Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

DPH a znížená sadzba dane na elektronicky dodávané knihy

Dátum: Rubrika: Z Európskej únie

Súdny dvor Európskej únie vydal 5. marca 2015 dva rozsudky týkajúce sa posúdenia uplatnenia zníženej sadzby DPH na elektronicky dodávané knihy, a to rozsudok vo veci C-479/13 Európska komisia proti Francúzskej republike a C-502/13 Európska komisia proti Luxemburskému veľkovojvodstvu.

Súdny dvor v oboch prípadoch rozhodol, že uplatnenie zníženej sadzby DPH na dodanie digitálnych alebo elektronických kníh je v rozpore s príslušnými ustanoveniami smernice Rady 2006/112/ES z 28. novembra 2006 o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty (ďalej len „DPH smernica“).

C-479/13 Európska komisia proti Francúzskej republike

Predmet sporu

Podľa názoru Európskej komisie (ďalej len „Komisia“) nebolo uplatnenie zníženej sadzby dane Francúzskou republikou na knihy dodané elektronickým stiahnutím v súlade s príslušnými ustanoveniami DPH smernice, konkrétne s bodom 6 prílohy III tejto smernice. Preto po predošlých krokoch (výzva na predloženie pripomienok, odôvodnené stanovisko) podala Komisia v tejto veci na Súdny dvor EÚ proti Francúzskej republike žalobu.

Predmetný bod 6 prílohy III DPH smernice (v znení účinnom od 1. júna 2009 v zmysle smernice 2009/47, ktorá zmenila a doplnila DPH smernicu) znie nasledovne: „dodanie kníh vrátane výpožičiek z knižníc na všetkých fyzických nosičoch (vrátane brožúr, letákov a podobných tlačovín, detských obrázkových knižiek, náčrtníkov alebo omaľovánok, hudobných partitúr tlačených alebo písaných, máp a hydrografických alebo podobných schém), novín a časopisov s výnimkou materiálu, ktorý je výlučne alebo prevažne určený na propagáciu“.

Podľa názoru Komisie uplatnenie zníženej sadzby DPH na dodanie elektronických kníh bolo v rozpore s článkami 96 a 98 DPH smernice v spojení s jej prílohami II a III a vykonávacím nariadením č. 282/2011. Dodanie elektronických kníh nespadá do pôsobnosti prílohy III DPH smernice, ktorá uvádza zoznam tovarov a služieb, na ktoré je zníženú sadzbu možné uplatniť. Tento výklad potvrdzuje aj článok 98 ods. 2 DPH smernice, ktorý vylučuje uplatnenie zníženej sadzby DPH na elektronicky poskytované služby. Ak teda francúzsky zákon o DPH umožňuje uplatniť zníženú sadzbu DPH na dodanie elektronických kníh, nie je v súlade s uvedenými ustanoveniami DPH smernice.

Francúzska republika však bola toho názoru, že dodanie elektronických kníh spa

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály