. 17 a 18 zákona o DPH) pre nezdaniteľnú osobu so sídlom mimo územia EÚ. Ide o osobitné pravidlo vzťahujúce sa len na túto konkrétnu situáciu (prijímateľ služby je nezdaniteľnou osobou so sídlom mimo EÚ). Na ostatné možné situácie sa nevzťahuje žiadne osobitné pravidlo, ale základné pravidlá uvedené v § 15 ods. 1 a 2 zákona o DPH.

Miesto dodania služby je dôležitý pojem, ktorý stanovuje skutočnosť, v ktorej krajine bude služba zdanená, ktorou osobou (d

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály