Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

DPH a poukazy na zľavu

Dátum: Rubrika: Z Európskej únie

Súdny dvor Európskej únie vydal 12. júna 2014 ďalší rozsudok týkajúci sa predaja zľavových poukazov, a to rozsudok vo veci C-461/12 Granton Advertising.

C-461/12 Granton Advertising

Predmet sporu

Holandská spoločnosť Granton Advertising vydávala a predávala tzv. Granton karty za cenu 15 až 25 €, po predložení ktorých v zmluvne dohodnutých maloobchodoch či prevádzkach, napr. v reštauráciách, v kinách, v hoteloch a pod., mal držiteľ karty nárok na zľavu z ceny tovarov a služieb, napr. 10 % zľavu z ceny alebo dva tovary za cenu jedného a pod. Držiteľ karty mohol tieto výhody využiť už pri jej prvom použití, pričom kartu bolo možné používať počas doby jej platnosti, väčšinou šesť mesiacov, viackrát alebo dokonca denne. Zľavy sa líšili v závislosti od konkrétnych dojednaní medzi spoločnosťou Granton Advertising a príslušným maloobchodom či poskytovateľom služieb.

Týmito kartami nebolo možné v obchodoch platiť, ani ich vymeniť za tovar alebo za peniaze. Neboli viazané na konkrétnu osobu, t. j. boli prenosné.

Snahou maloobchodníkov bolo prostredníctvom spolupráce so spoločnosťou Granton Advertising prilákať zákazníkov, aby si kúpili ich tovary alebo služby, na tento účel sa zaviazali prijímať od zákazníkov karty Granton a vydať tovary a/alebo poskytnúť služby špecifikované na karte Granton. Spoločnosť Granton Advertising bola zodpovedná za výrobu, distribúciu, propagáciu a predaj kariet.

V rámci spolupráce s Granton Advertising jej maloobchodníci neplatili žiadne poplatky, a ani Granton Advertising im nijako nekompenzovala zľavy z ceny tovarov a služieb, ktoré poskytli zákazníkom.

Spoločnosť Granton Advertising na predaj týchto kariet neúčtovala DPH, keďže sa domnievala, že ide o plnenie od DPH oslobodené (karty považovala za „iné cenné papiere“, prípadne za „iné prevoditeľné dokumenty“, ktoré sú oslobodené od DPH). Holandský správca dane však pri kontrole dospel k opačnému názoru a spoločnosti dorubil DPH za predaje týchto kariet.

V tejto súvislosti mal Súdny dvor EÚ rozhodnúť, či tieto karty – oprávnenia na zľavy – spadajú pod pojmy „iné cenné papiere“ alebo „iné prevoditeľné dokumenty“ v zmysle bodov 5 a 3 článku 13 časť B písm. d) smernice č. 77/388/EHS zo 17. mája 1977 o zosúladení právnych predpisov členských štátov týkajúcich sa daní z obratu (ďalej len „šiesta smernica“), pričom ak by spadali, ich predaj by bol oslobodený od DPH.

Argumenty Súdneho dvora EÚ

Na úvod Súdny dvor EÚ pripomenul, že:

  • Príslušný maloobchodník tým, že sa na základe predloženej karty vzdá časti svojej odplaty za poskytnutý tovar alebo službu, poskytne svojmu zákazníkovi – držiteľovi Granton karty – zľavu z ceny tohto tovaru alebo služby.
  • Zľava poskytnutá v čase dodania tovaru alebo služby sa nezahŕňa do základu dane za ich predaj, t. j. príslušný maloobchodník odvedie DPH z odplaty skutočne prijatej od zákazníka (z ceny zníženej o poskytnutú zľavu).
  • Neexistuje dostatočná spojitosť medzi sumou, ktorú zaplatia zákazníci spoločnosti Granton Advertising za získanie karty Granton, a tovarom alebo službou, ktoré by zákazníci mohli neskôr získať od maloobchodníkov – preto túto sumu zaplatenú za kartu Granton nemožno ani nepriamo považovať za protihodnotu alebo časť protihodnoty za tieto tovary alebo služby.
  • Neexistuje nevyhnutná spojitosť medzi sumou, ktorú zaplatia zákazníci spoločnosti Granton Advertising za získanie karty Granton, a hodnotou prípadných zliav z nakúpených tovarov alebo služieb, keďže:
    • maloobchodníci nedostávajú časť tržieb spoločnosti Granton z predaja kariet,
    • výška prípadných zliav závisí od používania karty, ako aj od dostupnosti tovarov/služieb u maloobchodníkov, a je teda neistá a nie je možné ju určiť vopred.
  • Na základe týchto skutočností Súdny dvor skonštatoval, že:
    • používanie karty Granton nepredstavuje „platbu“ na účely šiestej smernice, keďže v skutočnosti ide o zľavu z ceny,
    • cenové zľavy, ktoré poskytujú maloobchodníci zákazníkom – držiteľom karty Granton – pri predaji tovarov alebo služieb, sa nemajú zahŕňať do základu dane týchto tovarov a služieb,
    • otázka, ktorú má Súdny dvor zodpovedať, sa týka predaja Granton kariet zákazníkom (bez ohľadu na plnenia, pri kúpe ktorých môžu títo zákazníci kartu použiť), t. j. či tento predaj má alebo nemá byť oslobodený od DPH.

Ďalej sa teda Súdny dvor zaoberal otázkou, či karty Granton spadajú pod pojmy „iné cenné papiere“ alebo „iné prevoditeľné dokumenty“ nachádzajúce sa v bodoch 5 a 3 článku 13 časti B písm. d) šiestej smernice, pričom ak by spadali, ich predaj by bol od DPH oslobodený.

V tejto súvislosti Súdny dvor najskôr všeobecne uviedol, že:

  • pojmy, ktorými sú vymedzené oslobodenia od DPH podľa článku 13 šiestej smernice, predstavujú autonómne pojmy práva Únie a musia sa uplatňovať v členských štátoch EÚ rovnako,
  • tieto pojmy sa majú vykladať doslovne, keďže oslobodenia predstavujú výnimky zo všeobecnej zásady, podľa ktorej
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály