Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

DPH zaplatená v inom štáte EÚ ako daňový výdavok

Dátum: Rubrika: Z praxe

Platiteľ DPH môže pri svojich pracovných cestách či inej podnikateľskej aktivite v zahraničí obstarávať na účely svojho podnikania rôzne vstupy od zahraničných dodávateľov – spravidla najmä pohonné látky, iný tovar, služby ubytovania či vzdelávania. Príslušnú zahraničnú DPH si však nemôže odpočítať v daňovom priznaní k DPH podávanom v SR. V určitých prípadoch si ju môže žiadať z členského štátu, v ktorom mu boli dodané tovary alebo služby. Predmetom článku je vysvetlenie pravidiel pre zahrnovanie DPH zaplatenej zahraničnému dodávateľovi do daňových nákladov podľa zákona o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „zákon o dani z príjmov“), a to aj v prípade platiteľov DPH, no rovnako aj neplatiteľov DPH a subjektov inak registrovaných pre DPH.

Odpočítanie DPH vs žiadosť o refundáciu DPH uplatnenej zahraničným dodávateľom

Kedy je možné odpočítať DPH v daňovom priznaní k DPH podávanom v SR:

  • ak príslušnú DPH uplatňuje/fakturuje iný platiteľ DPH registrovaný v SR pri dodávke tovarov a služieb,
  • ak bola príslušná DPH zaplatená pri dovoze tovaru z tretích krajín,
  • ak ide o DPH odpočítavanú pri režime samozdanenia, t. j. pri nadobudnutí tovaru z iného štátu EÚ, z ktorého DPH platí v SR slovenský platiteľ DPH [§ 11 a § 11a zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“)] a pri kúpe služieb a tovaru zo zahraničia, z ktorej DPH platí v SR slovenský platiteľ DPH (§ 69 ods. 2 až 4, 7 a 9 až 12 zákona o DPH).

Naopak, DPH zaplatenú v členskom štáte EÚ za služby a tovary dodané v tomto členskom štáte nemôže slovenský platiteľ DPH odpočítať od vlastnej daňovej povinnosti v daňovom priznaní k DPH podávanom v SR. Ak však bola dodávateľom uplatnená správne, t. j. miestom dodania je príslušný štát EÚ, môže o jej vrátenie požiadať práve túto konkrétnu krajinu dodávateľa v prípade, ak spĺňa zákonné podmienky a limity daného štátu. Postup a podmienky Slovenskej republiky určuje § 55f a § 55g zákona o DPH.

Ak však ide o DPH uplatnenú dodávateľom z iného štátu EÚ za tovar/službu s miestom dodania v SR, nie je možné žiadať o jej vrátenie v členskom štáte dodávateľa. Slovenský platiteľ DPH si fakturovanú DPH žiada od svojho dodávateľa. Zároveň – ak nejde o tovar/službu oslobodenú od DPH – je prijaté plnenie povinný ako platiteľ zdaniť slovenskou sadzbou DPH v SR.

DPH uplatnená zahraničným dodávateľom vs daňový výdavok podľa zákona o dani z príjmov

V závislosti od možností žiadať si DPH zaplatenú v inom členskom štáte EÚ a uplatnenia tejto možnosti platia pri zahrnovaní tejto DPH do daňových výdavkov tieto pravidlá:

  • DPH, ktorú zaplatil v inom členskom štáte EÚ za tovary a služby dodané v tomto štáte, resp. za tovar, ktorý do tohto štátu doviezol, a na ktorej vrátenie zároveň nemá nárok z dôvodu, že suma žiadanej DPH nedosahuje výšku na jej vrátenie predpísanú príslušným štátom, je daňovým výdavkom podľa § 19 ods. 3 písm. k) bod 4 zákona o dani z príjmov. Podmienkou je, že daňovým výdavkom podľa zákona o dani z príjmov je tovar alebo služba, ku ktorým sa táto DPH vzťahuje. Daňovým výdavkom je táto DPH za obdobie, v ktorom došlo k úhrade príslušného tovaru/služby.
  • DPH, ktorú zaplatil v inom členskom štáte EÚ za tovary a služby dodané v tomto štáte, resp. za tovar, ktorý do tohto štátu doviezol, na ktorej vrátenie má nárok a o refundáciu príslušný štát požiadal, je daňovým výdavkom podľa § 19 ods. 3 písm. k) bod 3 zákona o dani z príjmov. Podmienkou je, že daňovým výdavkom podľa zákona o dani z príjmov je tovar alebo služba, ku ktorým sa táto DPH vzťahuje. Daňovým výdavkom je táto DPH za obdobie, v ktorom účtuje o nároku na vrátenie na výnosovom účte (sústava podvojného účtovníctva) alebo v ktorom tento nárok uplatnil (sústava jednoduchého účtovníctva alebo režim daňovej evidencie).
  • DPH, ktorú zaplatil v inom členskom štáte EÚ za tovary a služby dodané v tomto štáte, resp. tovar, ktorý do tohto štátu doviezol, a na ktorej vrátenie síce má nárok, no o refundáciu príslušný štát z akýchkoľvek dôvodov nepožiadal, daňovým výdavkom nie je.
  • DPH, ktorú zaplatil dodávateľovi z iného členského štátu za tovary a služby s miestom dodania v SR, teda DPH zahraničným dodávateľom nesprávne uplatnená, daňovým výdavkom nie je.

♦ Príklad č. 1:

Uplatnený nárok na vrátenie správne fakturovanej DPH

Obchodná spoločnosť, slovenský platiteľ DPH zaoberajúci sa stavebnou činnosťou, sa v priebehu roka 2017 prostredníctvom svojich zamestnancov zúčastnila obchodných rokovaní v Českej republike. Pri pracovnej ceste automobilom zaradeným v obchodnom majetku boli za rok 2017 na účet spoločnosti v Českej republike nakúpené pohonné látky v sume 242 eur (základ dane 200 eur + česká DPH 42 eur) a služby ubytovania v sume 1 210 eur (základ dane 1 000

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály