Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

DPH a prenájom nehnuteľností

Dátum: Rubrika: Z Európskej únie

Súdny dvor Európskej únie vydal 22. januára 2015 rozsudok týkajúci sa posúdenia služby poskytnutia nehnuteľného majetku na používanie ako služby prenájmu nehnuteľnosti z hľadiska DPH, a to rozsudok vo veci C-55/14 Régie communale ­autonome du stade Luc Varenne.

Súdny dvor v tomto prípade uviedol, že predmetné poskytnutie nehnuteľnosti – futbalového štadióna futbalovému klubu na 18 dní v roku za príslušných zmluvných podmienok – v zásade nepredstavuje prenájom nehnuteľ­ného majetku, avšak konečné rozhodnutie ponechal na národný belgický súd. Tento rozsudok možno použiť aj na iné prenájmy nehnuteľností súvisiacich so športom, ak by boli okolnosti daného prípadu podobné tomuto.

C-55/14 Régie communale autonome du stade Luc Varenne

Predmet sporu

Obci patriaca obchodná spoločnosť Régie communale autonome du stade Luc Varenne (ďalej len „spoločnosť“) kúpila a prevádzkovala futbalový štadión Luca Varenna, pričom DPH, ktorú zaplatila pri jeho kúpe, si odpočítala v plnej výške približne 1,35 mil. eur.

Následne spoločnosť uzavrela zmluvu s Royal Football Club de Tournai ASBL (ďalej len „futbalový klub“), na základe ktorej používal futbalový klub zariadenia futbalového štadióna za úhradu.

Belgický správca dane na základe podmienok tejto zmluvy vyhodnotil túto transakciu ako prenájom nehnuteľného majetku, ktorý je z hľadiska DPH oslobodený od DPH bez nároku na odpočítanie súvisiacej DPH na vstupe. V ­dôsledku toho a po uskutočnení príslušných výpočtov pomerného nároku na odpočítanie DPH na vstupe znížil tento nárok na 36 % jeho pôvodnej výšky.

Spoločnosť proti dodatočnému platobnému výmeru namietala, a keďže prvostupňový odvolací orgán tento dodatočný platobný výmer správcu dane potvrdil, odvolala sa na odvolací súd.

Zmluva, o ktorú išlo, obsahovala možnosť pre futbalový klub využívať a prevádzkovať v určitom čase ihrisko futbalového štadióna (pozemok), ako aj šatne pre hráčov a rozhodcov najviac 18 dní za športovú sezónu (od 1. júla do 30. júna nasledujúceho roka), pričom spoločnosť ako vlastník futbalového štadióna si ponechala nasledovné práva:

  • právo (plné a neobmedzené) udeliť rovnaké práva ďalším fyzickým alebo právnickým osobám, ktoré si zvolí
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály