Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

DPH na zahraničnej faktúre

Dátum: Rubrika: Poradňa

Pri objednávaní napríklad licencií od zahraničných dodávateľov sa slovenskej spoločnosti často stáva, že aj napriek tomu, že nahlási dodávateľovi svoje IČ DPH, zahraničný dodávateľ (platiteľ dane) jej vystaví faktúru s DPH.

Po upozornení a požiadaní o opravu sa zahraničná spoločnosť odvolá buď na svoje obchodné podmienky, že napríklad DPH vystavuje bez DPH až od určitého množstva, alebo sa odvolávajú na to, že faktúry vystavuje ich účtovný systém a nevedia to opraviť.

Slovenská spoločnosť túto DPH účtuje ako nedaňový výdavok. Je uvedený postup správny alebo je slovenská spoločnosť povinná uplatniť reverse charge?

Slovenský platiteľ ako príjemca služby je v SR osobou povinnou platiť DPH z prijatej služby podľa § 69 ods. 3 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“). Na túto povinnosť nemá vplyv to, že zahraničný dodávateľ služby vyhotovil doklad s DPH. Slovenský platiteľ vykoná samozdanenie prostredníctvom svojho daňového priznania, základom dane bude cena služby bez DPH.

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály