Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

DPH – služby medzi ústredím a pobočkou

Dátum: Rubrika: Z Európskej únie

Súdny dvor Európskej únie vydal 17. septembra 2014 očakávaný rozsudok týkajúci sa uplatnenia DPH na služby poskytované ústredím jeho organizačnej zložke založenej v inom štáte, pričom táto organizačná zložka je súčasťou DPH skupiny, a to rozsudok vo veci C-7/13 Skandia America (USA).

Záver Súdneho dvora v tomto prípade je rozdielny od záveru v podobnom prípade C-210/04 FCE Bank (pozri v texte) práve vzhľadom na fakt, že organizačná zložka – príjemca služby od ústredia – bola členom DPH skupiny, ktorá sa považuje za samostatnú zdaniteľnú osobu.

C-7/13 Skandia America (USA)

Predmet sporu

Americká spoločnosť Skandia America Corp. (USA) (ďalej len „SAC“) počas rokov 2007 a 2008 celosvetovo od externých dodávateľov nakupovala IT služby pre nadnárodnú skupinu Skandia. Pred ich následným dodaním ostatným členom skupiny Skandia ich však najskôr „spracovala“ do konečného IT produktu jej švédska organizačná zložka Skandia Sverige. Pri každom poskytnutí služby (medzi SAC a Skandia Sverige, ako aj medzi Skandia Sverige a ostatnými spoločnosťami Skandia) sa cena služby zvýšila o prirážku vo výške 5 %.

Skandia Sverige bola od júla 2007 zaregistrovaná ako člen švédskej DPH skupiny. Predmetné IT služby dodávala spoločnostiam skupiny Skandia, ktoré boli členmi tejto DPH skupiny a aj takým, ktoré jej členmi neboli.

Švédsky daňový úrad (Skatteverket) bol toho názoru, že služby, ktoré SAC poskytovala Skandii Sverige (t. j. služby poskytované ústredím svojej organizačnej zložke), sa majú považovať za zdaniteľné transakcie a požadoval, aby sa SAC (prostredníctvom svojej organizačnej zložky) zaregistrovala pre DPH účely vo Švédsku a odvádzala vo Švédsku DPH z týchto transakcií.

Skandia Sverige s týmto názorom nesúhlasila a podala proti týmto rozhodnutiam žalobu na vnútroštátny súd.

V tejto súvislosti mal Súdny dvor EÚ rozhodnúť, či

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály