Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

DPH základ dane – odvody a poplatky

Dátum: Rubrika: Z Európskej únie

V minulom čísle sme sa zaoberali rozsudkami Súdneho dvora EÚ v súvislosti so stanovením základu dane pre účely DPH v prípade, keď si zmluvné strany v zmluve neurčili, či dohodnutá cena bude s DPH alebo bez DPH.

Ďalšia skupina DPH rozsudkov ohľadne určenia základu dane sa týka toho, či sa má istá zložka ceny za tovar alebo službu zahrnúť do celkového základu dane za dodanie tovaru alebo služby, alebo sa má fakturovať osobitne v inom DPH režime, prípadne ako nepodliehajúca DPH. Týka sa to napr. rôznych daní, odvodov a poplatkov, ktoré prostredníctvom dodávateľa inkasuje od odberateľa štát alebo štátna inštitúcia.

Jeden z nedávnych rozsudkov Súdneho dvora EÚ – portugalský prípad TVI z 5. decembra 2013 – sa týka práve takejto situácie.

C-618/11, C-637/11 a C-659/11 TVI – Televisão Independente SA

Predmet sporu

Spoločnosť Televisăo Independente SA (ďalej len „TVI“) v rámci svojej činnosti na trhu s televíznym vysielaním poskytovala služby vysielania komerčnej reklamy rôznym inzerentom, pričom k cene za vysielanie reklamy pripočítavala tzv. poplatok za vysielanie vo výške 4 % z fakturovanej sumy.

Tento poplatok za vysielanie komerčnej reklamy, t. j. reklamných spotov, sponzoringu, telenákupu, teletextu, umiestňovania produktov a pod., v zmysle portugalského zákona o kinematografii a audiovizuálnych umeniach hradia v rámci daňového zastúpenia spoločnosti, ktoré sú držiteľmi povolení na využívanie reklamného priestoru, o. i. aj televízni prevádzkovatelia. Poplatok je príjmom dvoch osobitných portugalských inštitúcií.

TVI pri fakturácii svojim zákazníkom za vysielanie reklamy uplatnila DPH na celú fakturovanú sumu vrátane poplatku za vysielanie, pričom o príjmoch vyplývajúcich z fakturácie poplatku za vysielanie účtovala ako o prechodných položkách v prospech príslušných inštitúcií. Keďže sa však domnievala, že poplatok za vysielanie nemal byť zahrnutý do základu dane pre DPH, požiadala správcu dane o vrátenie súvisiacej DPH, čo však správca dane odmietol.

Súdny dvor EÚ mal teda rozhodnúť o otázke, či sa podľa príslušných článkov Smernice Rady 2006/112/ES (ďalej len „DPH smernica“) týkajúcich sa základu dane má uvedený poplatok za vysielani

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály