Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

DPH posúdenie predaja pozemku s budovou určenou na odstránenie

Dátum: Rubrika: Z Európskej únie

Súdny dvor Európskej únie („SD EÚ“) vydal 4. septembra 2019 rozsudok vo veci C-71/18 Skatteministeriet proti KPC Herning. Zaoberal sa v ňom DPH posúdením predaja pozemku spolu s budovou určenou na odstránenie.

Predmet sporu

KPC Herning je dánska developerská a stavebná spoločnosť, ktorá v Dánsku realizuje stavebné zákazky na kľúč. Spolu so združením pre výstavbu sociálneho bývania Boligforeningen Kristiansdal (ďalej len „združenie Kristiansdal“) sa rozhodli vypracovať projekt výstavby sociálnych bytov pre mladých na pozemku vo vlastníctve prístavu Odense.

Na jeseň 2013 spoločnosť KPC Herning tento pozemok kúpila od prístavu Odense spolu so skladom, ktorý bol na ňom postavený. Kúpna zmluva bola podmienená okrem iného uzavretím zmluvy so združením Kristiansdal s cieľom realizácie výstavby sociálnych bytov pre mladých na tomto pozemku.

V decembri 2013 spoločnosť KPC Herning pozemok spolu so skladom predala združeniu Kristiansdal. Tento predaj bol podmienený záväzkom spoločnosti KPC Herning vypracovať projekt, vybudovať na tomto pozemku a dodať na kľúč sociálne byty pre mladých ľudí.

Združenie Kristiansdal sa zaviazalo zabezpečiť čiastočné odstránenie skladu postaveného na dotknutom pozemku, pričom zachovaná mala ostať iba stredná časť priečelia a niektoré časti jeho technického vybavenia.

Spoločnosť KPC Herning bola podľa zmluvy povinná dodať kompletnú stavbu určenú na bývanie v dokončenom stave. Združenie Kristiansdal uskutočnilo čiastočné odstránenie skladu na svoje vlastné náklady a riziká.

Prejudiciálne otázky

Predmetom sporu bola otázka, či dodanie pozemku, na ktorom sa v čase dodania nachádza budova, možno podľa smernice Rady 2006/112/ES z 28. novembra 2006 o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty (ďalej len „smernica o DPH“) považovať za dodanie „stavebného pozemku“, ak je úmyslom zmluvných strán, aby bola budova úplne alebo čiastočne odstránená na účely vytvorenia priestoru pre novú budovu.

Súdny dvor EÚ sa teda zaoberal DPH posúdením dvoch predajov, ktoré uskutočnil prístav Odense spoločnosti KPC Herning a následne spoločnosť KPC Herning združeniu Kristiansdal. Obe tieto transakcie sa týkali tej istej nehnuteľnosti pozostávajúcej z pozemku a budovy, ktorá sa na ňom nachádzala, určenej na použitie ako sklad.

Rozsudok

Súdny dvor EÚ zhrnul, že pred týmito predajmi bola budova skladu využívaná prístavom Odense. Ku dňu dodania spoločnosti KPC Herning a následne združeniu Kristiansdal bola táto budova plne funkčná. Jednotlivé zmluvy podmieňovali tieto predaje realizáciou projektu výstavby sociálnych bytov na dotknutom pozemku spoločnosťou KPC Herning.

Subjekty zúčastnené na pojednávaní pred Súdnym dvorom EÚ posudzovali dotknuté transakcie ako samostatné plnenia, nezhodovali sa však na ich kvalifikácii z hľadiska DPH. Zvažovali, že každá z dohodnutých transakcií by mala byť klasifikovaná ako dodanie existujúcej budovy alebo ako dodanie stavebného pozemku, prípadne navrhovali odlišné posúdenie prvej a druhej transakcie – kde prvá transakcia predstavuje dodanie existujúcej budovy a druhá transakcia nie je považovaná len za predaj, ale zahŕňa aj výstavbu nových budov. Podľa tohto výkladu mala byť považovaná za dodanie budovy a pozemku, na ktorom stojí, pred prvým obývaním.

Tieto výkladové rozdiely vyplývajú podľa Súdneho dvora EÚ z nezhody zúčastnených subjektov o význame, kt

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály